Iš anksto savivaldos rinkimuose savo balsą atidavė 191 tūkst. rinkėjų | Kas vyksta Kaune

Iš anksto savivaldos rinkimuose savo balsą atidavė 191 tūkst. rinkėjų

BNS / Milena Andrukaitytė 2023/03/04 09:56
R. Tenio nuotr.

Per išankstinio balsavimo laikotarpį savo poziciją savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose pareiškė beveik 191 tūkst. arba 8 proc. rinkėjų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienį skelbia, jog aktyviausi buvo Neringos savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys – jų balsavimo aktyvumas pasiekė 30 procentų. Aktyviai balsuojama ir Ignalinos (19,7 proc.), Lazdijų (19,1 proc.) rajonuose bei Birštone (16,9 proc.).

Pasyviausi išlieka Klaipėdos miesto (3,83 proc.), Kauno rajono (3,8 proc.), Panevėžio rajono (4,94 proc.) bei Šiaulių rajono (5,01 proc.) gyventojai.

Vilniuje balsavo 6,2 proc. rinkėjų, Kaune – 6,3 procento.

Prieš ketverius metus vykusiuose savivaldos rinkimuose rinkėjų aktyvumas išankstiniame balsavime buvo mažesnis – 2019 metais savo valią per tą patį laikotarpį buvo pareiškę 6,25 proc. arba per 153 tūkst. rinkėjų.

Balsavimas iš anksto prasidėjo antradienį ir truko iki ketvirtadienio – savivaldybių pastatuose visoje Lietuvoje savo valią pareikšti galėjo sekmadienį į apylinkę atvykti negalintys rinkėjai. Vilniuje ir Kaune buvo įrengta papildomų išankstinio balsavimo vietų.

Taip pat nuo trečiadienio iki penktadienio vyko balsavimas specialiuosiuose punktuose ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo vietose.

Penktadienį prasidėjo ir šeštadienį tęsiamas balsavimas namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

VRK duomenimis, teisę balsuoti namie turi per 571 tūkst. rinkėjų šalyje, o tam užsiregistravo apie 100 tūkst. rinkėjų.

Pagrindinę rinkimų dieną sekmadienį bus balsuojama rinkimų apylinkėse, jos darbą pradės 7 val. ryto ir veiks iki 20 val. vakaro. Rinkėjų sąrašuose yra beveik 2,39 mln. Lietuvos gyventojų.

Šiuose rinkimuose ketverių metų kadencijai renkami 1498 savivaldybių tarybų nariai ir 60 merų. VRK duomenimis, dėl šių mandatų varžosi 13 tūkst. 797 kandidatai, 433 iš jų siekia merų postų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA