Tarp Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti skirto konkurso laimėtojų yra ir kauniečių | Kas vyksta Kaune

Tarp Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti skirto konkurso laimėtojų yra ir kauniečių

Konkursas „Jei prakalbėtų, daug pasakytų″ / KTKC nuotr.

Kovo 11-osios išvakarėse Kauno tautinės kultūros centro virtualioje aplinkoje įvyko respublikinio kūrybinio etnografinės kraštotyros vaikų ir mokinių konkurso „Jei prakalbėtų, daug pasakytų-2023″, skirto Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai, baigiamasis renginys. Jį vedė KTKC metodininkė Inga Nėnienė ir meno vadovė Judita Einikytė.

„Kovo 11-oji – viena reikšmingiausių datų mūsų šalies istorijoje. Atmintis bei pagarba tėvų ir protėvių gyvenimui padėjo išsaugoti tautos gyvastingumą, troškimą siekti laisvos ir nepriklausomos šalies atkūrimo. Tai buvo akcentuota ir konkurse, kurio dalyvių darbus vertinusi komisija, vadovaujama dr. I. Nėnienės, atkreipė dėmesį į pristatomo objekto istorinę,

etnografinę vertę. Taip pat – ir į šio daikto kūrybinio pristatymo originalumą, vaizdingumą, informatyvumą, išraiškingą susiejimą su tautosaka ir žodine kūryba, įtikinamai atskleistą to daikto reikšmę šeimos ar bendruomenės tradicijose, papročiuose, kasdienybėje”, – teigia Kauno tautinės kultūros centro metodininkė Eglė Vindašienė.

Konkursas „Jei prakalbėtų, daug pasakytų″ / KTKC nuotr.

Konkurse dalyvavo 148 vaikai iš 39 ugdymo įstaigų (22-ų Lietuvos miestų bei rajonų): Alytaus, Druskininkų, Ignalinos, Jonavos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Kėdainių, Klaipėdos, Kretingos, Marijampolės, Mažeikių, Panevėžio, Prienų, Radviliškio, Šiaulių, Šilutės, Švenčionių, Telšių, Ukmergės, Vilkaviškio, Vilniaus. Dešimt dienų iki baigiamojo renginio Kauno tautinės kultūros centro internetinėje svetainėje vyko viešas balsavimas.

Konkursas „Jei prakalbėtų, daug pasakytų″ / KTKC nuotr.

Tarp darželinukų, laimėjusių konkurso apdovanojimus, Kauno atstovų nebuvo. Tačiau pradinukų grupėje pirmąją vietą laimėjo Atėnė Gaidukevičiūtė, Barbora Mikelkevičiūtė, Augustas Klimas iš Kauno Prano Mašioto pradinės mokyklos, konkursui pristatę (mokytojos Linos Palianskienės padedami) kūrybinį darbą „Verpimo ratelis”. Antroji vieta atiteko Kauno rajono Garliavos Jonučių progimnazijos moksleivėms Kotrynai Jaraitei, Aistei Rusteikaitei ir Raimondai Zigmantaitei (mokytoja Vilma Braziūnienė) už darbą „Senovinės svarstyklės, bezmėnas”.

Tarp 5-8 klasių mokinių grupės laimėtojų yra II vietą pelnęs Jonas Žilinskas iš Kauno Petrašiūnų progimnazijos (mokytoja Ramutė Vaitkevičienė) bei laimėjimą atnešęs jo kūrybinis darbas „Čiečkos ir kopūsto draugystė”. Skirtingose amžiaus grupėse konkurso laimėtojais tapo Šiaulių, Kybartų, Klaipėdos ar kitų miestų bei rajonų jaunieji kūrėjai.

Konkursas „Jei prakalbėtų, daug pasakytų″ / KTKC nuotr.

Pagal viešą balsavimą publikos prizai skirti: Telšių lopšelio darželio „Mastis” ugdytiniui Ignui Jasukynui (mokytoja Jūratė Rubavičienė, kūrybinis darbas „Arklio spyna”), taip pat – Auksei Zeltinytei bei Eglei Krutulytei (Jonavos Justino Vareikio progimnazija, mokytoja Jūratė Stankaitienė, o kūrybinis darbas – „Verpėjėlės”) ir Ąžuolei Banytei iš Jonavos Justino Vareikio progimnazijos (mokytoja Irūna Januškevičienė, kūrybinis darbas „Vario saulutė”).

„Konkurso organizatoriai dėkingi visiems dalyviams, jų šeimų nariams už prasmingus kūrybinius atradimus, domėjimąsi savo istorija, lietuvių etnine kultūra, už praeities ir dabarties sąsajų ieškojimus. Dėkojame ir pedagogams, padėjusiems išgirsti senųjų darbo įrankių, buities apyvokos daiktų, tautodailės ir etnografijos vertybių, tautinio paveldo kalbą, už tautinės savimonės ir meilės savo šaknims žadinimą bei auginimą”, – pabrėžia renginį organizavusio Kauno tautinės kultūros centro atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA