Jungiasi daugiau ūkininkų: nemokamą pieną rytoj dalins Eiguliuose | Kas vyksta Kaune

Jungiasi daugiau ūkininkų: nemokamą pieną rytoj dalins Eiguliuose

Kas vyksta Kaune, BNS inf. 2023/02/10 18:09
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pieno protestas įgauna pagreitį ir ūkininkas Aivaras Jonutis iš Virkininkų kaimo sulaukė pastiprinimo. Rytoj pieną nemokamai dalins ne vienas, prie jo prisijungs ir kiti pienininkai. Pieno norintys kauniečiai jo gauti galės Eiguliuose, Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje.

Kaip informavo pieno dalybų organizatoriai, šeštadienį nuo 9 ryto pienas bus dalinamas Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje. Prašoma atsinešti nuosavą tarą, jog būtų kur įpilti šviežią pieną. Šį kartą pieno bus daugiau, nes prie Aivaro jungiasi ir daugiau ūkininkų.

Pieno protesto akcija prasiplėtė ir dabar Aivaras jungiasi kartu su Kauno rajono ūkininkų sąjunga ir organizuos bendrą projektą, kuriuo nori pasipriešinti neteisingoms pieno supirkimo kainoms.

„Jei manai, kad tavęs netenkina Lietuvoje mažiausia iš ūkininkų perkamo žaliavinio pieno ir jo produktų kainos vartotojams, prekybininkų ir perdirbėjų nevaldomas noras grobti, ir jei pasisakai už sąžiningą pridėtinės vertės pasiskirstymą maisto grandinėje, teisingas maisto kainas vartotojams, ūkių išlikimą – prisidėk prie šios žinios skleidimo”, – tokia iškaba puošė antradienį pieną atvežusio ūkininko automobilį.

Pieno gamintojų asociacija: atiduodant pieną tikslo nepasieksime

Pieną išpilantys ar nemokamai išdalinantys ūkininkai tokiu savo elgesiu nieko nepasieks, įsitikinęs Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Valionis.

„Pieną turime parduoti, o ne atiduoti. Sako: išpilsime, padalinsime… Nieko iš to nebus. Kažkada prie Seimo vežėme… Mums reikia gauti pajamas, gauti kainą, kad padengtume savo išlaidas“, – penktadienį Socialdemokratų partijos diskusijoje su pieno rinkos atstovais teigė J. Valionis.

„Na, ir kas, kad šiandien išpila tą pieną ant lauko, jis pats (ūkininkas – BNS) nukenčia, nes jam reikės rytoj už praėjusius metus, kadangi jie buvo pelningi, sumokėti. Mums reikia šnekėti, kad mokesčių mažiau mokėti, nuo 15 proc. gal grįžti prie 5 proc., kad valstybė sumažintų (pelno mokestį – BNS) “, – teigė jis.

J. Vailionis tekino, kad rudenį Latvijoje pradėsianti veikti nauja pieno perdirbimo gamykla irgi gali pakoreguoti Lietuvos pieno rinką.

„Dar kita grėsmė pas mus kyla, nes rugsėjį ar kada Latvijoje, prie pasienio su Estija pasileis didelė gamykla, kuri perdirbs tūkstantį tonų. Dabar mes žinome, kad pagaminame 100 tūkst. tonų pieno per mėnesį, o atsivežame beveik 47 tūkst. tonų. Galvokime apie tai. Mūsų pieno kiekio gamyba mažėja, jeigu tie estai-latviai atsiims tą pieno kiekį, kas darysis?“ – kalbėjo Pieno gamintojų asociacijos vadovas

Vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkės Renatos Bernatonienės teigimu, raginimai ūkininkams kooperuotis ir reikalauti iš perdirbėjų mokėti didesnes kainas už žaliavinį pieną yra neefektyvūs. Pasak jos, kai kurie kooperatyvai, patys nuveždami pieną iki gamintojų vartų, gauna mažiau.

„Jie gauna mažesnę kainą negu kad pieninė atvažiuoja į ūkį. Matau, kad čia kažkoks perdirbėjų interesas, kad nesivienytų ūkiai“, – skundėsi ji

J. Valionio teigimu, ūkininkams dabar iš galutinės litro pieno kainos tenka 23-26 proc., prekybininkų dalis siekia 29-40 proc., visa kita – perdirbėjų ir valstybės dalis.

Šios savaitės pradžioje pradėję protesto akcijas prie prekybos centrų ir perdirbimo įmonių pieno gamintojai prašo teisingiau diferencijuoti žaliavinio pieno kainas, yra nusiteikę savo produkcija prekiauti patys, jei būtų atlaisvinti suvaržymai.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas yra sakęs, kad dėl sparčiai mažėjančių žaliavinio pieno kainų kenčia tiek smulkūs, tiek didesni ūkiai. Pasak jo, smulkiaisiais pieno gamintojais galėtų pasirūpinti savivalda, o stambesniems galėtų padėti perdirbėjai – jie ilgainiui patys patirtų nuostolių, jei gamintojai neišgyventų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA