Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzamino komisijos narys kaltinamas kyšininkavimu | Kas vyksta Kaune

Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzamino komisijos narys kaltinamas kyšininkavimu

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras teismui su kaltinamuoju aktu perdavė baudžiamąją bylą, kurioje, remiantis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzamino komisijos narys V. P. kaltinamas ėmęs kyšius iš 9 užsienio piliečių.

Kyšius davę asmenys, įtariama, siekė jo palankumo padedant išlaikyti egzaminą, kuris yra privalomas norint gauti laikiną ar nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje, rašoma Prokuratūros pranešime žiniasklaidai.

Įtariama, kad 2021 m. gegužės–rugpjūčio mėnesiais V. P., būdamas Valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos nariu, už palankių sąlygų sudarymą tikrinant ir vertinant užsieniečių turimas valstybinės kalbos ir Konstitucijos pagrindų žinias iš 9 užsienio piliečių priėmė kyšius.

Pagal ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis manoma, kad Irano ir Švedijos piliečiai, veikdami bendrininkų grupėje, susitiko su V. P. ir jam galimai sumokėjo po 200 eurų, o Libano pilietis V. P. perdavė 50 eurų kyšį.

Turimais duomenimis, V. P. už gautus kyšius užsieniečiams padėjo užpildyti reikiamus dokumentus, suteikė konsultacijas, kaip įveikti organizacinius trikdžius ir greičiau užsiregistruoti egzaminams. Kyšiai įtariama buvo perduoti ir už tai, kad jų žinios, nepaisant galimo nepakankamumo, būtų įvertintos teigiamai, egzaminai būtų išlaikyti ir jiems būtų išduoti atitinkami pažymėjimai.

Įtariama, kad Egipto pilietis, pasinaudodamas pažintimi su V. P., iš kitų dviejų užsieniečių priėmė kyšius – iš viso 1 700 eurų ir pažadėjo paveikti komisijos narį, jog ateityje rengiamo egzamino metu, neatsižvelgiant į jų nepakankamas lietuvių kalbos ir Konstitucijos žinias, jos būtų įvertintos teigiamai ir būtų išduoti atitinkami pažymėjimai. Surinktais duomenimis, vėlesnio tiesioginio susitikimo metu šis asmuo V. P. perdavė ne mažiau kaip 700 eurų kyšį už jo pagalbą užsieniečiams laikant egzaminus.

V. P. pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo (Baudžiamojo kodekso 225 str. 1 d.), Švedijos, Irano ir Libano piliečiai kaltinami dėl papirkimo (BK 227 str. 2 d.), Egipto piliečiui pareikšti kaltinimai dėl prekybos poveikiu bei papirkimo (BK 226 str. 2 d., BK 227 str. 2 d.).

Pripažinę savo kaltę 3 Nigerijos ir 2 Indijos piliečiai prokuroro nutarimu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA