Už utilizuotą automobilį tikėjosi tūkstančio eurų, bet vietoje to gavo stulbinantį pasiūlymą | Kas vyksta Kaune

Už utilizuotą automobilį tikėjosi tūkstančio eurų, bet vietoje to gavo stulbinantį pasiūlymą

Lrytas.lt / Simona Viltrakytė 2023/02/07 21:34
Asociatyvi / V. Ščiavinsko nuotr.

Utilizuoja seną automobilį, už tai gauna valstybės žadėtus tūkstantį eurų, o už tą sumą nusiperka tiek pat kainuojantį paspirtuką su amortizatoriais, plačiomis padangomis ir sėdyne. Tokį planą susidėliojęs klaipėdietis Audrius apstulbo išgirdęs, kad geriausiu atveju gali įsigyti du paspirtukus po 300 eurų, o likusią sumą atsiimti viešojo transporto bilietais. „Kiek metų reiks, kad juos išnaudočiau“, – ironiškai klausia vyras.

Sako, kai iš paspirtukų pardavėjo išgirdo, kokiomis sąlygomis gali išnaudoti už utilizuotą automobilį gautą tūkstantį eurų, nepatikėjęs – skambinęs pasitikslinti į Aplinkos ministeriją. Anot Audriaus, čia išgirdęs – jei netinka siūlomas variantas, gali ir nepirkti.

„Žinote, lyginti paspirtuką už 300 ir paspirtuką už tūkstantį – tas pats, kas lyginti „Žiguli“ ir „Mercedes“. Kitas klausimas: jei galiu pirkti du paspirtukus po 300 eurų, kam man tas antras? Nebent parduoti galėčiau. Greičiausiai taip ir padarysiu – imsiu du ir antrą parduosiu“, – svarstė portalui lrytas.lt paskambinęs Audrius.

Vyrą konsultavęs parduotuvės darbuotojas nesuklydo. Kaip portalui lrytas.lt aiškino Aplinkos ministerijos ministro patarėja Aistė Žilinskienė, Audrius gali pirkti ir brangiau kainuojantį paspirtuką, tačiau kompensacijos jis gaus ne daugiau nei 300 eurų.

Aistė Žilinskienė / DELFI nuotr.

Jei sugalvotų pirkti elektrinį dviratį, kompensacija būtų didesnė – 500 eurų, tik bėda, kad elektriniai dviračiai kainuoja daugiau nei 500 eurų.

Kaip perdavė A.Žilinskienė, „galima įsigyti ne daugiau 2 vienetų transporto priemonių, o likusią sumą panaudoti pagal savo poreikius. Atkreipiame dėmesį, kad pareiškėjas pats gali susikomplektuoti, kokias prekes ar paslaugas nori įsigyti, kad išnaudotų galimą paramą iki 1000 eurų. Kaip pavyzdys, gali nusipirkti 2 paspirtukus ir už likusią 400 eurų sumą įsigyti viešojo transporto bilietų“.

Norėdamas panaudoti visą kompensacijai skirtą sumą – 1000 eurų – žmogus gali įsigyti 2 vnt. elektrinių dviračių, elektrinių triračių ar elektrinių keturračių, už kuriuos skiriama kompensacija po 500 eurų. Tik, kaip jau minėta, tokiu atveju neišvengiamai teks pridėti ir iš savo kišenės.

O jei pasirenkate papildomai neišlaidauti, panašu, kad logiškiausia būtų pirkti du paspirtukus po 300 eurų. Ką daryti su likusiais pinigais? Pirkti viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) bilietų, išskyrus vienkartinius viešojo transporto bilietus, papildyti el.piniginę viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) paslaugų išlaidoms kompensuoti arba papildyti el.piniginę dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių (rekomenduojama elektromobilių) pasidalijimo paslaugoms.

Priminsime, kad norėdamas gauti kompensaciją už utilizuotą automobilį gyventojas turi sunaikinti M1 klasės transporto priemonę, kurios įregistruotu ir privalomoje Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registracijos liudijimo formoje (registracijos kodas C.1=C.2) įrašytu savininku/valdytoju arba įregistruotu tik valdytoju buvo ne trumpiau kaip 12 mėnesių iki 2022 m. birželio 1 d.

Transporto priemonės techninė apžiūra turėjo galioti 2021 m. vasario 2 d. arba 2022 m. balandžio 20 d.

Automobilių techninė apžiūra / R. Tenio nuotr.

Transporto priemonė ne trumpiau kaip 12 mėnesių iki 2022 m. birželio 1 d. buvo registruota Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre. Transporto priemonei turi būti išduotas Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimas. Svarbu gauti įrašą „Regitroje“ apie išregistravimo aplinkybes pripažinus transporto priemonę netinkama eksploatuoti (pranešta apie sunaikinimą).

Pateikti prašymą kompensacijai galima tik vieną kartą.

Pagal dabar galiojančią tvarką prašymai kompensacijai už utilizuotą transporto priemonę priimami nuo 2022 m. birželio 10 d. iki, kol pakanka lėšų pagal priemonę, bet ne ilgiau kaip iki 2023 m. birželio 1 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA