A. Valujavičius papasakojo, kaip sekasi siekti pasaulio rekordo: jūrmylių deficitą naikina mažiau miegodamas | Kas vyksta Kaune

A. Valujavičius papasakojo, kaip sekasi siekti pasaulio rekordo: jūrmylių deficitą naikina mažiau miegodamas

delfi.lt 2023/03/04 09:12
Aurimas Valujavičius / A. Valujavičiaus nuotr.

Atlanto vandenyną pasiryžęs įveikti keliautojas Aurimas Valujavičius pasidalijo naujausiais vaizdais iš savo kelionės. Lietuvis neslepia, kad iššūkių kelionėje netrūksta, tačiau šypsena, nuo jo veido vis tiek nedingsta.

Jau daugiau nei pusę Atlanto įveikęs A.Valujavičius pasakojo, kodėl šiuo metu jo plaukimas primena zigzagus ir kodėl gali kilti kliūčių pasiekti pasaulio rekordą.

„Atsirado vėjas, jau nuo užvakar, bet nelabai geras. Pradžiai buvo iš pietų, kuris pastūmė į šiaurę. Vėliau buvo iš pietvakarių, o tai stūmė į šiaurę ir atgal link Europos. Visa ši savaitė buvo nelabai dėkinga – arba be vėjo, arba su silpnu priešpriešiniu vėju. Gal kartais atrodo, kad ramus vandenynas yra gražu, bet tas ramumas tik įpareigoja tris kartus daugiau įdėti jėgų, kad išjudintum valtį ir judėtum tinkama kryptimi. Pastarosiomis dienom tai itin sunku. Dabar yra pietų vėjas, todėl judu kažkiek kampu, nes žemiau yra tinkamesnis rytų vėjas, kuris pūs mane į vakarus.

Šiandien pradėjau normaliai, bet vis tiek lėtai ir kampu judu, bet pavyksta po kažkiek jūrmylių rinkti. Šios visos dienos išeina arba mažai produktyvios arba su minusiniu jūrmylių skaičiumi. Tai reiškia, kad kur kas sunkiau bus pagerinti pasaulio rekordą. Viskas spręsis mėnesio bėgyje Karibuose. Dabar buvo toks vos ne pozicinis išsilaikymas, kuris šiek tiek sekėsi, šiek tiek nesisekė, buvo reikaliukų. Yra, kaip yra. Paskutinės dvi naktis miegojau su parašiutiniu inkaru, kad manęs visai nenuneštų. Kas seka mano maršrutą tai matė, kad plaukiu zigzagais.

Buvo reikalų išlaikyti tą poziciją, tikrai nelengva. Kai irkluoji be vėjo, tai ir krūvio daugiau tiek rankoms, tiek kojoms, todėl jaučiuosi medinis dabar. Visgi artėjančiomis dienomis turėtų pagerėti vėjas, bus galima vėl palaikyti 50-60 jūrmylių, nes pastarąsias dienas – vos po 10 ir tai zigzagais.

Tokia gamta, aš tik žmogus, negaliu prieš gamtą motulę pakovoti, turiu klausyti jos ir prie jos prisitaikyti. Buvo šiek tiek žvejybos, bet viską pamatysite filme. Nuotaikos geros, gerai jaučiuosi tiek psichologiškai, tiek fiziškai gerai, tik norisi parinkti jūrmylių, kad pavyktų pagerinti pasaulio rekordą. Jau negaliu sakyti, kad sveikinuosi iš vidurio Atlanto, nes jau esu arčiau vakarų, arčiau Amerikos. Šiandien ir laivas praplaukė, pasisveikinome. Ačiū tiems, kas sekate. Laikome irklus ir judame link vakarų“, – su šypsena veide pasakoja Aurimas.

Primename, jog pasitelkdamas tik savo jėgą, jis irkluoja Atlantu po 14 valandų per parą – vienas, be palydos ir pagalbos iš šono.

A. Valujavičiaus šia kelione siekia vienviete irkline valtimi perplaukti Atlanto vandenyną nuo Europos iki Šiaurės Amerikos žemyno per 110 dienų ar greičiau ir tokiu būdu paminėti 90-ąsias S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metines, užfiksuoti Lietuvos ir pagerinti pasaulio rekordą. Tai įgyvendinęs, keliautojas taps pirmuoju tokį maršrutą įveikusiu lietuviu ir trečiuoju žmogumi pasaulyje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA