Nacionalinė švietimo agentūra: ketvirtokų skaitymo rezultatų vidurkis pasiekimų patikrinime gerėjo | Kas vyksta Kaune

Nacionalinė švietimo agentūra: ketvirtokų skaitymo rezultatų vidurkis pasiekimų patikrinime gerėjo

BNS 2023/02/23 18:31
Asociatyvi / J. Elinsko nuotr.

Skaitymo rezultatų vidurkis, lyginant su praėjusiais metais, nacionaliniame ketvirtokų pasiekimų patikrinime pagerėjo, o matematikos išliko panašus, ketvirtadienį paskelbė Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

Šiais metais skaitymo rezultatų vidurkis siekia 62,4 proc., kai pernai – 55,1 proc. Ketvirtos klasės mokinių matematikos rezultatų vidurkis pernai siekė 64,3 proc., o šįmet – 61,9 proc.

„Šių metų ketvirtokų pasiekimų patikrinimai atskleidė, kad skaitymo ir matematikos rezultatai yra praktiškai vienodi“, – NŠA pranešime cituojama agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Matematikos patikrinime patenkinamą lygį pasiekė 11,6 proc. ketvirtokų, pagrindinį lygį – 72,4 proc., aukštesnįjį lygį – 14,5 proc. Patenkinamo lygio nepasiekė 1,5 proc. mokinių.

Skaitymo patikrinime patenkinamą lygį pasiekė 19,8 proc. ketvirtokų, pagrindinį lygį – 70,4 proc., aukštesnįjį lygį – 8,2 proc., nepasiektu patenkinamu lygiu buvo įvertinti 1,6 proc. mokinių.

Šįmet atitinkamu pasiekimų lygiu ketvirtokų pasiekimai vertinti pirmą kartą.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Atsakydami į anketos klausimus apie matematikos patikrinimą, 63 proc. jį laikiusių ketvirtokų pažymėjo, kad laiko jį atlikti užteko, 22 proc. atsakė, kad laiko užteko vidutiniškai. 10 proc. ketvirtokų matematikos patikrinimą įvertino kaip lengvą. 61 proc. mokinių nuomone, jis buvo vidutinio sunkumo.

Pasak pranešimo, matematikos patikrinime mokiniams geriausiai sekėsi reiškiniai, lygtys, nelygybės ir statistika, sudėtingiausi buvo geometrijos ir matavimo uždaviniai.

Skaitymo rezultatai parodė, kad ketvirtokams geriausiai sekėsi rasti informaciją, o prasčiausiai – interpretuoti bei daryti tiesiogines išvadas.

„Pagal mokinių intelektinius gebėjimus matematikos patikrinime geriausiai buvo įvertintos mokinių žinios ir supratimas, o skaityme – geras įgūdžių taikymas“, – nurodė NŠA.

Anot NŠA vadovės, mokinių pasiekimų patikrinimų rezultatai skirti įsivertinti savo žinias.

Mokiniams, kurie nepasiekė patenkinamo pasiekimų lygio, penktoje klasėje yra numatomos papildomos konsultacijos.

Nacionalinius pasiekimų patikrinimus šiais metais laikė 28 tūkst. mokinių arba 95 proc. visų ketvirtoje klasėje besimokančių šalies moksleivių.

Seimas pernai gruodį įtvirtino privalomus mokinių pasiekimų patikrinimus ketvirtokams ir aštuntokams, o nuo 2025 metų įvedė slenkstį dešimtokams, norintiems tęsti mokslą gimnazijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA