Dantų implantacijos metodas, apie kurį žino dar ne kiekvienas – danties atstatymas per tris mėnesius | Kas vyksta Kaune

Dantų implantacijos metodas, apie kurį žino dar ne kiekvienas – danties atstatymas per tris mėnesius

/ Organizatorių nuotr.

Skirtingos dantų bei burnos ligos ar traumos lemia, jog daugelis skirtingo amžiaus gyventojų anksčiau ar vėliau gali susidurti su danties šalinimo bei jo atstatymo būtinybe. Tiesa, specialistai pastebi, jog dėl vyraujančių baimių ar mitų, gyventojai linkę delsti spręsti dantų problemas, taip tik apsunkindami bei prailgindami tolimesnį gydymą. Gydytojų teigimu, dar ir šiandien neretas pacientas nustemba sužinojęs, jog danties šalinimas ir implantacija gali būti atlikti to paties apsilankymo metu.

Kaune veikiančios odontologijos klinikos ir dantų technikos laboratorijos „Dantų estetika“ gydytojo, burnos chirurgo Luko Poškevičiaus teigimu, šiandien saugiai, greitai bei komfortiškai pažeistus dantis pašalinti ir visapusiškai atstatyti galima vos kelių vizitų metu. Svarbu – žinoti keletą esminių taisyklių.

Dantų šalinimas ir implantacija – terminai, daugeliui galintys kelti su skausmu, diskomfortu bei laiko praradimu susijusias asociacijas. Ar moderni implantacija iš tiesų yra bauginanti ir skausminga procedūra?

Iš tiesų pastebime, kad visuomenėje vis dar vyrauja mitai bei baimės, atsiliekantys nuo modernių dantų gydymo metodų. Neretai sulaukiame pacientų, kurie į kliniką atvyksta su jau pašalintu dantimi, nusiteikę apie pusę metų truksiančiam sudėtingam gydymui, nors laiku pasikonsultavus implantaciją ar net dalinį kaulo priauginimą būtumėme galėję atlikti danties šalinimo procedūros metu.

Tad, atsakant į klausimą, moderni, moksliniais įrodymais pagrįstos odontologijos metodais paremta implantacija gali būti išties paprastas, neskausmingas ir kasdieninio diskomforto nekeliantis gydymo procesas, trunkantis vos iki trijų mėnesių.

Kokie dantų implantacijos būdai taikomi šiandieninėje odontologijoje?

Dantų implantacija gali būti vienmomentė, ankstyvoji arba vėlyvoji.

Vienmomentė implantacija leidžia implantą įsriegti dar danties šalinimo procedūros metu. Kartu, jei yra galimybė, pacientui pagaminamas ir uždedamas laikinas vainikėlis, leidžiantis komfortabiliai jaustis viso gijimo periodu. Tokiu būdu pacientas sutaupo daug laiko, o mes jau antrojo vizito metu galime atlikti protezavimą.

Tuo tarpu ankstyvosios implantacijos atveju iš pradžių šalinimas dantis ir laukiama 3-8 savaites, kol sugis dantenos išrauto danties vietoje. Vėlyvosios implantacijos atveju laukiama bent 12 savaičių, kol sugis dantenos ir kaulas. Sugijus įsriegiamas implantas ir laukiame dar 2-3 mėnesius trunkančio implanto oseointegracijos, kol galėsime atlikti protezavimą.

Tad pagrindinis vienmomentės implantacijos privalumas – patogumas pacientui. Jis ne tik sutaupo savojo laiko, bet ir išvengia papildomų procedūrų bei dėl jų sekančio poprocedūrinio diskomforto, antibiotikų vartojimo.

„Dantų estetika“ klinika / Organizatorių nuotr.

Minėjote, kad vienmomentės implantacijos atveju pakanka vos dviejų procedūrų. Kiek laiko apytiksliai pacientas sutaupo, palyginus su įprastąja – vėlyva – implantacija?

Įprastai atstatyti dantį vienmomentės implantacijos metodu galime per tris mėnesius. Pirmojo vizito metu pašaliname dantį, atstatome jo šaknį implanto pavidalu bei uždedame laikinąjį protezą. Palaukus tris mėnesius galime susitikti antrajai procedūrai – atlikti galutinį protezavimą.

Tuo tarpu vėlyvos implantacijos gydymas prailgėja bent iki pusės metų. Iš pradžių pašalinamas dantis, o kitas vizitas planuojamas jau po trijų mėnesių (po šio periodo išrauto danties vietoje būna sugijęs kaulas ir galima įsriegti implantą). Implanto prigijimui reikalinga dar bent du – trys mėnesiai. Tad nuolatinį protezavimą galime atlikti tik praėjus šešiems mėnesiams nuo gydymo pradžios. Tiesa, esant kaulo priauginimo poreikiui, gydymo trukmė gali ir pailgėti.

Kada vienmomentė implantacija tinkama, o kada – ne?

Pagrindinė sąlyga, norint atlikti vienmomentę implantaciją – atvykti į konsultaciją dar iki danties pašalinimo. Tik nuodugnios konsultacijos metu galima įvertinti ir pasakyti, ar vienmomentė implantacija paciento atveju bus tinkamas sprendimas. Ši procedūra tinkama toli gražu ne kiekvienam. Pavyzdžiui, jei pacientas kenčia nuo stipriai supūliavusio, paslankaus danties ar apie jį ištirpusio kaulo, bus nepasiekiamas pirminis implanto stabilumas, yra didelė rizika, kad implantas gali neprigyti. Tokiu atveju rekomenduojame atlikti vėlyvą implantaciją – palaukti tris mėnesius, kol sugis pašalinto danties vieta.

Siekiant įvertinti, ar įmanoma atlikti vienmomentę implantaciją, gydytojas atlieka rentgeno nuotrauka. Norint atlikti vienmomentę implantaciją būtina daryti kompiuterinę 3D tomografiją. Šio tyrimo metu galime įvertinti ne tik kaulo aukštį, bet ir jo storį bei kiekį aplink danties šaknį, ypač skruostinę kaulo sienelę. Tik tokiu būdu galime įsitikinti, ar implantą galime įsriegti vos pašalinę dantį.

Kiek dantų galima atstatyti vienu kartu atliekant vienmomentę implantaciją?

Galime atstatyti reikiamą dantų skaičių. Vieno danties atstatymui naudojame vieną implantą. Jei reikalinga atstatyti du, tris ar keturis dantis, įprastai naudojame du implantus ir ant jų pritvirtindami tiltinį protezą. Na, o jei reikėtų atstatyti visą žandikaulį, tuomet tam pasitelkiame nuo keturių iki aštuonių implantų.

„Dantų estetika“ klinika / Organizatorių nuotr.

Ką pacientas turėtų žinoti prieš pradėdamas danties atstatymą?

Svarbu suprasti, kad kiekvienas gydymas yra taikomas pagal indikacijas, tad ne kas kartą galime atlikti vienmomentę implantaciją. Jei įmanoma, tai mūsų prioritetas yra vienmomentė, tačiau yra ir atvejų, kuomet tikrai saugiau bei pigiau atlikti vėlyvą implantaciją.

Svarbiausia taisykle išlieka pasikonsultuoti su implantaciją atliksiančiu gydytoju dar iki šalinant dantį. Ir ne vien dėl vienmomentės implantacijos galimybių. Pažangūs metodai atveria ir daugiau galimybių palengvinti gydymo procesą. Pavyzdžiui, norinti išvengti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų, dar danties šalinimo metu gydytojas gali atlikti procedūrą, vadinamą alveolės augmentacija. Šis metodas į išrauto danties vietą leidžia įdėti kaulo pakaitalą, ateityje sumažinsiantį kaulo priauginimo procedūros sudėtingumą. Dalis darbo bus atlikta dar begyjant pašalinto danties vietai, taip reikšmingai palengvinant kaulo priauginimo procedūras ateityje.

Tiek situacijų, tiek sprendimų joms gali būti įvairių, tad labai svarbu visus variantus įvertinti dar prieš pradedant gydymą. Tokiu būdu galime pasirinkti lengviausius metodus, iš anksto suplanuoti vizitus bei gydymo kaštus.

Ar danties atkūrimo procese svarbu, jog klinika ir dantų technikos laboratorija veiktų vienoje vietoje?

Tai sukuria idealias sąlygas dantų atstatymo procesų greičiui ir tikslumui. Jei dantų technikos laboratorija veikia atskirai, tuomet protezas kuriamas tik iš gydytojų nuimtų ar skenuotųdantų antspaudų bei fotonuotraukų. Dirbdami po vienu stogu dantų gydytojai ir technikai gali gyvai įvertinti bei greitai reaguoti į kiekvieno paciento atvejį, taip sukurdami geriausiai žmogaus sukandimą atitinkančius protezus – tiek estetiniu, tiek funkciniu atžvilgiu. Esant paklaidai ar netobulam rezultatui, danties protezas gali operatyviai būti koreguojamas vietoje, išvengiama papildomų apsilankymų.

Lukas Poškevičius yra gydytojas, burnos chirurgas Kaune, adresu Aukštaičių g. 62A veikiančioje odontologijos klinikoje ir dantų technikos laboratorijoje „Dantų estetika“.

„Dantų estetika“ klinikoje dirba profesionalūs visų sričių odontologijos specialistai, nuo vaikų odontologijos iki sudėtingiausių chirurginių operacijų ir protezavimo, bei patyrę dantų technikai. Dirbdami po vienu klinikos stogu, specialistai pacientams leidžia ne tik gauti visapusiškas dantų bei burnos gydymo ir priežiūros paslaugas, išsamias konsultacijas bei garantiją, bet ir sutaupyti daug brangaus laiko bei energijos.

Daugiau informacijos apie „Dantų estetika“ komandą rasti bei šios klinikos specialistų konsultacijas gauti galima apsilankius ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA