Dantų protezavimas: vyraujančios baimės trukdo laiku kreiptis į specialistus | Kas vyksta Kaune

Dantų protezavimas: vyraujančios baimės trukdo laiku kreiptis į specialistus

Organizatorių nuotr.

Nuo taisyklingo sąkandžio ir geros dantų būklės priklauso ne tik gera savijauta, bet ir bendra žmogaus sveikata, tačiau netekus danties ar dalies jo audinių, ne visi skuba kreiptis į specialistą. Pasak sveikatos ir grožio centre „Fi Clinica“ dirbančios bendrosios praktikos gydytojos, odontologės Aistės Jokubaitienės, dažniausia priežastis, dėl kurios laiku nesikreipiama į gydytojus, yra nežinojimas ir vyraujančios baimės.

Protezavimas – tai ne tik vyresnių žmonių problema

Dantų protezavimo srityje besispecializuojanti gydytoja pastebi, kad dalis žmonių nesikreipia į specialistus, nes paprasčiausiais nežino, kada bei kodėl protezavimas yra reikalingas arba turi klaidingus įsitikinimus. „Protezavimas – tai ne tik išimami protezai, kuriuos visi įsivaizduoja paliekamus vandens stiklinėje nakčiai. Tai yra tiek pavienių dantų, tiek danties dalies audinių atstatymas, siekiant atkuri visavertę kramtymo funkciją ir estetinį rezultatą. Protezavimas yra atliekas tik tuomet, kai atstatymas plombinėmis medžiagomis jau negalimas.

Šiais laikais modernių technologijų pagalba galima atkurti estetiškas šypsenas ir sugrąžinti visavertę kramtymo funkciją. Protezavimo metu, trūkstami danties audiniai atkuriami keramikos laminatėmis, užklotais ar įvairių rūšių vainikėliais, o prarasti dantys – vainikėliais ant implantų. Konkretų dantų protezavimo būdą gydytojas parenka atlikus išsamią diagnostiką, išsiaiškinus paciento lūkesčius ir galimybes“, – dalijasi A. Jokubaitienė.

Gydytoja džiaugiasi, kad jau rečiau jauni pacientai baiminasi termino „protezavimas“, tačiau vis dar pasitaiko manančių, kad protezavimas reikalingas tik vyresniems žmonėms: „Pasiūlius atlikti protezavimą sako – bet man dar tik 30 metų!“, – prisimena specialistė.

Visgi, pasak gyd. odontologės, protezavimo gali prireikti ir jauniems žmonėms dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, kaip kompleksinio gydymo dalies po breketų nešiojimo. Kai dar prieš koreguojant sąkandį, dantys dėl netaisyklingos padėties gaudavo per didelę apkrovą ir taip nudilo ar nuskilo. Dar gana dažna problema, dėl kurios dantys nudyla – dantų griežimas, kuris yra būdingas ir jauname amžiuje.

Dantų protezavimo pasiruošimas / Organizatorių nuotr.

Uždelsus kreiptis į specialistą, situacija tampa vis sudėtingesnė

Kuo anksčiau atstatomi prarasti ar stipriai pažeisti pavieniai dantys, tuo greičiau apsisaugoma nuo kitų dantų deformacijų. „Klaidinga manyti, kad jei trūksta vieno danties – nieko baisaus.  Taip sukurta, kad dantys turi tarpusavyje kontaktuoti tiek dantų lanke, tai yra vienoje linijoje, tiek sukandant su atitinkamu dantimi priešingame žandikaulyje. Tad netekus nors vieno danties prasideda pokyčiai. Gretimi dantys linksta į prarasto danties vietą, jie gauna krūvį netaisyklinga kryptimi, taip yra perkraunami. Neturint danties su kuriuo kontaktuoja sukandant, dantis išilgėja, tampa jautrūs.

Taip uždelsus, protezavimas tampa sudėtingesnis ir reikalauja papildomo paruošiamo gydymo. Netekus vieno danties ir jo neprotezuojant, gresia netekti ir greta esančių dantų ir taip viskas tęsiasi toliau. Be dantų deformacijų, žandikaulio nykimo gali prasidėti ir tokios bėdos kaip virškinimo sutrikimai, sutrikti medžiagų apykaita, hormonų balansas, fonetikos sutrikimai, galiausiai pacientas pradeda kompleksuoti, mažiau šypsotis, o tai ilgainiui gali sukelti ir psichologines problemas“, − apie esminius pokyčius perspėja gydytoja.

Įsišaknijusios baimės dažniausia priežastis, dėl kurios laiku nesikreipiama į gydytojus

Dažniausiai prieš protezavimą žmonės susiduria su nepagrįstomis baimėmis, kurios susiformuoja dėl žinių trūkumo, aplinkinių žmonių ar pačių turėtos ankstesnės nesėkmingos patirties. Dažniausiai bijoma, kad:

  • Protezavimas yra skausminga procedūra. „Pati procedūra nėra skausminga, nes jei reikia, visuomet yra atliekama vietinė nejautra ir pacientas nejaučia jokio skausmo. Tik minimalų diskomfortą kol atliekama nejautra. Na, o esant ypatingai didelei baimei ar padidintam pykinimo refleksui gali būti pritaikoma ir sedacija“, − sako A. Jokubaitienė.

 

  • Protezuoti dantys skirsis nuo natūralių. Pasak specialistės, to tikrai nereikėtų bijoti, nes šiais laikais protezavimui naudojamos medžiagos yra labai artimos natūraliems dantims, be to skiriamas ypatingas dėmesys spalvos pritaikymui prie sveikų dantų. Visuomet atliekamos fotografijos, todėl galutinis rezultatas yra harmoningai derantis prie gretimų dantų spalvos ir formos bei bendrų veido bruožų.

 

  • Protezuoti dantys neįprastai jausis burnoje. „Atlikus protezavimą, adaptacijos periodas priklauso nuo protezuotų dantų apimties bei žmogaus jautrumo slenksčio, tačiau paprastai neįprastas jausmas gali trukti vos kelias dienas“, − sako gydytoja ir primena, kad pagrindinis protezavimo tikslas – atstatyti kramtymo funkciją, todėl itin didelis dėmesys skiriamas analizei siekiant atkurti dantis tokius, kokie jie ir turėtų būti pagal žmogaus anatomiją.

 

  • Ilgai truks gijimo procesas. Gydytoja sako, kad to bijoti tikrai neverta, nes po protezavimo dantys ir dantenos gali būti jautresni vos kelias dienas.
Dantų protezavimas / Organizatorių nuotr.

Gydytoja pabrėžia, kad baimės visiškai išnyksta tuomet, kai gydytoju yra pasitikima. „Norint atlikti dantų protezavimą, pirmiausia, pacientui reikia pasirinkti gydytoją odontologą, kuriuo pasitikėtų. Tik abipusis pasitikėjimas gali atnešti gerus rezultatus. Labai svarbu nebijoti užduoti visus rūpimus klausimus savo gydytojui, tuomet nelieka neaiškumų. Visi etapai aptariami iš anksto ir darbas vyksta sklandžiai. Žinoma, taip pat reiktų atkreipti dėmesį į specialisto patirtį, naudojamas medžiagas ir technologijas“.

A. Jokubaitienė įsitikinusi, šiltas bendravimas bei pasitikėjimas tarp gydytojo ir paciento atveda svarbiausio tikslo link – sveikos ir gražios šypsenos, o pakylėta nuotaika atlikus procedūrą atstoja visus laikinus nepatogumus ir prieš tai buvusios baimės – kelia šypseną.

„Fi Clinica“ atliekamos plataus spektro odontologinės paslaugos: nuo dantų higienos ir gydymo iki dantų protezavimo bei burnos chirurgijos, o profesionali specialistų komanda užtikrina sklandų kompleksinio paciento dantų gydymo procesą.

Daugiau apie kliniką rasite: www.ficlinica.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA