Festivalį „Kaunas Jazz“ pradės Lenkijos žvaigždės: džiazo garsai skambės ir kituose Lietuvos miestuose | Kas vyksta Kaune

Festivalį „Kaunas Jazz“ pradės Lenkijos žvaigždės: džiazo garsai skambės ir kituose Lietuvos miestuose

Paweł Kaczmarczyk Trio./ Organizatorių nuotr.

Jau kitą mėnesį prasidėsiantis didžiausias Lietuvoje džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ atskleidžia dar daugiau šių metų programos dalyvių.

Kaip skelbta anksčiau, balandžio pabaigoje Nacionaliniame Kauno dramos teatre festivalio kvietimu pasirodys legendinis JAV džiazo būgnininkas Billy Cobhamas, taip pat – britų džiazo vokalistė Zara McFarlane ir Lietuvos džiazo garsenybė Egidijus Buožis su grupe „Cappella‘A“. Gegužės 1-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje išskirtinį koncertą su Kauno miesto simfoniniu orkestru surengs vienas žymiausių pasaulio džiazo dainininkų, amerikietis Kurtas Ellingas.

Festivalis tradiciškai keliaus ir į kitus Lietuvos miestus – jau balandžio 30 dieną Zara McFarlane surengs koncertą Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje. Šiandien paskelbta, kad festivalio koncertai vyks ir Joniškyje, Palangoje bei Jurbarke.

„Plėsti festivalio geografiją – „Kaunas Jazz“ tradicija. Džiaugiamės, kad kasmet koncertai kituose Lietuvos miestuose sulaukia vis daugiau džiazo klausytojų dėmesio“, – sako festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Didžioji dalis „Kaunas Jazz“ koncertų vyks paskutinį balandžio savaitgalį. Tačiau festivalis prasidės savaite anksčiau ir kvies džiazu mėgautis du savaitgalius iš eilės.

Balandžio 21-ąją, penktadienį, festivalio pradžią paskelbs žinomi svečiai iš užsienio – dainininkė Judyta Pisarzcyk ir pianisto Pawelo Kaczmarczyko trio. Koncertas įvyks naujoje kultūrinėje erdvėje „Volfas Engelman Galerija“ – „Kaunas Jazz“ startas taps šios naujos kauniečiams ir miesto svečiams skirtos laisvalaikio ir renginių vietos atidarymu.

Dainininkė ir muzikos autorė Judyta baigė muzikos akademiją Katovicuose, laimėjo džiazo vokalistų konkursus gimtinėje ir Rumunijoje, nuolat koncertuoja didžiausiuose Rytų ir Centrinės Europos festivaliuose, o 2018-aisiais koncertų turo Lenkijoje metu dainavo su legendiniu JAV vokalistu, „Kaunas Jazz“ ne sykį viešėjusiu Bobby McFerrinu. Jos 2018-aisiais įrašytas koncertinis albumas tituluojamas Lenkijos Metų džiazo debiutu.

Pianistas Pawelas Kaczmarczykas ne vienus metus priskiriamas Europos džiazo elitui, jo muziką pristato prestižinės tarptautinės džiazo leidyklos. Tokios kaip „ACT Music“ – Pawelas yra tik trečiasis Lenkijos atlikėjas istorijoje, jos pakviestas įrašyti albumą kaip grupės lyderis. Per pastaruosius du dešimtmečius pianistas įrašė šešis puikių įvertinimų sulaukusius albumus ir pelnė eilę muzikos apdovanojimų – tarp jų ir šešias pergales žurnalo „JazzForum“ geriausių džiazo atlikėjų rinkimuose.

Jo suburtame trio groja kontrabosininkas Alanas Wykpiszas ir būgnininkas Grzegorzas Palka – tarptautinių džiazo konkursų laureatai, jau pasižymėję projektuose su daugeliu Lenkijos ir užsienio džiazo garsenybių.

Šiuo metu Judyta Pisarczyk ir Paweło Kaczmarczyko trio atliks kūrinius iš būsimo, šiuo metu ruošiamo albumo. Šią išankstinę premjerą kitą dieną, balandžio 22-ąją, galės išgirsti ir Joniškio Raudonojoje (Žieminėje) sinagogoje susirinkusi publika.

Kotryna Juodzevičiūtė./ Organizatorių nuotr.

Tą patį savaitgalį džiazas skambės ir Palangoje bei Jurbarke. Balandžio 22 dieną (šeštadienį) Palangos klube „Vandenis“ ir balandžio 23 dieną (sekmadienį) Jurbarko parodų ir koncertų salėje pasirodymus surengs gerai „Kaunas Jazz“ publikai pažįstama jaunosios kartos Lietuvos vokalistė Kotryna Juodzevičiūtė su savo grupe.

Ne kartą festivalyje koncertus rengusi dainininkė dar 2016-aisiais išgarsėjo muzikiniame TV šou „Lietuvos balsas“, vėliau ne sykį rungėsi „Eurovizijos“ dainų konkurso atrankose, pasiekdama jų finalą.

Dainininkė Lietuvai atstovavo džiazo festivaliuose Ukrainoje ir Serbijoje, koncertavo su įvairių žanrų Lietuvos atlikėjais (nuo Vido Bareikio iki Leono Somovo suburtos grupės „Highly Sedated“), prieš Kalėdas su Gabrieliumi Vageliu išleido jau beveik pusantro milijono perklausų „YouTube“ jau sulaukusį hitą „Užkliuvai man už širdies“, o praėjusių metų pabaigoje debiutavo ir kaip kviestinė sostinės džiazo orkestro „JJAZZ Ensemble“ vokalistė – išskirtiniame kino koncerte Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“ motyvais.

„Mūsų tikslas – apipinti skirtingos muzikos žanrų skambesius, tad nenustebkite, kad klausydamiesi šio kolektyvo pasirodymo kartais jausitės lyg grįžę į praeitį, o kartais – lyg būtumėt nusikėlę į ateitį. Džiazo standartai, lietuvių liaudies dainos, šiuolaikinės muzikos kūriniai, originalios kompozicijos ir aranžuotės – pagrindiniai šios programos palydovai“, – artėjančius koncertus festivalyje „Kaunas Jazz“ pristato Kotryna.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA