Kavos aparatų gidas: naudojimas ir priežiūra | Kas vyksta Kaune

Kavos aparatų gidas: naudojimas ir priežiūra

Asociatyvi / pexels.com nuotr.

Kavos ruošimas yra tai, ką daugelis daro kasdien. Karštos kavos puodeliu mėgaujamasi ryte, atitrūkus nuo darbų ar sulaukus namuose svečių. Tad savaime suprantama, jog dažnas nori, kad kava būtų paruošta skaniai, greitai bei patogiai. Tą išties lengva padaryti pasirinkus tinkamą, savo lūkesčius geriausiai pateisinantį kavos aparatą.

Tačiau kaip teisingai išsirinkti iš gausybės kavos aparatų rūšių? Išsamus kavos aparatų gidas, kuriame apžvelgsime skirtingų kavos aparatų privalumus, naudojimo galimybes ir  reikalingą priežiūrą, padės priimti geriausią sprendimą.

Automatiniai kavos aparatai – pasikliaukite funkcionalumu

Automatiniai kavos aparatai – šiuolaikiškiausi ir moderniausi kavos ruošimo prietaisai, o šiandieninėje rinkoje jų galima rasti pačių įvairiausių. Yra automatinių kavos aparatų, kurie ruošia tik juodas kavas, yra ir tokių, kurie turi integruotą pieno sistemą bei gamina kavos gėrimus – latte, cappuccino.

Jūsų pasirinkime gali būti ir pilnai automatinis kavos aparatas, gaminantis dar daugiau skirtingų gėrimų. Akcentuotina, kad kai kurie kavos aparatai gali paruošti daugiau nei 20 skirtingų kavų. Tad vienas didžiausių automatinių kavos aparatų privalumų – funkcionalumas, kurio dėka galima mėgautis gardžia, greitai ir lengvai paruošta kava.

Išmanu, patogu, bet ar lengva naudotis? Lengviau nebūna, nes automatiniai kavos aparatai kavą paruošia vos vienu prisilietimu. Paspaudus kelis mygtukus, kasdien galima mėgautis skirtingais kavos gėrimais be didelių pastangų. Be to, šie kavos aparatai gali būti valdomi ne tik prietaiso skydelyje, bet ir specialiai skirtos programėlės pagalba telefone ar planšetiniame kompiuteryje, kas suteikia dar daugiau komforto, taupo laiką ir ypatingai žavi naujausių technologijų gerbėjus.

Automatinio kavos aparato priežiūra

Gera žinia, jog prižiūrėti automatinius kavos aparatus yra itin paprasta. Apie valymo poreikį šie kavos aparatai praneša specialioms indikacijomis valdymo skydelyje. Tai reiškia, kad jums nereikės stebėti ir tikrinti, kada baigsis vandens atsargos, prisipildys kavos tirščių indas ar kada prietaisui reikalingas nukalkinimas.

Taip pat verta žinoti, kad kai kurie automatiniai kavos aparatai, priklausomai nuo modelio, turi automatinę pieno sistemos valymo programą. Valymo programos metu dažniausiai atliekamas skalavimas bei valymas, nuriebalinant paviršius ir panaikinant bakterijas. Tad paspaudus vos kelis mygtukas netrukus džiaugsitės prietaiso švara ir laisva akimirka mėgaujantis skania kava.

Pusiau automatiniai kavos aparatai – namų baristoms

Pusiau automatiniai kavos aparatai idealiai tinka tiems, kurie ne tik mėgsta gerti, bet ir ruošti kavą, eksperimentuoti su jos skoniais. Šiandien pusiau automatinių kavos aparatų pasirinkimas yra labai platus – nuo itin kompaktiškų espresso kavos aparatų, skirtų pradedantiesiems kavos mėgėjams, iki kavos aparatų, leidžiančių pasijusti tikru namų barista.

Naudotis pusiau automatiniu kavos aparatu itin paprasta bei patogu. Priklausomai nuo modelio šie kavos aparatai turi daugybę naujoviškų funkcijų, kurios gerokai palengvina visą kavos ruošimo procesą.  Taip pat pusiau automatiniai kavos aparatai džiugina ir neabejotinais privalumais:

  • Kavos kokybė. Pusiau automatiniai kavos aparatai tobulai tinka kokybiškos espresso kavos gaminimui. Tokio kavos aparato dėka visiškai kontroliuosite savo espresso stiprumą ir skonį.
  • Laisvė kurti. Pusiau automatiniai kavos aparatai suteikia visišką laisvę kurti ir atrasti sau labiausiai patinkančius kavos skonius. Tad pagamintos kavos puodelis savo skoniu kaskart gali nustebinti tiek jus, tiek svečius.

Pusiau automatinio kavos aparato priežiūra

Tam, jog pusiau automatinis kavos aparatas veiktų efektyviai, rekomenduojama kasdien jį tinkamai prižiūrėti:

  • Prieš ir po kiekvienos paruoštos espresso kavos skalaukite kavos ruošimo grupę.
  • Po kiekvieno kavos ruošimo išpurtykite tirščius iš portafiltro ir išvalykite jį sausu vienkartiniu popieriumi ar šluoste.
  • Jei jūsų kavos aparatas yra su integruotu tamperiu kavai suspausti, prieš ruošdami kavą, patikrinkite, ar ant šio neliko tirščių nuo prieš tai spaustos kavos.
  • Prieš plakdami pieną, visuomet nupūskite šiek tiek garo į šluostę. Baigę plakti pieną, nuvalykite vamzdelį drėgna šluoste ir taip pat nupūskite garą. Vakare palikite vamzdelį, pamerktą pieno plakimo indelyje su vandeniu.
  • Turėkite kelias skirtingas šluostes. Vieną naudokite kavos aparato korpusui, grotelėms ir valymui aplink aparatą, kitą drėgną šluostę naudokite garų vamzdelio valymui. Portafiltro valymui naudokite popierinį rankšluostį ar servetėlę.
Kavos kapsulės / pexels.com nuotr.

Kapsuliniai kavos aparatai – maksimaliam patogumui

Ieškantiems maksimalaus patogumo rekomenduojami kapsuliniai kavos aparatai. Vieni didžiausių kapsulinių kavos aparatų privalumų – greitis ir paprastumas. Tam, kad ilgai netrukus namuose pakviptų aromatingu kavos gėrimu reikia tik įdėti kavos kapsulę su pasirinktos rūšies kava ir paspausti kavos ruošimo mygtuką.

Be to, kavos ruošimo procesas dėka kapsulinio kavos aparato yra itin švarus – jokios netvarkos, jokių pabirusių maltos kavos likučių. Verta pastebėti, kad dažniausia kapsuliniai kavos aparatai yra pasirenkami tų, kurie vertina komfortą, visuomet gerą kavos skonį ir taupo laiką, skirdami jį ne kavos ruošimo procesui, o poilsio akimirkoms.

Kapsulinių kavos aparatų priežiūra

Kadangi kapsuliniai kavos aparatai kavą gamina iš kapsulių, nėra jokios priežiūros susijusios su kavos tirščiais. Viskas, ką reikia padaryti – jeigu baigėsi vanduo, pripildyti ir išmesti panaudotas kapsules. Svarbiausia nepamiršti kavos aparato nukalkinimo. Reguliariai bent kartą į kelis mėnesius atlikite nukalkinimo programą ir džiaugsitės puikiai veikiančiu, skanią kavą gaminančiu aparatu.

Tabletiniai ir pagalvėliniai kavos aparatai – pagal poreikius

Vienais praktiškiausiais kavos ruošimo prietaisais yra laikomi tabletiniai kavos aparatai ir pagalvėliniai kavos aparatai. Taip yra todėl, jog šie kavos aparatai išsiskiria kompaktiškais dizainais, minimalia priežiūra, o jų dėka skanią kavą galima paruošti labai greitai ir lengvai. Renkantis vieną iš šių kavos aparatų reikia žinoti pagrindinius jų skirtumus:

  • Tabletiniai kavos aparatai ruošia kavą iš kavos tablečių, kuriose kava iš karto yra suslėgta. Dėl automatiškai ir tiksliai suformuotos tabletės, kurioje kava suspausta tolygiai, vanduo įgauna tikrą kavos aromatą, tad paruošta kava išsiskiria savo kvapu ir gardžiu skoniu. Akcentuotina, kad tabletiniai kavos aparatai pasižymi inovatyvumu – dauguma modelių pastoviai atnaujinami ir gali būti naudojami netgi be tiesioginio kontakto su elektra. Tad šie kavos aparatai yra ir šiuolaikiškas, ir greitas būdas paruošti kavą – reikia tik įdėti kavos tabletę į ruošimo rankeną, o po kavos pagaminimo ją išmesti.
  • Pagalvėliniai kavos aparatai turi unikalią kavos ruošimo sistemą – iš kavos pagalvėlių per 1–2 minutes, filtravimo būdu, naudojant švelnų spaudimą, yra paruošiama aromatinga bei skani kava su tiršta puta. Vieni didžiausių šių kavos aparatų privalumų – palaikoma švara, paprastas naudojimas ir visuomet skani kava. Reikia žinoti, kad rinkoje galima rasti pusiau automatinius arba pilnai automatinius pagalvėlinius kavos aparatus, tad ant jūsų stalo gali garuoti greitai paruošta kvapni espresso arba latte, pagardinta švelnia pieno puta.

Koks aparatas, tokia ir kava?

Apžvelgus didžiąją dalį kavos aparatų rūšių galima teigti, kad nuo kavos aparato pasirinkimo priklausys, kokia kava mėgausitės kasdien. Espresso kavos mėgėjai nenusivils pasirinkę pusiau automatinį kavos aparatą, mėgstantys išbandyti naujus kavos skonius turėtų žvalgytis į automatinius kavos aparatus, o ištikimi saviems, patikrintiems skoniams nesuklys rinkdamiesi tarp kapsulinio, tabletinio ar pagalvėlinio kavos aparato. Kokios kavos puodelis ant jūsų stalo garuos šiandien?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA