Kačerginės kirtavietę tikrinę pareigūnai aplinkosauginių pažeidimų nenustatė | Kas vyksta Kaune

Kačerginės kirtavietę tikrinę pareigūnai aplinkosauginių pažeidimų nenustatė

Kirtavietė Kačerginėje / R. Tenio nuotr.

Apie savaitgalį Kačerginėje apsilankiusius medkirčius pasisakė ir Aplinkos ministerija. Vietos bendruomenė sunerimo, jog retinamas miškas be leidimų, o Kačerginės miškas nebebus kaip buvęs. Ministerija patikino, jog kirtavietę aplankę specialistai patvirtino, jog medžiai Kauno rajone kertami nepažeidžiant įstatymų.

Miškų politikos grupės vyresnysis patarėjas Zbignev Glazko patikino, kad Dubravos regioninio padalinio Ežerėlio girininkijoje vykdomi teisėti plynieji sanitariniai miško kirtimai medynuose, žuvusiuose dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų.

„Šiemet sausio 4 ir 5 dienomis Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinių miškų urėdijos sudarytos komisijos apžiūrėjo pažeistus medynus ir pateikė išvadas, kad turi būti vykdomi plynieji sanitariniai miško kirtimai, pagal Miško sanitarinės apsaugos ir Miško kirtimų taisykles, siekiant sustabdyti žievėgraužio tipografo kenkėjų plitimą ir apsaugoti poilsiaviečių ir pėsčiųjų takų lankytojus nuo pavojingų sausuolių griūties pavojaus. Vadovaujantis minėtomis išvadomis, Valstybinė miškų tarnyba sausio 17 d. išdavė leidimą kirsti mišką (Nr. 22300622)“, – teigė jis.

Anot specialisto, Valstybinių miškų urėdijos pateikta informacija, jog Kv. 89 skl. 13,14 (1,3 ha plote) kertamos žievėgraužio tipografo pažeistos eglės (iš viso 445 medžiai) ir 4 pažeistos pušys (1 pušis pažeista žievėgraužio tipografo ir 3 pušys pažeistos pušinio saklio), palikta 16 medžių biologinei įvairovei gausinti (8 ąžuolai, 1 drebulė, 1 šermukšnis ir 6 pušys) ir papildomai išsaugotos 66 sveikos pušys, Kv. 89 skl. 14 (0,7 ha plote) kertamos tik žievėgraužio tipografo pažeistos eglės (239 medžiai), palikti 26 medžiai biologinei įvairovei gausinti (4 ąžuolai, 1 drebulė, 1 eglė ir 20 pušų).

Kertamos pušys Kačerginėje
Kertamos pušys Kačerginėje / R. Tenio nuotr.

Taip pat Aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad trečiadienį ryte Miškų kontrolės departamento Kauno miškų kontrolės skyriaus pareigūnai atliko patikrinimą ir aplinkosauginių pažeidimų nenustatė. Todėl papildomai tikrinti ar kertami tik ligoti medžiai Aplinkos ministerija neplanuoja.

Z. Glazko paaiškino, jog „vadovaujantis Miškų įstatymu, rekreaciniuose miškuose (IIB miškų grupėje) miško kirtimus draudžiama vykdyti poilsiavimo sezono metu, išskyrus stichinių arba biotinių veiksnių sudarkytus medynus.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA