Ūkininkas tęsia akciją ir nemokamą pieną kauniečiams dalins dar tris dienas | Kas vyksta Kaune

Ūkininkas tęsia akciją ir nemokamą pieną kauniečiams dalins dar tris dienas

/ R. Tenio nuotr.

Ūkininkas Aivaras Jonutis iš Virkininkų kaimo tęsia protesto akciją prieš neadekvačias pieno supirkimo kainas ir vėl grįžta į Kauną kur gyventojams dalins nemokamą pieną dar tris dienas. Šį kartą ūkininkas per dieną planuoja išdalinti bene dvigubai daugiau pieno ir tikisi, kad jo užteks visiems norintiems.

Kaip ir antradienį, taip ir ateinantį ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį, ūkininkas A. Jonutis pieną dalins prie Kovo 11-osios gimnazijos (Kovo 11-osios g. 50). Jis planuoja per dieną atsivežti apie 900 litrų pieno, o jį dalinti pradės nuo 12 valandos iki tol, kol baigsis pienas arba jo bus gavę visi norintieji. Planuojančių atvykti prašoma atsinešti savo tarą į kurią būtų galima supilti pieną. Vienam žmogui bus galima gauti 3 litrus pieno.

Ūkininko draugas Ignas informavo, kad atsiradus kitai patogiai vietai pieno dalyboms, A. Jonutis galėtų atvažiuoti ir į kitus Kauno mikrorajonus, todėl penktadienį ir šeštadienį dalinimo vieta gali keistis (apie tai informuosime rytoj).

„Jei manai, kad tavęs netenkina Lietuvoje mažiausia iš ūkininkų perkamo žaliavinio pieno ir jo produktų kainos vartotojams, prekybininkų ir perdirbėjų nevaldomas noras grobti, ir jei pasisakai už sąžiningą pridėtinės vertės pasiskirstymą maisto grandinėje, teisingas maisto kainas vartotojams, ūkių išlikimą – prisidėk prie šios žinios skleidimo”, – tokia iškaba puošė antradienį pieną atvežusio ūkininko automobilį.

Pieno supirkimo kaina mažėja

Žemės ūkio ministerija yra nurodžiusi, kad nuo praėjusių metų spalio pieno supirkimo kaina ėmė mažėti dėl ženkliai kritusių grietinėlės, sviesto ir kietojo sūrio kainų užsienio rinkose. Lietuva eksportuoja iki 70 proc. pieno produkcijos.

Ministerija taip pat pažymi, kad dėl šių priežasčių sumažėjus Lietuvoje pagamintos pieno produkcijos konkurencingumui ir susidarius nepalankioms pardavimų sąlygoms, pieno produktų perteklius kaupiamas sandėliuose.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, gruodį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina mažėjo antrą mėnesį iš eilės – ji siekė 51 centą už kilogramą ir buvo 6,7 proc. mažesnė nei lapkritį, bet 19,3 proc. didesnė nei prieš metus.

Karvių augintojai yra teigę, kad situacijai toliau prastėjant gali tekti nutraukti veiklą, nes ji taps nuostolinga. Tuo metu perdirbėjai tikina, kad supirkimo kainą veikia eksporto rinkos, kur pastaraisiais mėnesiais smuko tiek kainos, tiek paklausa.

Savo ruožtu Žemės ūkio ministerija teigia, kad siekiant žaliavinio pieno supirkimo kainų indeksavimo pagal pieno produkcijos pardavimų kainas, artimiausiu metu inicijuos teisės aktų keitimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA