Pasaulinio garso muziko vedamus meistriškumo kursus vainikuos „Gražiausių arijų vakaras“ | Kas vyksta Kaune

Pasaulinio garso muziko vedamus meistriškumo kursus vainikuos „Gražiausių arijų vakaras“

/ Kauno simfoninio orkestro nuotr.

Kauno miesto simfoninio orkestro kvietimu nuo šios savaitės pradžios Kaune vieši vienas žinomiausių pasaulyje operos vadybininkų – Johnas Fisheris. Kaune specialistas veda vokalo meistriškumo kursus, kuriuose dalyvauja būrys perspektyvių Lietuvos, Ukrainos bei Armėnijos solistų.

Penktadienio vakarą Johnas Fisheris kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru ir meistriškumo kursų dalyviais Kauno filharmonijos scenoje surengs specialų koncertą, kuriame publika turės galimybę susipažinti su naujais talentais bei mėgautis gražiausiomis arijomis iš visiems puikiai pažįstamų operų.

„Šių kursų dalyviai yra aukšto lygio jauni profesionalai, kai kurie dar studijuojantys, bet manau, daugelis jų turi galimybių ateityje tapti sėkmingais solistais. Individualiuose užsiėmimuose mes dirbame su atlikėjų repertuaru, balsu, ypatingą dėmesį skiriu tarčiai, atlikimo stiliui, charakteriui. Pagal šią programą vedu meistriškumo kursus visame pasaulyje. Rengiame ir užsiėmimus su orkestru.

Kadangi daugelis kursų dalyvių nėra dainavę su orkestru, todėl ši patirtis jiems labai svarbi. Matau, kaip solistai jaudinasi dainuodami su orkestru, bet tai yra natūralu, mes mokomės įveikti šį jaudulį, koncentruotis į savo partijos atlikimą, – tai yra mokymosi proceso dalis. Šie jaunuoliai turi puikius pagrindus, džiaugiuosi dirbdamas su jais“ – įspūdžiais dalinosi J. Fisheris.

Johnas Fisheris / Kauno simfoninio orkestro nuotr.

Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas portalui „Kas vyksta Kaune“ priminė, jog bendradarbiavimas su J. Fisheriu prasidėjo 2013-aisiais.

„Kartu dirbame jau dešimtį metų, pirmą kartą susitikome tada, kai Kauno miesto simfoninis orkestras įrašinėjo Džiuzėpės Verdžio operos „Simon Boccanegra“ plokštelę. Ir nuo to laiko J. Fisheris yra mūsų orkestro konsultantas operiniams ir vokaliniams projektams.

Tai – visame pasaulyje žinomas muzikas, talentingas specialistas, paklausus vokalo pedagogas, dirigentas ir operos konsultantas. Man labai džiugu, kad galėjau pakviesti šį labai užimtą žmogų, ir kad jis sutiko atvykti į Kauną bei surengti meistriškumo kursus būriui mūsų šalies bei užsienio solistų“, – sakė orkestro vadovas.

Per savo ilgametę karjerą J. Fisheris užėmė vadovaujančias pareigas garsiausiuose pasaulio teatruose – Velso nacionalinėje operoje, Amsterdamo operoje „De Nederlandse“, Milano „Teatro all a Scala“, Venecijos „Teatro la Fenice“, Niujorko Metropoliteno operoje bei „Deutsche Grammophon Gesellschaft“ Hamburge. Glaudžiai bendradarbiavo su ryškiausiais dirigentais – Claudio Abbado, Carlos Kleiber, George Solti ir James Levine, dirbo su daugeliu operos pasaulio žvaigždžių, tokių kaip Luciano Pavarotti, Jose Carreras ar Joan Sutherland.

J. Fisherio kursų akimirka / Kauno simfoninio orkestro nuotr.

„Su Kauno miesto simfoniniu orkestru mes bendradarbiaujame jau ne vienerius metus, o surengti meistriškumo kursus jauniems, dar studijuojantiems, vokalistams buvo sena mūsų idėja. Džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko suderinti tinkamą laiką“, – apie viešnagę Kaune pasakojo J. Fisheris.

Koncerte, kuris pavadintas „Gražiausių arijų vakaru“, dalyvaus J. Fisherio vokalo meistriškumo kursų jauni ar kiek vyresni, scenose patirties jau sukaupę dalyviai: Khrystyna Babchuk (sopranas, Ukraina), Kiril Dernovyi (diskantas, Ukraina), Tovmas Tovmasyan (baritonas, Armėnija), taip pat Gabrielė Bukinė (sopranas), Ugnė Matukaitytė (sopranas), Gintarė Ramanauskaitė (sopranas), Renata Varnagirytė (sopranas), Gabrielė Kuzmickaitė (mecosopranas), Edmundas Seilius (tenoras), Mindaugas Tomas Miškinis (baritonas), Konstantin Aleksandr Toman (baritonas). Diriguos John Fisher (Didžioji Britanija).

J. Fisherio kursų akimirka / Kauno simfoninio orkestro nuotr.

„Šis koncertas klausytojams bus puiki proga susipažinti su jaunais atlikėjais, taip pat – pasiklausyti kai kurių jau žinomų, pamėgtų operos dainininkų. O meistriškumo kursų lankytojai tuo pačiu dar kartą galės padėkoti savo žinias ir patirtį jiems perdavusiam pasaulinio garso muzikui Johnui Fisheriui, kad suteikė išskirtinių galimybių patobulėti, drąsiau žengti į didesnes scenas bei savo talentais džiuginti minias gerbėjų“, – „Kas vyksta Kaune“ kalbėjo A. Treikauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA