Kauniečius glumina netikėtas užrašas ant namo | Kas vyksta Kaune

Kauniečius glumina netikėtas užrašas ant namo

Lrytas.lt 2023/02/27 16:22
/ Lrytas.lt, G. Bitvinsko nuotr.

Karaliaus Mindaugo vardu pavadintame prospekte praeivius glumina netikėtas užrašas. Ant vieno namo yra lentelė, kurioje gatvės pavadinimas keistai sutrumpintas – iš istorinės asmenybės atimtas titulas.

Rasti reikiamą namą Karaliaus Mindaugo prospekte Kaune nesudėtinga – tam ant pastatų pakabintos lentelės su gatvės pavadinimu ir pastato numeriu. Bet prospekto ir Birštono gatvių sankirtoje stovinčio trijų aukštų gyvenamojo pastato lentelė kitokia.

Joje rašoma: „K.Mindaugo pr.“ – sutrumpintas pavadinimo pirmasis dėmuo. Atrodo, kad Mindaugas yra asmens pavardė, o K tėra vardo inicialas.

Toks prospekto pavadinimo sutrumpinimas pastabiems kauniečiams kelia ne tik nuostabą ir šypseną, bet ir šiek tiek nepasitenkinimo – kas ir kodėl iškraipė istorinės asmenybės titulą.

„O gal K raidė reiškia dar ką nors kitą. Kiekvienas apie šį sutrumpinimą gali spręsti pagal tai, kiek pats yra sugedęs“, – juokavo kaunietis Gediminas Jocius.

Ant namo su keistu gatvės pavadinimu nėra ir jo numerio, todėl to tenka teirautis šalia esančiame 17-uoju numeriu pažymėtame pastate. Šiame name veikia nedidelis viešbutis.

Įmonės, kuriai priklauso svečių namai, direktorius Ričerdas Navickas pasakojo, kad viešbučio fasadas neseniai buvo atnaujintas. Prieš darbus lentelės su gatvės pavadinimu ir namo numeriu buvo nuimtos, po remonto – vėl pritvirtintos.

„Gretimas namas taip pat buvo atnaujinamas. Gal gyventojai patys pasikabino nestandartinę lentelę?“ – svarstė verslininkas.

Name su netaisyklingu prospekto pavadinimu gyvenantis Stasys Žąsytis sakė, kad į pastatą patenka ne iš gatvės, o iš kiemo pusės, todėl lentelės net nepastebėjo. Kaunietis taip pat nežinojo, kas už jas atsakingas.

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius paaiškino, kad pastatų savininkai, valdytojai arba naudotojai prie kiekvieno namo privalo pritvirtinti statinių numerius, o ties gatvių sankryžomis ir lenteles su gatvių pavadinimais.

Lenteles galima užsisakyti seniūnijose. Jų darbuotojai apie prašymus praneša Transporto ir eismo organizavimo skyriui.

„Lenteles pagamina savivaldybės įmonė „Kauno gatvių apšvietimas“. Kuri iš šių grandžių padarė klaidą, dabar jau sunku pasakyti. Ji bus ištaisyta“, – pažadėjo M.Matusevičius.

Mano, kad taupė

Lituanistė Aušra Rimkutė-Ganusauskienė pakomentavo situaciją.

„Gatvių pavadinimų lentelės yra viešieji užrašai, kuriuose klaidų neturėtų būti. Pavadinimo pirmo dėmens nereikėtų trumpinti. Šiuo atveju lentelėje turėtų būti parašyta Karaliaus Mindaugo pr.

Mano manymu, lentelėje šis dėmuo trumpinamas tiesiog dėl vietos stokos. Nors taip daroma, pavyzdžiui, žemėlapiuose, gatvių pavadinimų lentelėse taip rašyti nereikėtų.

Esu girdėjusi, kad kartais mėginama įrodyti, jog gatvės pavadinimo lentelė, kabanti ant privataus namo, yra privati nuosavybė, todėl gali būti rašoma taip, kaip nori namo savininkas. Tačiau nepamirškime, kad oficialų gatvės pavadinimą galima pasitikrinti ir Registrų centro Adresų registre. Ten rasite nesutrumpintą gatvės pavadinimą.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA