Verslas toliau pardavinėja uždraustas elektronines cigaretes su skoniais – kokių gudrybių imasi? | Kas vyksta Kaune

Verslas toliau pardavinėja uždraustas elektronines cigaretes su skoniais – kokių gudrybių imasi?

delfi.lt / Rusnė Valatkaitė 2023/02/02 17:35
Vienkartinės elektroninės cigaretės / AM nuotr.

2022 m. liepos 1 d. Lietuvoje buvo uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su įvairiais skoniais ir kvapais. Tačiau prekyba uždraustomis prekėmis vyksta toliau. Kaip pardavėjai įsigudrino vis tiek pasiūlyti el. cigarečių su skoniais – ar tai kokia nauja technologija, ar paprastas reikalavimų nevykdymas?

VVTAT: dažniausiai skonis ant pakuotės nenurodomas

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovė Dalia Malinauskienė komentuoja, kad VVTAT atlieka fizinių pardavimo vietų tabako gaminiais kontrolę.

„2022 m. liepą, įsigaliojus elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skoniais ir kvapais, išskyrus tabako skonį ir kvapą, pardavimo draudimui, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba atliko fizinių pardavimo vietų patikrinimus ir atrinko bandinius, kurie kėlė įtarimų dėl atitikimo teisės aktų reikalavimams“, – teigia D. Malinauskienė.

Anot jos, tais atvejais, kai ant el. cigarečių ar jų pildyklių buvo nurodytas konkretus draudžiamas kvapas ar skonis, VVTAT atliko pažeidimo tyrimus ir bendrovėms skyrė ekonominę sankciją.

Elektroninė cigaretė
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Daugeliu atveju draudžiamas skonis ar kvapas ant pakuotės nebuvo nurodytas. Todėl, nors ir galima buvo įtarti pažeidimą, reikėjo atlikti sertifikuotus juslinius tyrimus, įrodančius, kad sudėtyje yra draudžiamos medžiagos. Lietuvoje nėra šiuos tyrimus atliekančios laboratorijos, todėl bandiniai buvo siunčiami tirti į specializuotą laboratoriją Danijoje“, – aiškina pašnekovė.

Kai kurios bendrovės yra baudžiamos pakartotinai

Pasak jos, gavusi laboratorijos rezultatus, įrodančius sudėtyje esančias draudžiamas medžiagas, VVTAT skyrė atitinkamoms bendrovėms sankcijų. Kai kurios bendrovės yra baustos ir pakartotinai.

„Baudos skirtos tokioms bendrovėms kaip UAB „Alternatyvus tabakas“, MB „VIP Dūmas“, UAB „Litradė“ ir kt. Bendrovės UAB „Daisena“, UAB „Litradės didmena“, UAB „Crocus group“ ir UAB „Ecodumas“ baustos už pakartotinius pažeidimus.

Bendrovėms už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 94 straipsnio reikalavimų pažeidimus skirtos sankcijos nuo 750 iki 1500 Eur. Pirminė bauda dažniausiai būna 750 eurų, pakartotinė – 1500 eurų“, – dėsto VVTAT atstovė.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ji teigia, kad dėl visų nustatytų pažeidimų buvo bendrauta su konkrečiais pardavėjais, kreipiamasi į juos paaiškinimų, informacijos, reikalingos tyrimui. Buvo išsemtos visos prevencinės ir taikios priemonės.

„Taip pat VVTAT neseniai parengė rekomendacijas elektroninių cigarečių platintojams, kuriose pateikė ir rekomendacinį leidžiamų kvapiųjų medžiagų sąrašą.

Tenka apgailestauti, kad VVTAT rekomendacijos bei skiriamos sankcijos neatgraso el. cigarečių tiekėjų ir kai kurių pardavėjų nuo tolesnio draudimo nepaisymo“, – apgailestauja D. Malinauskienė.

A. Veryga: el. cigaretės su skoniais labiausiai vilioja jaunimą

Seimo narys ir buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laikosi nuomonės, kad el. cigaretės su skoniais labiausiai vilioja jaunimą.

A. Veryga kandidatuos  į Kauno merus
Aurelijus Veryga / R. Tenio nuotr.

„Juk visi buvome vaikai ir žinome, ką reiškia skanu ir neskanu. Ir tai ne tik elektroninės cigaretės, bet ir alkoholiniai gėrimai, įprastos cigaretės.

Dabar paprastos cigaretės – be skonių, todėl jos darosi nebepatrauklios vaikams. Tas pats ir kalbant apie alkoholinius gėrimus – juos maišo su sultimis ir kitais gėrimais, kad tik būtų skanu“, – teigia A. Veryga.

Anot jo, visada pirmiausia norisi skonio, o priklausomybė atsiranda vėliau. „Vėliau skonis tampa nebesvarbus. Žmonės rūko, geria viską, kas tik turi tos veikliosios medžiagos. Tačiau pirmiausia turi būti skanu, gražu, patrauklu, tuo ir yra paremta visa rinkodara.

Tai aktualiausia jaunimui, nors yra žmonių, kurie teigia, kad pereina nuo paprastų cigarečių prie elektroninių. Tačiau paprastos cigaretės turi specifinį skonį ir kvapą, tai abejoju, kad po to žmogus renkasi bananų ar braškių skonį. Nežinau, nesu tokių sutikęs“, – dėsto pašnekovas.

Siūlo griežtinti atsakomybę ar net atimti licencijas

A. Veryga teigia, kad dabartinėje situacijoje dėl el. cigarečių su skoniais yra keli variantai.

„Pirma – pabandyti dar labiau griežtinti atsakomybę. Matyt, šiuo metu apsimoka gauti baudas ir toliau prekiauti, nes atsakomybė per maža. Galbūt reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad verslas prarastų licenciją ir nebegalėtų prekiauti už tokius pažeidimus.

Elektroninė cigaretė
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kitas variantas, kaip mes esame kalbėję Sveikatos reikalų komitete, – jeigu ir toliau bus nuostata nesilaikyti įstatymų, gal apskritai reikia neleisti jiems prekiauti.

Jeigu žmonės nemato reikalo laikytis įstatymų, nepratinti jaunimo prie tokių dalykų, tai apskritai tokio verslo neturi būti. Yra valstybių, kurios iš viso neleidžia prekiauti elektroninėmis cigaretėmis“, – aiškina pašnekovas.

Pasak jo, reikia griežtinti atsakomybę, kad ji atrodytų pakankama, jog verslas neapeidinėtų įstatymų.

„Tai gali būti ir didesnės baudos, ir greičiau atimama licencija už šiuos pažeidimus. Galbūt tai sudrausmintų, jei suprastų, kad verslas apskritai gali sustoti. Tiesą sakant, gal to verslo ir nebūtų, jei neliktų skonių. Matyt, todėl jie taip ir elgiasi, eina „va bank“, moka baudas ir pardavinėja toliau“, – svarsto A. Veryga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA