Seimas pradeda pavasario sesiją: svarbiausiu darbu įvardijama mokesčių reforma | Kas vyksta Kaune

Seimas pradeda pavasario sesiją: svarbiausiu darbu įvardijama mokesčių reforma

BNS 2023/03/10 07:57
Asociatyvi / Delfi.lt nuotr.

Seimas penktadienį renkasi į pavasario sesiją, per kurią Vyriausybė planuoja pristatyti mokesčių reformos paketą, taip pat bus teikiamos kandidatūros į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, žvalgybos ombudsmenus.

„Iš darbų svarbiausi susiję su nacionaliniu saugumu ir gynyba, mūsų piliečių gerove, žmogaus teisėmis ir socialinės atskirties mažinimu. Laukia daug sunkaus ir atsakingo darbo nelengvomis aplinkybėmis, todėl linkiu susitelkti, atidėti asmenines ambicijas ir mobilizuotis vieningam darbui“, – sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Su Seimo valdyba sesijos išvakarėse susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda kertiniu jos darbu įvardijo mokesčių reformą, pažymėdamas, kad ji neturėtų būti siejama su mokesčių didinimu.

„Mokesčių reforma neturi žmonėms asocijuotis su eiliniu mokesčių naštos didinimu. Tai tikrai neturi būti tikslas. Mokesčių sistemoje mes pasigendame teisingumo – tie, kurie uždirba mažiau, kartais moka daugiau nei tie, kurie uždirba daug, ir tai tikrai nėra gera praktika“, – per spaudos konferenciją po susitikimo su Seimo vadovybe ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Prezidentūra taip pat inicijuoja kai kuriuos mokesčių pasiūlymus – pavyzdžiui, greitesnį neapmokestinamųjų pajamų (NPD) prilyginimą minimaliai mėnesio algai (MMA) šeimoms, auginančioms vaikus.

Per pirmąjį pavasario sesijos posėdį penktadienį planuojama Vilniuje viešinčios Lenkijos Seimo maršalkos Elžbietos Witek (Elžbietos Vitek) kalba, prisieks naujas Seimo narys konservatorius Vilius Semeška.

Seimui planuojama pateikti tris kandidatus į KT teisėjus – Tomą Davulį, Aurelijų Gutauską ir Seimo narį Stasį Šedbarą. Dar numatytas kandidatės į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkes pateikimas – ja prezidentas Gitanas Nausėda siūlo skirti Danguolę Bublienę.

Pirmąją sesijos dieną ketinama pateikti nutarimą dėl nepaprastosios padėties pratęsimo iki gegužės 2 dienos imtinai, siūlymą nepaprastosios padėties nutarime įtvirtintus ribojimus Rusijos ir Baltarusijos piliečiams perkelti į atskirą įstatymą, taip pat įstatymų įtvirtinti neteisėtų migrantų apgręžimą.

Pavasario sesijos darbų programos projekte įrašyta daugiau kaip 460 teisės aktų projektų be lydimųjų. Vyriausybė į sesijos darbų programą siūlo įrašyti 92, prezidentas Gitanas Nausėda – 23, Seimo nariai – 254 teisės aktų projektus. Dalis į darbų programą įrašytų projektų jau yra pateikti ankstesnėse sesijose ir bus tęsiamas tolesnis jų svarstymas.

Kaip nurodoma Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime, tarp svarbiausių sesijos darbų yra kompleksinė mokesčių reforma, projektai, skirti padėti socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms, socialinės ir sveikatos apsaugos, krašto gynybos ir nacionalinio saugumo sričių klausimai, tolesnis Lietuvos žaliojo kurso įgyvendinimas, viešojo sektoriaus pokyčiai.

Pavasario sesijos metu Seimas išklausys prezidento metinį pranešimą, bus pateikta Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaita. Taip pat bus pateikti kandidatai į KT teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovus, žvalgybos kontrolierius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA