Festivalyje „Kaunas Jazz“ skambės britų žvaigždės Z. McFarlane balsas | Kas vyksta Kaune

Festivalyje „Kaunas Jazz“ skambės britų žvaigždės Z. McFarlane balsas

Zara McFarlane./ Organizatorių nuotr.

Šį pavasarį Kaune ir kituose Lietuvos miestuose vyksiantis didžiausias Lietuvos džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ skelbia dar vieną žvaigždę.

Festivalio kvietimu pirmą sykį mūsų šalyje koncertuos Zara McFarlane – viena talentingiausių ir ryškiausių šių dienų britų džiazo vokalisčių. Britų radijo stoties „Jazz FM“ du kartus geriausia šalies džiazo dainininke išrinkta atlikėja su savo grupe festivalio programoje surengs net du koncertus.

Balandžio 29 dieną ji surengs pasirodymą Kauno Nacionaliniame dramos teatre – koncerte, kuriame išgirsite ir žymų Lietuvos džiazo muzikantą Egidijų Buožį su vokaline grupe „Cappella‘ A“. Balandžio 30 dieną išskirtiniu britės balsu galės pasimėgauti sostinės publika – atlikėjos koncertas įvyks Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Z. McFarlane./ Organizatorių nuotr.

Džiazą, regį, soulą, folką savo kūryboje derinanti atlikėja – jau daugiau nei dešimtmetį gerai žinoma tarptautinėje džiazo scenoje. Iš Jamaikos kilusios artistės karjeros „krikštatėviu“ laikomas įžymus britų didžėjus ir radijo laidų vedėjas Gillesas Petersonas, padėjęs atrasti ne vieną džiazo scenos talentą.

2010-aisiais išgirdęs šios dainininkės įrašą, jis taip susižavėjo, jog jau po metų savo leidykloje „Browns wood Recordings“ išleido debiutinį jos albumą „Until Tomorrow“.

Šiandien dainininkės biografijoje – jau keletas sėkmingų albumų, aukščiausi įvertinimai britų leidiniuose „TheGuardian“ ir „Uncut“, koncertai ir įrašai su „Kaunas Jazz“ bičiuliais Gregory Porteriu, Dianne Reeves, Barbara Dennerlein ir daugybe kitų pasaulinių džiazo garsenybių.

Geriausia džiazo atlikėja ji pripažinta Jungtinėje Karalystėje vykstančiuose MOBO ir „Urban MusicAwards“ apdovanojimuose. Dainininkės pasirodymai vyksta visame pasaulyje – jos koncertą Stambulo džiazo festivalis paskelbė vienu geriausių programoje. 2018-aisiaisZara pati tapo BBC jaunųjų džiazo muzikantų apdovanojimų komisijos nare.

E. Buožis./ Organizatorių nuotr.

Jungtinėje Karalystėje šiai atlikėjai atviros ir legendinio Ronnie Scotto džiazo klubo, ir gyvos muzikos pulsą puikiai jaučiančios salės „Jazz Cafe“ durys, ji koncertavo Londono Haid Parke, „Field Day“ ir „Boom Town“ festivaliuose, o taip pat – populiariajame muzikiniame TV žvaigždės Joolso Hollando šou, į kurio programą svajoja patekti kiekvienas atlikėjas.

„Ji – tiesiog klasiška atlikėja“, – dainininkės talentą apibendrina leidinys „The Guardian“. „Zara tyrinėja naujas džiazo erdves ir priverčia džiazą skambėti aktualiai“, – priduria žurnalas „Clash“.

Per savo spalvingą karjerą Zara McFarlane bendradarbiavo su ryškiausiomis naujosios kartos britų džiazo žvaigždėmis – nuo Shabakos Hutchingso iki Moseso Boydo, kuris prodiusavo jos trečiąjį albumą „Arise“.

Įdomu tai, kad dainininkė neapsiriboja vien džiazu ir jam giminingais žanrais. Zara dirbo su JAV šokių muzikos legenda Louie Vega – vokalistės balsas skamba jo albume „Starring XXVIII“, kuris buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui.

Kūrybiniai keliai ją taip pat suvedė su garsiu italų didžėjumi Nicola Conte, o vieną iš Zaros įrašytų kūrinių yra remiksavęs vienas svarbiausių šių dienų elektroninės muzikos vizionierių Floating Points.

Be to, dainininkė yra dalyvavusi įdomiuose teatro ir kino projektuose. Pavyzdžiui, ji dainavo Karališkosios Shakespeare‘o teatro trupės spektaklyje „Antonijus ir Kleopatra“, kuriam muziką parašė ir festivalio „Kaunas Jazz“ publikai puikiai pažįstama atlikėja Laura Mvula.

Be to, Zara McFarlane sukūrė ir atliko muziką šokių filmui „DisInteGrated“, kurią režisavo garsus choreografas Wade‘as Robsonas. Visą filmui skirtą muziką ji atliko viena – savo balsu imituodama daugybę instrumentų.

Naujausias dainininkės albumas „Songs of An Unknown Tongue“ – įkvėptas Jamaikos, iš kurios atlikėja yra kilusi. Kaupdama įkvėpimą ir patirtis, Zara keliavo į savo protėvių gimtinę, tyrinėjo jos istoriją, ieškojo unikalių ritmų, būdingų šiai šaliai. Rezultatas – muzikinių nuotykių ir originalių garsų kupinas įrašas, dar labiau išpopuliarinęs šią dainininkę.

Kauno Nacionaliniame dramos teatre prieš Zaros McFarlane pasirodymą į sceną žengs Lietuvos džiazo žvaigždė – pianistas ir kompozitorius Egidijus Buožis, šiam projektui subūręs ryškių šalies muzikantų komandą ir pakvietęs prisijungti vokalistų kvartetą „Cappella‘ A“.

K. Jatautaitė./ Organizatorių nuotr.

Apie tokią programą, kurioje skamba būtent šiam vokaliniam kolektyvui aranžuotos kompozicijos, Egidijus Buožis svarstė jau seniai – šių metų „Kaunas Jazz“ festivalio publika išgirs jos premjerą.

„Cappella‘ A“ – įvairiuose konkursuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje įvertintas vokalo kolektyvas, bendradarbiaujantis su daugeliu žinomų atlikėjų. Ne vieną dešimtmetį džiazo scenoje žinomas Egidijus Buožis džiugina ne tik Lietuvos, bet ir užsienio melomanus. Pastarąjį dešimtmetį jo naujausi darbai gimsta užsienyje, su tokiais garsiais pasaulio atlikėjais kaip Alas Di Meola, Larsas Danielssonas, Caecilie Norby ir kiti.

Beje, prie Egidijaus Buožio muzikantų grupės, kurioje gros Vytautas Labutis, Darius Rudis ir kiti žinomi džiazo meistrai, festivalyje prisijungs ir svečias iš užsienio – perkusininkas iš Prancūzijos Xavier Desandre Navarre‘as.

Kaip skelbta anksčiau, pagrindinį „Kaunas Jazz“ koncertą šių metų gegužės 1 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje surengs JAV žvaigždė, vienas žymiausių pasaulio džiazo vokalistų Kurtas Ellingas su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Balandžio 28 dieną Kauno Nacionaliniame dramos teatre koncertuos legendinis JAV būgnininkas Billy Cobhamas.

Daugiau festivalio dalyvių bus paskelbta artimiausiu metu. Visą informaciją apie festivalį galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA