Prof. V. Landsbergis atsiprašė už išsakytus žodžius | Kas vyksta Kaune

Prof. V. Landsbergis atsiprašė už išsakytus žodžius

delfi.lt 2023/02/14 10:10
Vytautas Landsbergis / DELFI nuotr.

Po koalicijos partnerių Laisvės partijos pasipiktinimo, vėlyvą pirmadienio vakarą Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis atsiprašė už išsakytus žodžius.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau.

Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai.

Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – feisbuke rašė V. Landsbergis.

Dobrowolska pasipiktino

Teisingumo ministrė, Laisvės partijos narė Ewelina Dobrowolska pasipiktino Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) garbės pirmininko Vytauto Landsbergio pareiškimais apie pedofilus ir homoseksualus. Ministrė vylėsi, kad TS–LKD atsiribos nuo V. Landsbergio teiginių.

E. Dobrowolska pirmadienio vakarą feisbuke rašė suprantanti, kad Lietuvą supurtęs galimos pedofilijos skandalas, kurio epicentre atsidūrė buvęs konservatorių atstovas Seime K. Bartoševičius, yra be galo jautri tema. Tačiau, pasak Laisvės partijos narės, kalbant tiek apie aukas, tiek apie įtariamąjį, vartojamas žodynas „turi būti apgalvotas, o emocinga reakcija nedaryti intervencijų į ikiteisminį tyrimą“.

„Ir vartojamo žodyno svarba yra ne tik dėl ikiteisminio tyrimo sėkmės ir saugios erdvės sudarymo nukentėjusiems asmenims. Visų pirma – ir dėl visuomenės sąmoningumo, kad laikantis nekaltumo prezumpcijos visgi nusikalstamos veikos ir jų sudėtys negali būti manipuliuojamos, demonizuojamos ar iškraipomos“, – rašė E. Dobrowolska.

Ji pažymėjo, kad pedofilija ir homoseksualumas nėra tapatu.

„Pedofilija – ne tik sutrikimas, bet ir nusikaltimas. Sunkus nusikaltimas. Homoseksualumas – ne sutrikimas, ne nusikaltimas, o seksualinė orientacija, neretai – meilė tos pačios lyties atstovui“, – akcentavo teisingumo ministrė.

Taip ji reagavo į portale tv3.lt pasirodžiusį interviu su TS–LKD garbės pirmininku V. Landsbergiu, kuriame konservatorių patriarchas, kalbėdamas apie K. Bartoševičiaus skandalą, kalbėjo tiek apie pedofilus, tiek ir apie homoseksualus.

„Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės“, – ragino E. Dobrowolska.

V. Landsbergis portalui tv3.lt duotame interviu teigė manantis, kad buvusiam parlamentarui K. Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos vykdomą tyrimą. Tai, anot jo, galėjo būti padaryta per prokuratūrą, nukentėjusiųjų artimuosius, draugus, pažįstamus. V. Landsbergis tikino abejojantis, kad K. Bartoševičiui informaciją galėjo pateikti TS–LKD nariai, tačiau visiškai tokios galimybės neatmetė.

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna… Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių…“, – interviu svarstė V. Landsbergis.

Vasario 1 d. prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA