Link Lietuvos pajudėjo Baltarusijos karinė technika | Kas vyksta Kaune

Link Lietuvos pajudėjo Baltarusijos karinė technika

Lrytas.lt 2023/02/21 13:13
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad vykdant ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties patikrinimą, vienas iš mechanizuotųjų dalinių, sustiprintas priešlėktuvinės gynybos daliniais, pajudėjo link Lietuvos.

Ministerija neįvardija konkretaus karinio dalinio pavadinimo, tačiau, pasak Baltarusijos stebėtojų grupės „Belaruski Hayun“, tai Minsko Uročos rajone dislokuotos 120-osios brigados 358-asis atskirasis mechanizuotas batalionas.

Šiąnakt 120-osios brigados daliniai link Lietuvos pajudėjo ne mažiau kaip 4 kolonomis, iš viso 74 vienetai transporto priemonių.

Užfiksuota karinė technika: 35 pėstininkų kovos mašinų, 21 karinis sunkvežimis „Ural“, 2–3 kariniai visureigiai UAZ, 8 kariniai sunkvežimiai „Kamaz“, 2 benzovežiai vienetai.

Stebėtojų grupės duomenimis, kolona važiavo M6 greitkeliu, o tada – M7 greitkeliu Lietuvos pasienio ir Ašmenos kryptimi.

Baltarusijoje pastebėtas karinės technikos judėjimas link Lietuvos sienos / Lrytas.lt, „Telegram“ nuotr.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, esą naktį iš vasario 20-osios į 21-ąją Baltarusijoje keturios karinės technikos kolonos pajudėjo link sienos su Lietuva, Lietuvos kariuomenė ramina – dabartinis aktyvumas įtakos Lietuvos saugumui neturi.

„Karinę veiklą Baltarusijoje nuolat stebime ir analizuojame. Dabartinis aktyvumas įtakos Lietuvos saugumo situacijai neturi. Lietuvos kariuomenės analitikai pastebi, kad informacija iš nepatvirtintų šaltinių ne visuomet pasitvirtina“, – pažymima Lietuvos kariuomenės Eltai perduotame komentare.

ELTA primena, kad antradienį portalas Delfi, remiantis unian.net informacija, paskelbė apie naktį iš vasario 20-osios į 21-ąją Baltarusijoje keturios karinės technikos kolonos pajudėjo link sienos su Lietuva.

Kaip pranešė stebėjimo grupė „Belaruskij gajun“, iš viso – maždaug 74 karinės technikos vienetai. Konkrečiai: pėstininkų kovos mašinų – 35 vienetai, karinių sunkvežimių „Ural“ – 21 vienetas, karinių visureigių UAZ – 2–3 vienetai, karinių sunkvežimių „Kamaz“ – 8 vienetai, benzovežių – 2 vienetai, taip pat kranas ir manipuliatorius.

„Remiantis mūsų duomenimis, kolonos iš pradžių važiavo Minsko žiediniu automobilių keliu, paskui greitkeliu M6, tada greitkeliu M7 pasuko sienos su Lietuva ir Ašmenos miesto link“, – nurodoma pranešime.

Dar antradienį dėl saugumo situacijos įspėjo ir prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys. Pasak jo, „Wagner“ tipo rusų karių grupuotės agresija Baltijos šalių atžvilgiu yra realus scenarijus.

„Toks scenarijus atitiktų minėtus kriterijus. Ta savarankiška politika ir nusikaltimai, kuriuos „Vagner“ vykdo Afrikoje ar Sirijoje su Rusijos politinės valdžios žinia, leidžia svarstyti jūsų minėtą scenarijų“, – interviu Delfi teigė K. Budrys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA