Atsako advokatė: kaip kitos ES valstybės piliečiui Lietuvoje suteikiamas asmens kodas | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: kaip kitos ES valstybės piliečiui Lietuvoje suteikiamas asmens kodas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl asmens kodo suteikimo kitos Europos Sąjungos valstybės piliečiui Lietuvoje.

„Esu lietuvė, mano sutuoktinis yra Italijos pilietis. Vyras nori pagal darbo sutartį įsidarbinti Lietuvoje ir turi registruotis „Sodros“ sistemoje, tačiau tokiu atveju darbdaviui yra reikalingas Lietuvoje suteiktas asmens kodas, kurio mano vyras neturi. Kur tokiu atveju mano sutuoktinis turėtų kreiptis ir kokius veiksmus atlikti?“- plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Pagal Lietuvos Respublikos Gyventojų registro centro įstatymą, asmens kodas yra suteikiamas Lietuvos Respublikos gyventojų registro objektams: 1) Lietuvos Respublikos piliečiams; 2) asmenims be pilietybės ir kitų valstybių piliečiams, kurie gauna Lietuvos Respublikoje išduodamus asmens dokumentus, deklaruoja gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikos teritorijoje ar kurių civilinės būklės aktai registruojami Lietuvos Respublikos institucijose (LR Gyventojų registro centro įstatymo 5 ir 8 str.).

Skaitytojos atveju, kad jos sutuoktiniui būtų suteiktas lietuviškas asmens kodas, jam yra būtina gauti leidimą laikinai arba nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje.

Remiantis pirmuoju įstatyminiu pagrindu, kai užsienietis yra įgijęs Lietuvos Respublikos pilietybę, jis Migracijos departamentui prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos gali teikti prašymą išduoti asmens dokumentą – Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybės kortelę ar Lietuvos Respublikos piliečio pasą, tokiu atveju jam yra suteikiamas ir asmens kodas.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Sekančiu atveju, kitos valstybės piliečiui asmens kodas suteikiamas, kai užsienietis yra gavęs leidimą gyventi bei yra deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvos teritorijoje. Skaitytojos atveju, kuomet sutuoktinis yra Europos Sąjungos valstybės pilietis, dokumentas, patvirtinantis ES piliečio teisę laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje, yra vidaus reikalų ministro nustatytos formos pažyma ES piliečio teisei laikinai ar nuolat gyventi (ES piliečio pažyma).

Remiantis Lietuvos Respublikos įstatymu Dėl užsieniečių teisinės padėties, Europos Sąjungos piliečiui leidimas laikinai arba nuolat gyventi Lietuvoje išduodamas šeimos, darbo, mokslo, ilgalaikio gyvenimo, lietuviškos kilmės, teisės atkurti Lietuvos pilietybę, pakankamų išteklių pragyventi bei kitais pagrindais. Kuomet tokiam asmeniui yra tenkinamas prašymas dėl leidimo gyventi Lietuvoje yra suformuojamas ir lietuviško pavyzdžio asmens kodas.

Duomenys apie suteiktą asmens kodą bei išduotus dokumentus saugomi Lietuvos Respublikos gyventojų registre. Taigi, užsienio valstybės pilietis, kuris atitinka Lietuvos Respublikos Gyventojų registro centro įstatymo 5 straipsnyje numatytas sąlygas, gali kreiptis į VĮ Registrų centro padalinį arba teikti prašymą elektroniniu paštu dėl informacijos suteikimo.

Taip pat pažymėtina, kad užsieniečio įdarbinimui užtenka pateikti asmens socialinio draudimo numerį, kuris suteikiamas per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS), darbdaviui užpildant prašymą bei pateikiant užsieniečio tapatybę patvirtinančio dokumento skaitmeninę kopiją, pasirašytą kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA