Iš JAV vykusio sniego skulptūrų čempionato Kauno atstovai parsiveš reikšmingų apdovanojimų | Kas vyksta Kaune

Iš JAV vykusio sniego skulptūrų čempionato Kauno atstovai parsiveš reikšmingų apdovanojimų

Brekenridžo sniego skulptūrų čempionatas / Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus nuotr.

Kauniečiai skulptoriai Brekenridže, Kolorado valstijoje surengtame 32-ajame tarptautiniame sniego skulptūrų čempionate sužavėjo Amerikos publiką ir pelnė net du prizus – Bronzos ir Menininko apdovanojimus. Lietuvai šiame renginyje atstovavo patyrusi skulptorių komanda – Mindaugas Jurėnas, Kęstutis Lanauskas, Artūras Burneika ir architektas Tomas Petreikis. Jie jau ruošiasi kelionei namo ir parvyks savaitgalį.

Kartu su kitais menininkais džiaugdamasi šios komandos laimėjimais, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Rebeka Bruder portalui „Kas vyksta Kaune” papasakojo, kad Kolorado valstijoje organizuojamame čempionate kauniečiai skulptoriai dalyvavo jau šeštąjį kartą. Įveikę šiemetinę atranką, jie varžėsi tarp 12 geriausiųjų pasaulio komandų. Įdomu tai, kad šiame čempionate skulptoriams leidžiama naudoti tik rankinius įrankiu, – jokių elektrinių įrankių, kurie palengvintų užduotį. Brekenridže nieko nestebina, jei kuriant sniego skulptūras, naudojami virtuviniai skustukai, o dažnu atveju, tinkamus įrankius komandos gaminasi pačios.

„Šiais metais dalyviai gavo vienodo dydžio, apie 25 tonas sveriančius sniego kubus (3x3x3,5) iš kurių turėjo sukurti skulptūras. Tačiau ambicingi kauniečiai skulptoriai nusprendė pasinaudoti taisyklėse numatyta galimybe padidinti skulptūros aukštį ir užkėlė sniego luitus vieną ant kito. Atkreiptinas dėmesys, kad toks skulptūros aukštinimas atėmė daug laiko. Nes rankomis, nenaudojant jokios technikos, keturiese kelti sniego blokus, sveriančius 320 kg į 3,5 metrų aukštį, reikėjo milžiniškų fizinių pastangų. Tačiau tokia kauniečių skulptorių strategija pasiteisino su kaupu, – skulptūra dominavo aikštelėje, o žiūrovai ją draugiškai „pravardžiavo” pilimi”, – sakė R. Bruder.

Atlikti tai, ką sumanė, čempionato dalyviai turėjo per keturias dienas. Tad siekiant nepriekaištingo galutinio rezultato, paskutinė naktis kauniečiams buvo bemiegė. Bet viską vainikavo puikūs rezultatas bei vertinimai. Nes skulptorių pastangos suvaldyti formą, geometriją ir perteikti skulptūrinį pasakojimą neliko nepastebėtos ir buvo apvainikuotos net dviem apdovanojimais.

Skulptūra pelnė Bronzą ir svarbiausią, solidžiausią, prestižiškiausią bei labiausiai visų trokštamą ir Lietuvos komandos dar neturėtą – Menininko apdovanojimą (Lothar Luboschik Artist’s Choice Award).

Mindaugas Jurėnas, Kęstutis Lanauskas, Artūras Burneika ir Tomas Petreikis / Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus nuotr.

Konkurencija tarp 12 dalyvaujančių komandų buvo didžiulė. Pirmąją vietą čempionate laimėjusios Vokietijos komandos kapitonė yra gerai žinoma skulptorė Franziska Agrawal, dažnai tampanti pagrindine lietuvių konkurente kovoje dėl aukščiausių vietų.

Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė R. Bruder nenutylėjo ir kitų Kauno menininkų komandos dalyvavimo tarptautiniame renginyje JAV aspektų, pažymėdama, jog piniginio prizo Brekenridžo sniego skulptūrų čempionate nėra.

„Čempionate dalyvauti ir puikiai pasirodyti, atstovaujant Lietuvai, reikalingos nemažos lėšos. Ir tenka tik apgailestauti, kad Lietuvos kultūros taryba nematė poreikio paremti mūsų šalį garsinančius skulptorius ir finansavimo neskyrė. Šios tarybos ekspertai įvertino čempionatą kaip lokalios reikšmės, nors Brekenridžo tarptautinis sniego skulptūrų festivalis pritraukia dešimtis tūkstančių lankytojų ir jame varžosi komandos iš viso pasaulio. Kultūros taryba pasiūlė komandai rėmėjų pasiieškoti privačiai.

Brekenridžo sniego skulptūrų čempionatas / Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus nuotr.

Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovė nieko nelaimėjo ir mėgindama dar prieš renginį JAV jo dalyviams iš Kauno rasti lėšų miesto savivaldybėje. Sužinojo, kad kiekvienu kultūros parėmimo atveju savivaldybėje tiek tarnautojams, tiek politikams privalu atlikti tam tikras procedūras, – atrinkti, ką reikėtų remti, derinti, rengti projektus, priimti sprendimus. O renginys – tai metų pradžioje, kai biudžetas nepatvirtintas, ir kokie asignavimai teks kultūrai, dar nežinoma. Jeigu pavyktų projektą įterpti tarp kitų savivaldybės remtinų, tai iki paramos paskyrimo ne vienas mėnuo prabėgtų. Tačiau antrąjį pusmetį skirtų pinigų savivalda neduos „atbuline data”, paremdama sausį vykusį renginį.

O juk buvo metas, kai Kauno miesto savivaldybė didžiuodavosi, kad kažkur tolimuose kraštuose, sniego festivaliuose jos vardas garsinamas. Ne tik skirdavo savai komandai lėšų, bet ir oficialų asmenį iš miesto valdžios į ją įtraukdavo. Šis, beje, ne tik mezgė ryšius su, pavyzdžiui, Japonijos miestų vadovais, bet ir fiziškai vietoje talkindavo kauniečiams festivalio dalyviams, kuriantiems įsimintinus, nesvarbu, kad neilgai gyvuojančius, kūrinius.

Telieka priminti, jog skulptoriai Mindaugas Jurėnas, Kęstutis Lanauskas, Artūras Burneika ir architektas Tomas Petreikis garsina Lietuvos vardą jau ne vienerius metus ir reguliariai pelno aukščiausius apdovanojimus sniego skulptūrų čempionatuose. Komanda pirmavo 2010, 2015-ųjų čempionatuose JAV ir 2011 metais Japonijoje, taip pat šioje šalyje pelnė antrąją ir trečiąją vietas 2006, 2009 ir 2012-ųjų Sapporo sniego festivalyje.

„Savo lėšomis Kaunui ir Lietuvai atstovaujantys skulptoriai, žinoma, džiaugiasi toli nuo gimtinės vykstančiame renginyje jiems parodytu tarptautiniu dėmesiu. Tai juos įkvepia tolimesniems ieškojimams ir atradimams geriausiose pasaulio sniego skulptūrų aikštelėse”, – teigia R. Bruder.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA