Nemokamo pieno panoro tuntas kauniečių | Kas vyksta Kaune

Nemokamo pieno panoro tuntas kauniečių

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį dėl pieno supirkimo kainų protestuodami žemdirbiai prie pagrindinių perdirbėjų ir prekybininkų administracijos pastatų statė žalius kryžius. O štai antradienį Kaune surengta dar viena akcija – gyventojams nemokamai dalijamas pienas.

„Dėl neadekvačių pieno supirkimo kainų ūkininkas skelbia akciją ir dalins kauniečiams nemokamai pieną“, – apie planuojamą akciją pirmadienį pranešė į redakciją paskambinęs vyras.

Kaip tarė, taip ir padarė. Antradienio rytą šalia Kovo 11-osios gimnazijos pasirodė ūkininkas Aivaras Jonutis iš Virkininkų kaimo ir pradėjo dykai pilstyti pieną.

Nemokamo pieno dalijimo akcija turėjo vykti nuo 11 val. ryto, tačiau kauniečių būriai Kovo 11-osios g. buvo pastebėti daug anksčiau. Pirmoji senjorė, kuri gavo pieno, atviravo, kad ūkininko laikė jau nuo 10 val. ryto. Už moters buvo nusidriekusi ilga, gyva eilė kauniečių.

Kaip buvo skelbta, jei užteks pieno, akcija vyks iki 13 val. Ūkininkas planavo išdalinti apie 500 litrų pieno, tačiau vienas kaunietis gali gauti tik 3 litrus pieno.

Nemokamo pieno dalybos
Nemokamo pieno dalybos/ R. Tenio nuotr.

Dykai pieną dalijęs vyras ragino palaikyti vietinius ūkininkus ir prisidėti prie „Pieno protestas 2023” akcijos.

„Jei manai, kad tavęs netenkina Lietuvoje mažiausia iš ūkininkų perkamo žaliavinio pieno ir jo produktų kainos vartotojams, prekybininkų ir perdirbėjų nevaldomas noras grobti, ir jei pasisakai už sąžiningą pridėtinės vertės pasiskirstymą maisto grandinėje, teisingas maisto kainas vartotojams, ūkių išlikimą – prisidėk prie šios žinios skleidimo”, – tokia iškaba puošė pieną atvežusio ūkininko automobilį.

Dalis kauniečių vyrą suskubo palaikyti ir pinigais – už pieną paliko vieną kitą eurą.

Pieno supirkimo kaina mažėjo antrą mėnesį iš eilės

Žemės ūkio ministerija yra nurodžiusi, kad nuo praėjusių metų spalio pieno supirkimo kaina ėmė mažėti dėl ženkliai kritusių grietinėlės, sviesto ir kietojo sūrio kainų užsienio rinkose. Lietuva eksportuoja iki 70 proc. pieno produkcijos.

Ministerija taip pat pažymi, kad dėl šių priežasčių sumažėjus Lietuvoje pagamintos pieno produkcijos konkurencingumui ir susidarius nepalankioms pardavimų sąlygoms, pieno produktų perteklius kaupiamas sandėliuose.

Nemokamo pieno dalybos
Nemokamo pieno dalybos/ R. Tenio nuotr.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, gruodį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina mažėjo antrą mėnesį iš eilės – ji siekė 51 centą už kilogramą ir buvo 6,7 proc. mažesnė nei lapkritį, bet 19,3 proc. didesnė nei prieš metus.

Karvių augintojai yra teigę, kad situacijai toliau prastėjant gali tekti nutraukti veiklą, nes ji taps nuostolinga. Tuo metu perdirbėjai tikina, kad supirkimo kainą veikia eksporto rinkos, kur pastaraisiais mėnesiais smuko tiek kainos, tiek paklausa.

Savo ruožtu Žemės ūkio ministerija teigia, kad siekiant žaliavinio pieno supirkimo kainų indeksavimo pagal pieno produkcijos pardavimų kainas, artimiausiu metu inicijuos teisės aktų keitimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA