Po neįprastai šilto sausio vėl sukaustys speigas | Kas vyksta Kaune

Po neįprastai šilto sausio vėl sukaustys speigas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sausį užsitęsęs atlydys jau baigiasi ir žiema turėtų grįžti į normalias vėžes, teigia docentas Gintautas Stankūnavičius. Savaitgalį šalį kaustys šaltis, tačiau jau mėnesio viduryje turėtų sugrįžti šiltesni ir drėgnesni orai.

Kaip VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros „Facebook“ įraše nurodo G. Stankūnavičius, šių metų sausis buvo šilčiausias aukštose platumose. Vietomis centrinėje Arktyje susidarė iki 10 °C ir daugiau teigiama oro temperatūros anomalija. Taip pat sausis buvo daug šiltesnis už daugiametį pietrytinėje ir vakarinėje Kanadoje, šiaurės rytiniame Europos kampe bei Vidurio Europoje.

Europoje stipriausia šilumos anomalija susidarė visame Karpatų regione ir Vakarų Ukrainoje (virš 6 °C), o Baltijos šalyse buvo 0,5–4 °C šilčiau už daugiametį vidurkį.

„Taip pat, Baltijos šalyse ir Baltarusijoje sausis buvo 1,2–2 kartus drėgnesnis už normą. Vyravę permainingi orai, dažnas sniego dangos ir paviršinio įšalo susidarymas bei tirpimas labai nepalankus kai kurių augalų žiemojimui (pavyzdžiui, žiemkenčių), tačiau labai pagerino gruntinių bei kai kurių nenuotakių paviršinių vandenų išteklius“, – pastebi docentas.

Pasak jo, artimiausiomis dienomis Atlanto ciklonų trajektorijos pasidarys dar labiau meridianinės krypties ir staigias orų permainas (šilumą, drėgmę, o vėliau šaltį ir sniegą) neš į Karpatų, Alpių regionus ir Balkanus. Lietuvoje per artimiausias 5–7 dienas kritulių prognozuojama mažai, keliais centimetrais padidės sniego danga rytinėje ir šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje. Aktyvus ciklonas, kurio centras dabar yra virš šiaurinės Baltarusijos, lėtai traukiasi į šiaurės rytus ir silpsta.

Jau ketvirtadienio vakarą ciklono užnugaryje iš šiaurės Lietuvą pasieks šaltesnio ir sausesnio oro porcija, todėl naktį daug kur susidarys plikledis, vietomis truputį pasnigs. Penktadienį–šeštadienį šaltis toliau judės į pietus, nedidelio sniego tikimybė išliks savaitgalį, tačiau šaltis sustiprės – ypač rytiniuose ir centriniuose rajonuose. Šeštadienį naktį oro temperatūra kris iki -3 – -8 °C, sekmadienio – -5 – -10 °C, dienomis -2 – -7 °C, pajūryje ir pietvakariuose 0 – -5 °C.

„Šalčiausia naktis rytiniuose rajonuose prognozuojama pirmadienį, tačiau pirmadienio dieną taip pat laukiamas debesuotumo padidėjimas ir vėjo sustiprėjimas dėl ciklono, judančio nuo Norvegų jūros link šiaurinės Rusijos, įtakos. Todėl pirmadienio antroje pusėje numatomas nestiprus atšilimas ir negausūs krituliai: pajūryje lietus ir šlapdriba, rytinėje dalyje sniegas pereinantis į šlapdribą“, – numato G. Stankūnavičius.

Docento turimais ilgalaikių orų prognozių duomenimis, šio savaitgalio ir kitos savaitės orų atvėsimas yra laikinas ir nuo mėnesio vidurio vėl laukiami šiltesni ir drėgnesni nei įprastai orai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA