Kanapių dekriminalizavimo projektą siūlo grąžinti svarstymui | Kas vyksta Kaune

Kanapių dekriminalizavimo projektą siūlo grąžinti svarstymui

BNS / Jūratė Skėrytė 2023/02/08 17:46
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) nesikreipus ekspertinio vertinimo dėl nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo projektų, pažeistas Seimo statutas, todėl siūloma grįžti į ankstesnę jų svarstymo stadiją.

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Etikos ir procedūrų komisija. Už ją balsavo keturi komisijos nariai, vienas buvo prieš ir du susilaikė.

Vienas iš išvados rengėjų buvo liberalas Andrius Bagdonas.

Etikos sargai atkreipė dėmesį, kad Seimo statutas įpareigoja pagrindinį komitetą kreiptis ekspertinio vertinimo, jeigu tokią iniciatyvą savo parašais arba dėl to balsuodami Seimo posėdyje paremia ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų.

Anot komisijos, konstatavus padarytą pažeidimą, balsavimas dėl projektų gali būti pakartotas ar svarstymas tęsiamas nuo tos stadijos, kai buvo padarytas pažeidimas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė „valstietė“ Aušrinė Norkienė pabrėžė, kad komisijos išvada dėl svarstymo procedūros pradėjimo iš naujo yra rekomendacinio pobūdžio.

„Sprendimą, ar grįžti į ankstesnę stadiją, priima Seimas. Visada taip būdavo“, – teigė ji.

Atlikti projektų ekspertinį vertinimą siūlė kai kurie Seimo opozicijos atstovai.

„Ekspertų išvados galėjo pakeisti ir Seimo narių nuomonę balsuojant. Jos yra neabejotinai reikšmingos teisėkūros procese, antraip statutas nenumatytų privalomo įstatymo svarstymo sustabdymo tol, kol laukiama ekspertų išvados. Dėl to ir reikalaujame perbalsavimo po to, kai ekspertai pateiks savo išvadas“, – kreipimesi į Etikos komisiją teigė Seimo Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Seimas gruodį per svarstymą vieno balso skirtumu pritarė, kad atsakomybė už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jų dalių, kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų be tikslo platinti turėtų būti numatyta Administracinių nusižengimų kodekse. Tačiau pritrūko balsų tą pačią veiką išbraukti iš Baudžiamojo kodekso.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija, palaikoma dalies koalicijos partnerių liberalų ir konservatorių, siekia, kad už kanapių turėjimą būtų taikoma tik administracinė atsakomybė.

Teisės aktų projektai iki priėmimo Seime turi įveikti tris stadijas – pateikimo, svarstymo ir priėmimo. Po pateikimo iki priėmimo juos dar svarsto parlamentiniai komitetai.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai 2021-ųjų lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA