Kauno mero šeimos valdomam verslui Ukrainoje – dideli nemalonumai (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kauno mero šeimos valdomam verslui Ukrainoje – dideli nemalonumai (papildyta) ukrainiečius ragina visiems laikams atsisakyti produkcijos

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2023/02/13 12:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio verslo imperija „Vičiūnų grupė“ sulaukė maisto produktų kokybę kontroliuojančių institucijų dėmesio. Lietuvos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) patikrinus iš Kinijos per Lietuvą į Ukrainą gabentą 7,9 tonos šaldytų jūros gėrybių siuntą paaiškėjo, kad joje viršijama ES šalyse leidžiama kadmio koncentracija. Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba išplatino pranešimą bei ragina prekyboje aptikus saugos reikalavimus neatitinkančius gaminius informuoti atitinkamas institucijas.

Reikalavimų neatitinka 7,9 tonos kiniškų jūros gėrybių siunta

„Į Ukrainos teritoriją buvo importuoti šaldyti jūros gėrybių mišiniai, kuriuose leistinas kadmio kiekis viršijo leistiną normą“, – skelbia Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba.

Nurodoma, kad 7,9 tonos šaldytų jūros gėrybių siunta iš Kinijos per Lietuvą keliavo į Ukrainą, ji buvo skirta „Vičiūnų grupės“ padaliniui „Viciunai Ukraina“.

Išplatintame pranešime nurodoma, kad žinios apie pavojų žmonių sveikatai keliančią kadmio koncentraciją sulaukta iš Lietuvos VMVT, kurios specialistai tyrė į Uktainą keliavusios siuntos mėginius.

„Remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos Respublikos teritoriją rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį – 2,65 ± 0,40 mg/kg.“, – nurodo Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba.

Š. Matijošaitis bendrauti nesutiko

Maisto produktų kokybės kontrolę atliekantis Ukrainos institucija taip pat įspėjo „Vičiūnų“ produkciją platinančius rinkos operatorius apie būtinybę juos išimti iš apyvartos ir per dvi darbo dienas raštu informuoti maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybą.

Kreiptas ir į pirkėjus, aptikus „Vičiūnų“ produkcijos taip pat raginama informuoti minėtą Ukrainos tarnybą.

Telefonu susisiekus su „Vičiūnų grupės“ generaliniu direktoriumi Šarūnu Matijošaičiu, šis bendrauti su portalo Delfi žurnalistu nesutiko, pasakęs „ačiū, viso gero“, nutraukė pokalbį.

Prašymas plačiau pakomentuoti situaciją Ukrainoje buvo išsiųstas tiek „Vičiūnų grupės“ atstovams, jos vadovui Š. Matijošaičiui, tiek ir šiai bendrovei paslaugas teikiančiai viešųjų ryšių agentūrai. Bendrovės atsaką į susiklosčiusią situaciją skaitykite čia.

Ukrainiečius ragina visiems laikams atsisakyti produkcijos

Žinia apie Lietuvos įmonės įvežtą saugos reikalavimų neatitinkančią jūros gėrybių siuntą Ukrainos viešojoje erdvėje sukėlė nemažai aistrų. Priminta, kad Kauno mero valdoma bendrovė iki šiol nėra nutraukusi veiklos Rusijoje, moka mokesčius karą Ukrainoje pradėjusiai teroristinei valstybei, pasirodė svarstymų, esą žmonių sveikatai pavojinga maisto žaliava į Ukrainą buvo įvežta neatsitiktinai.

„Lietuvos gamintojas jau seniai apsisprendė, kurioje pusėje jis yra. Nepaisant to, kad karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik metus, ši bendrovė neketina palikti Rusijos rinkos, gauna pelną, išmokas ir moka milijoninius mokesčius į teroristinės valstybės biudžetą. Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu.

Bandymas „disponuoti” nelikvidžiu (produktu – red.) Ukrainoje, kuris netinkamas naudoti ES šalyse, yra aiškus bendrovės tikrojo požiūrio į Ukrainos klientus įrodymas.

Tačiau yra išeitis – ukrainiečiai turėtų visiems laikams atsisakyti „VICI” produktų. Tam yra daugiau nei pakankamai priežasčių”, – praneša „Telegram” kanalas „Insaider UA”.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Papildyta vasario 15 d.

Vičiūnų grupė išplatino pranešimą apie šią situaciją:

„Vičiūnų grupė“ gavo Ukrainos Valstybinės maisto ir veterinarijos atliktų laboratorinių tyrimų rezultatus, kuriuose nefiksuojami jokie kokybiniai normų neatitikimai. Visi krovinio parametrai, taip pat ir kadmio kiekis, yra leistinose pagal EU įstatymus paklaidos ribose.

Savaitės pradžioje žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie „Vičiūnų grupės“ į Ukrainą gabenamo krovinio neatitikimai kokybiniams standartams. Buvome, kaip ir visi, sunerimę dėl rasto kadmio normų viršijimo produkte, gabenamame iš Kinijos į Ukrainą. Įprasta tvarka produktas buvo laboratoriniais tyrimais patikrintas, dar prieš išgabenant juos iš Kinijos, ir tyrimų dokumentuose šio produkto kokybinė neatitiktis nebuvo fiksuota.

Produktai, gabenami iš trečiųjų šalių, Lietuvoje taip pat tikrinami ir Lietuvos VMVT. Bet ir šiuo atveju apie kokybines neatitiktis mes nebuvome informuoti, todėl gavus oficialų VMVT leidimą – licenciją krovinį gabenti į Ukrainą, jis buvo išvežtas legaliai ir numatyta įstatymo tvarka. Po keletos dienų gavus VMVT pranešimą, mes iškart inicijavome krovinio stabdymą. Visas krovinys buvo sulaikytas mūsų sandėliuose, nei vienas kilogramas šio krovinio nepasiekė vartotojo. Pirmojo tyrimo metu kokybinė neatitiktis Ukrainoje nubuvo nustatyta. Tačiau po Lietuvos VMVT pranešimo, bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos VMVT tarnyboms, buvo atliktas papildomas produktų kokybės tyrimas, kuris taip pat parodė, jog krovinys neturi kokybės neatitikimų ir yra tinkamas tolimesniam produkto realizavimui.

Esame informavę visas Ukrainos ir Lietuvos institucijas, jog, tyrimui parodžius kokybinę neatitiktį, bus reaguojama numatyta reglamentuota tvarka ir krovinys bus utilizuojamas. Į tokio tipo situacijas reaguojame rimtai ir sprendžiame vykdydami visus teisinius veiksmus nustatyta tvarka. Visuomet glaudžiai komunikuojame su tiekėju, tikriname produktų dokumentaciją bei tyrimų ataskaitas. Manome, jog kadmio kokybės normų neatitikimas buvo apmaudi klaida ir turime tą pagrindžiančius dokumentus.“

Norime papildomai informuoti, jog minimas krovinys nėra „Vičiūnų grupės“ fabrikų gaminama produkcija, o iš Kinijos partnerių perkamas jūros kokteilis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA