VMVT dėl „Vičiūnų grupės“ importuotos kinų produkcijos pradėjo naują tyrimą | Kas vyksta Kaune

VMVT dėl „Vičiūnų grupės“ importuotos kinų produkcijos pradėjo naują tyrimą

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Seimo narių prašymu pateikė daugiau duomenų apie „Vičiūnų grupei“ priklausančių įmonių tiekiamą jūros gėrybių produkciją. Po papildomų patikrinimų daugiau nei pusėje tikrintos produkcijos nustatytas didesnis negu leistina kadmio kiekis. Vasario 24 dieną pradėtas papildomas tyrimas dėl „Vičiūnų“ produktų.

Kaip nurodoma antradienį paklausėjams pateiktame VMVT rašte, 2023 m. sausio 8 d. į Lietuvą buvo importuota viena gyvūninių produktų (jūros gėrybių mišinys, svoris 22 000 kg) siunta, kurios gamintojas – Kinijos įmonė „Zejiang Zhoufu food Co.“. Tą pačią dieną pasienio veterinarinės kontrolės metu buvo paimti valstybiniai mėginiai sunkiesiems metalams nustatyti iš siuntos dalies.

7,9 t minėtos siuntos produkcijos išsiųsta į Ukrainoje veikiančią įmonę „Vičiūnai-Ukraina“, likusi siuntos dalis buvo saugoma Lietuvos sandėliuose. Lietuvoje saugoma siuntos dalis mūsų šalies rinkoje nebuvo išplatinta. VMVT tyrimo rezultatai atskleidė, jog mėginiuose nustatytas didesnis negu leistina kadmio kiekis.

„Viči“ produkcija / Skaitytojos nuotr.

„Likusiai Lietuvoje siuntos daliai VMVT pritaikė rinkos ribojimo priemones, uždraudė įmonei minėtus produktus tiekti rinkai ir įpareigojo juos sunaikinti“, – teigiama VMVT rašte.

Siekiant užkirsti kelią pavojui ir užtikrinti, kad vartotojams būtų tiekiamas tik saugus maistas, VMVT atliko neplaninius „Vičiūnų“ valdomų įmonių žaliavų sandėliuose ir rinkoje esančių šaldytų jūros gėrybių mišinių patikrinimus.

Patikrinimų metu VMVT gavo rezultatus, jog trys mėginiai neatitiko reglamento ir viršijo kadmio kiekį, o trys buvo tinkamose normose.

„VMVT, reaguodama į 2023 m. vasario 24 d. gautus nepatenkinamus tyrimų rezultatus, nedelsiant pradėjo tyrimą dėl rinkai patiektų nesaugių produktų ir taikys rinkos ribojimo priemones, uždrausdama minėtus produktus tiekti rinkai ir įpareigodama sunaikinti nesaugius produktus“, – teigiama VMVT rašte.

VMVT duomenimis, per 2020–2023 m. iš „Zejiang Zhoufu food Co.“ buvo importuotos 36 siuntos.

Vasario 13 d. komentuodama Ukrainą pasiekusio krovinio tyrimų rezultatus bendrovė pabrėžė, kad eksportuoti ne „Vičiūnų grupės“ fabrikų gaminiai, o Ukrainos rinkai skirta Kinijos produkcija. Lietuvos teritoriją krovinys paliko teisėtai ir iki jo išsiuntimo „Vičiūnų grupės“ darbuotojai esą nebuvo informuoti apie produkto kokybines neatitiktis.

Lietuvos ir Ukrainos VMVT tarnybų atliktas papildomas produktų kokybės tyrimas, kaip vasario 15 d. tvirtino „Vičiūnų grupė“, parodė, jog jūros gėrybių kokteilio krovinys neturi kokybės neatitikimų ir yra tinkamas tolimesniam produkto realizavimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA