I. Šimonytė išsakė nuomonę apie pensinio amžiaus ilginimą | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė išsakė nuomonę apie pensinio amžiaus ilginimą

BNS 2023/02/01 13:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visuomenėje kilus diskusijoms dėl pensijos amžiaus didinimo, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šalyje yra svarbesnių iššūkių nei pensijos amžiaus ilginimas. Jos teigimu, reikia ilginti žmonių, ypač vyresnio amžiaus, sveiko gyvenimo trukmę.

„Turime didesnių iššūkių, kuriuos turime pirmiau bandyti spręsti“, – trečiadienį radijui „Znad Wilii“ sakė I. Šimonytė.

„Kas iš to, kad pensinis amžius bus prailgintas iki 72 metų, jeigu matome iš duomenų, kad sveiko gyvenimo metų žmonėms netenka tiek, kiek norėtųsi, o jeigu žmogus nori dirbti, reiškia, jam reikia taip pat turėti ir sveikatos“, – kalbėjo premjerė.

Pasak I. Šimonytės, šiuo metu reikia susikoncentruoti į žmonių sveiko gyvenimo trukmės ilginimą.

„Man atrodo, kad pagrindinė problema, į kurią norėtųsi kreipti dėmesį dabar – išlaikyti kuo ilgiau vyresnio amžiaus žmonių sveiką gyvenimą, kur turime didelių problemų – aukštą vyrų mirtingumą, aukštą mirtingumą nuo onkologinių ligų, plius – integracijos priemonės, kurios dabar vyresnius žmones palieka kažkur už darbo rinkos ribų“, – kalbėjo premjerė.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau teigė, jog dabar svarstyti pensijos amžiaus didinimą būtų nemoralu. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat teigė mananti, jog poreikio kalbėti apie tai nėra, o finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS sakė, jog prioritetas yra sveiko gyvenimo trukmės ilginimas, todėl Vyriausybė šiuo metu nesvarsto šio klausimo.

Lietuvoje tiek vyrų, tiek moterų pensijos amžius ilgėja palaipsniui ir 65 metus pasieks 2026 metais.

Prastėjant Lietuvos demografinei situacijai, Europos Komisijos (EK) skaičiavimu, ateityje mažės darbingo amžiaus žmonių, galinčių išlaikyti pensininkus, todėl galimas sprendimo būdas – ilginti pensinį amžių, kuris, specialistų skaičiavimu, turėtų siekti 72 metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA