Elektros prijungimas – brangiau nei pats sklypas Kauno rajone | Kas vyksta Kaune

Elektros prijungimas – brangiau nei pats sklypas Kauno rajone sumažinus galią, kaina išaugo kone dvigubai

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2023/02/20 19:32
Asociatyvi / ESO nuotr.

Iš emigracijos į Lietuvą grįžti nusprendusi šeima susidūrė su kliūtimis. Kauno rajone nusipirko sodo sklypą, kuriame ruošiasi statytis namą, tačiau, pasirodo, elektros atvedimas gali kainuoti daugiau nei pats sklypas.

Elektros prijungimas – 20 tūkst. eurų

„Jau gana seniai gyvename Anglijoje, nusprendėme nusipirkti sodo sklypą, pasistatyti namuką ir planuoti grįžimą į Lietuvą. Pernai vasarą nusipirkome sklypą prie Kauno, susitvarkėme dokumentus, tuomet parašėme prašymą ESO dėl 11 kW elektros prijungimo. Gruodžio viduryje gauname laišką su paruošta 11 tūkst. eurų sąskaita“, – stebisi Saulius.

Anot jo, tarp keturių sklypų jau yra elektros stulpas, iki kurio jau atvesta elektra. Vyras nesupranta, kodėl ESO negali prijungti elektros nuo šio stulpo, mat ESO aiškina, kad elektrą reikia atvesti nuo už 150 metrų esančio kito stulpo.

„Absoliučiai niekas nieko nepaaiškina – visą mėnesį iki sausio vidurio skambinėjau ir rašiau laiškus“, – sako vyras. Nesulaukdamas ESO atsakymo Saulius pats pradėjo aiškintis, ką toliau jam daryti.

„Susiradau skelbimų laikraštyje elektrikų numerius – skambinau ir klausiau, ką daryti. Vienas patarė rašyti naują prašymą su 7 kW – neva tiek duodama visiems be jokių problemų. Seną prašymą atšaukiau, vėl sumokėjau 30 eurų ir sukūriau naują, o pastabose parašiau, kad pajungtų elektrą nuo stulpo, esančio mano sklype“, – pasakoja jis.

Praėjus 40 dienų, vasario pradžioje vyras sulaukė ESO laiško su nauja beveik dvigubai didesne sąskaita nei prieš tai.

„20 400 eurų už elektros įvedimą. Kodėl 11 kW veda 150 metrų, o 7 kW – 303 metrus, t. y. dvigubai ilgesniu atstumu, kai kieme stovi stulpas. Jie gal nuo Elektrėnų ruošiasi atvesti elektrą, nesuprantu“, – stebisi pašnekovas, pridurdamas, kad už sklypą sumokėjo mažiau – 15 tūkst. eurų.

Saulius piktinasi, kad ESO neva jo sąskaita vykdys plėtrą: „Galiausiai paaiškino, kad nėra iš kur imti elektros, galima tik nuo transformatorinės pajungti. Bet kodėl aš už tai turiu mokėti? Jūs kažkam atidavėte mano elektrą, o aš turiu sumokėti 20 tūkst. eurų už jūsų plėtrą, nes nuo naujos dėžės visiems kitiems dalins elektrą.“

Anot vyro, planus grįžti į Lietuvą šeima dabar svarsto atšaukti, nes „tiek neuždirba, kad gyventų Lietuvoje“.

ESO: galime pabloginti situaciją esamiems klientams

ESO atstovas Paulius Kalmantas paaiškino, kodėl taip brangiai kainuoja atvesti elektrą iki Sauliaus sklypo.

„Tokia prijungimo kaina, pagal technines sąlygas, susidarė dėl to, kad objektas patenka į Sitkūnų tinklo plėtros zoną, kurioje ESO yra anksčiau įrengusi didesnę galią, nei reikia toje teritorijoje prijungtiems klientams, kad vėliau didinant galią ir prijungiant naujus klientus nereikėtų brangaus tinklo pertvarkymo.

Tai reiškia, kad 1 kW taikomas papildomas 186 eurų (be PVM) mokestis. Atkreipiu dėmesį, kad prijungimo įmokai nepritaikyta 50 proc. nuolaida, nes klientas nepateikęs Statybos leidimo“, – komentuoja jis.

P. Kalmantas paaiškino ir atsiradusius kainų skirtumus.

„Pirmoji paraiška buvo pateikta 2022 m. spalio 26 d., klientas pageidavo 11 kW, prijungimo kaina buvo skaičiuota remiantis tuo metu galiojusiais įkainiais.

Antroji paraiška buvo pateikta 2023 m. sausio 10 d., klientas tuomet pageidavo 7 kW. Prijungimo kaina buvo skaičiuota pagal jau pasikeitusius reguliuotojo patvirtintus prijungimo įkainius. Taip pat buvo patikslintas atstumas nuo transformatorinės – vietoje 157 m turi būti 301 m.

Abiem atvejais taikoma tinklo plėtra, prijungti papildomos galios šiai dienai negalime, nes nėra laisvos galios rezervų. Tokiu atveju prijungę papildomą galią pablogintume situaciją esamiems klientams“, – pažymi P. Kalmantas.

Yra viena pigesnė galimybė

Anot jo, klientui yra aiški galimybė – laukti vykstančio investicinio projekto, po kurio kaina ženkliai nukris.

„Jungti kliento prie greta esamo stulpo nėra galimybės, nes tinkle nėra laisvų pajėgumų. Kitaip tariant, tinklas nepajėgus perduoti daugiau galios, nei šiuo metu yra teikiama. Pirmosios paraiškos techninės sąlygos buvo parengtos gruodžio 20 d. Tada buvo susisiekta su klientu, siūlant palaukti tinkle vykdomos rekonstrukcijos pabaigos. Klientas atsisakė laukti, todėl prijungimo sąlygos buvo parengtos su tinklo plėtra.

Be to, šiuo metu vyksta investicinis projektas, kuris bus parengtas 2023 m. rugpjūčio–rugsėjo mėnesį, o darbai užbaigti 2024 m. Po šio projekto pabaigos prijungimo paslauga klientui nesiektų net 2 tūkst. eurų: po investicinio projekto įgyvendinimo klientui preliminari įmoka 7 kW būtų 1473 eurai pateikus statybos leidimą, o nepateikus statybos leidimo – 1645 eurai“, – atkreipia dėmesį ESO atstovas.

Saulius sako radęs sprendimą pats.

„Už 5 tūkst. eurų nusipirkau saulės sistemą su savo akumuliatoriais. Pasistatysiu, nesijungsiu prie tinklų ir būsiu nepriklausomas“, – sako Kauno rajono naujakurys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA