Daugiau užsidirbti stengsis ir Kauno savivaldybės viešoji biblioteka | Kas vyksta Kaune

Daugiau užsidirbti stengsis ir Kauno savivaldybės viešoji biblioteka

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Išleidom iš miesto, rajono bei valstybės biudžetų ir kitų šaltinių netoli 30 mln. eurų (iš 28 mln. eurų – tik 2 mln. buvo rėmėjų lėšos), pasireklamavom pasaulyje su projektu „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“, bet euforija jau blėsta, ir stoja kasdienybė. O joje kultūros įstaigų lankytojams ryškėja artima perspektyva daugiau mokėti už kultūrą, už gautas paslaugas. Pačioms įstaigoms neišvengiama tampa būtinybė ieškoti daugiau būdų, kaip užsidirbti, neretai – ir iš to, kas dešimtmečiais lankytojams nieko nekainavo.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ jau skelbė, jog vasario 7-ąją, per vieną iš paskutinių šios kadencijos Kauno miesto tarybos posėdžių, tikėtina, bus patvirtintos naujos (didesnės) savivaldybei priklausančių kultūros įstaigų renginių bilietų kainos, o taip pat branginamos teikiamos paslaugos.

Kauno miesto savivaldybės posedis
Kauno miesto savivaldybės posedis / R. Tenio nuotr.

Nors dalis miesto politikų žada tokiems sprendimams nepritarti, tačiau ne kartą kauniečiai turėjo progų įsitikinti, kad opozicijos balsas „į dangų neina“, – viską Kaune sprendžia valdančioji dauguma.

Tačiau, pasidomėjus tarybos sprendimų projektais (jų parengta nemažai, kiekvienos kultūros įstaigos atžvilgiu – atskiras) rasta ir netikėtumų. Tiesa, jie ne nuo savivaldybės politikų priklauso.

Pavyzdžiui, sprendimo, susijusio su Kauno Vinco Kudirkos viešąja biblioteka, projekte siūloma išbraukti paslaugą „Dokumentų siuntimas iš kitų bibliotekų per tarpbibliotekinį ir tarptautinį tarpbibliotekinį abonementą“.

Asociatyvi / KVKVB nuotr.

Ši paslauga nuo šiol bus teikiama nemokamai, o pašto išlaidas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2022-ųjų rugpjūčio 25 dienos įsakymu „Dėl tarpbibliotekinio abonemento paslaugos teikimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, apmokės regioninio Tarpbibliotekinio abonemento paslaugos koordinatorė – Kauno apskrities viešoji biblioteka.

Tiesa, gyvenant laikais, kai „viskas brangsta“, nenuostabu, jog kai kas pabrangs ir viešojoje miesto savivaldybės bibliotekoje. Gerai, kad – tik simboliškai, bet ne tiek daug, kaip, tarkim, vandens tiekimas Kaune, pabrangęs nuo vasario 1-osios.

Bibliotekoje numatoma centais, atsižvelgiant į ekonominę situaciją bei įvertinus šios kultūros įstaigos patiriamas išlaidas, padidinti dokumentų kopijavimo, spausdinimo, skenavimo bei spausdinimo 3D spausdintuvu paslaugų kainą. Į ją įskaičiuota būtinų paslaugos suteikimui medžiagų (popieriaus, plastiko, dažų spausdintuvams), elektros energijos kaina.

Bus ir nauja, įvedama, reaguojant į atsiradusį bibliotekos lankytojų poreikį, – dokumentų laminavimo paslauga. Ir ji tikrai brangiai nekainuos. Anot įstaigos vadovės Nomedos Domeikienės, siūlomas patvirtinti A4 formato 1 vnt. dokumento laminavimo paslaugos įkainis – 1 Eur. – nustatytas, įvertinus bibliotekos išlaidas.

Kadangi tiek valstybės, tiek savivaldybių biudžetus galima pavadinti „susisiekiančiais indais“, tai vienam jų, tarkim finansuojant tai, kas vyksta vietos biudžeto išlaikomose įstaigose, skiriamos lėšos vis tiek yra tos, kurias sudeda dirbantys bei mokesčius mokantys šalies gyventojai.

Pavyzdžiui, viešai paskelbtame, su Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektu susijusiame Aiškinamajame rašte minimas ketinimas miesto bibliotekoje pakeisti Neformaliojo ugdymo programos (NVS) paslaugų įkainius, atsižvelgiant į pasikeitusias sąlygas. Ir paaiškinta, jog NVŠ lėšos kasmet skiriamos savivaldybei Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu.

Finansavimo trukmę ir laikotarpį nustato savivaldybės administracijos direktorius (atsižvelgiant į savivaldybei einamiesiems kalendoriniams metams NVŠ programoms finansuoti skirtas lėšas ir jų poreikį). Kiekvienam programos dalyviui tos paslaugos asmeniškai nieko nekainuoja.

Pinigai
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

V. Kudirkos biblioteka, jos direktorės teigimu, plečia teikiamų paslaugų pasiūlą ir siekia įgyvendinti neformalaus ugdymo programas moksleiviams, taip prisidėdama prie Kauno mieste teikiamų švietimo paslaugų įvairovės. Todėl įstaiga yra užregistruota Neformaliojo švietimo programų registre, šiuo metu yra parengtos ir akredituotos penkios 40 val. trukmės programos: „Bendraukime anglų kalba“, „Techninės kūrybinės dirbtuvės“, „Pieškime grafinėmis planšetėmis“, „Robotika“, „Dailės studija“.

Siūloma nustatyti šių programų kaina: kai akredituotos NVŠ programos teikiamos naudojant technologijų įrenginius bei įvairias priemones. – 15 Eur (pagal šiuo metu galiojančius įkainius – 10,00 Eur). Naujos akredituotos NVŠ programos, atitinkančios nacionalinius NVŠ programų finansavimo prioritetus, kaina – 20 Eur.

„Priėmus miesto tarybos sprendimo projektą, bus sudarytos galimybės Kauno savivaldybės Vinco Kudirkos bibliotekai gauti daugiau pajamų. Jos atitiks teikiamų paslaugų savikainą, – teikiamos paslaugos nebus nuostolingos, o jų kainos išliks patrauklios vartotojui“, – paaiškino N. Domeikienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA