Oficialu: atnaujintas Kadagių slėnio takas vėl laukia lankytojų | Kas vyksta Kaune

Oficialu: atnaujintas Kadagių slėnio takas vėl laukia lankytojų

E. Mališausko nuotr.

Patraukliausiu Lietuvos tituluojamas Arlaviškių kadagių slėnio pažintinis takas po remonto šeštadienį vėl pakvietė lankytojus. Į oficialią atidarymo šventę atvyko aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Agnė Jasinavičiūtė, Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė, Seimo nariai, vietos bendruomenė.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo visiems, prisidėjusiems prie pažintinio tako atgimimo. Kadagių slėnio takas buvo atnaujintas įgyvendinant Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“. Projekto partneriai: Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija ir Kauno rajono savivaldybė.

Kaip skelbiama Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, po oficialių kalbų ir folkloro ansamblio „Nalšia“ atliekamų dainų meras kartu su svečiais atidengė pažintinio tako informacinę lentą. Kad viskas klotųsi gerai ir bendrystės tęstųsi toliau, projekto partneriai į laužą bėrė po saują gintaro dulkių. Senovėje buvo manoma, kad gintaras apsaugo nuo pikto, pritraukia grožį, laimę ir meilę.

Po to Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Kauno marių regioninio parko grupės patarėja Nijolė Eidukaitienė visus pakvietė į ekskursiją po slėnį. Virš Kauno marių skardžio vingiuojantis Kadagių slėnio takas 2016 m. išrinktas gražiausiu Lietuvoje pažintiniu taku. Nuo jo atsiveria išplatėjusio Nemuno ir Dabintos salos panorama, Ronakalnio atodanga ir net 5 ha ploto unikalus Lietuvoje kadagynas, pripažintas valstybinės reikšmės gamtos paminklu. Kai kurių beveik šimtamečių kadagių aukštis siekia net 12,5 m.

Pastaraisiais metais ši vieta tapo labai populiari tarp romantiškų pasivaikščiojimų mėgėjų ir vestuvių fotografų. Be to, dėl ypatingų kadagių išskiriamų eterinių aliejų oras šioje vietoje yra itin tyras, natūralios medicinos žinovų teigimu, net gydantis. Todėl rekomenduojame lankantis neskubėti ir neapsiriboti vien gražiu panoraminiu vaizdu.

Nuo šlaito matomoje Dabintos saloje prieglobstį rado daugybė vandens paukščių rūšių. Jų būrius galima stebėti šiltuoju metų laiku. Žvelgdami žemyn nuo pagrindinio tako išvysite „kabančias pelkes“ – šaltinius su vandens tėkmės formuojamomis uolienomis – tufais. Oro sąlygos augalams čia taip pat ypatingos, nes šlaito atokaitoje įšilęs oras sulaikomas miško, todėl slėnyje klesti net ir itin reti augalai.

Ploteliuose tarp kadagių galite pastebėti į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytus augalus: gauruotąjį gvazdiką, boloninį katilėlį, melsvąjį gencijoną, dirvinį česnaką; dienos metu – kelias retų drugių rūšis, pavyzdžiui, miškinį storgalvį, paprastąjį jautakį satyrą ar tamsųjį satyrą.

Patogiausia čia atvykti automobiliu, kurį galima palikti stovėjimo aikštelėje parko prieigose. Pažintinio tako ilgis – 1,3 km, takas ir jo prieigos pritaikyti neįgaliesiems. Atstumas nuo Kauno miesto centro – apie 27 km. Netoliese galima aplankyti kitas Kauno marių regioninio parko ir jo apylinkių įžymybes, pavyzdžiui, Dubravos medžius dvynius ar Žiglos maumedyną.

Kadagių pažintinio tako lankymas yra nemokamas, bet jį prižiūrėti reikia lėšų, todėl parko direkcija kviečia laisvanoriškai įsigyti bilietą. Tai galima padaryti pervedus pinigus SMS žinute 1860 su prierašu KMRP.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA