Į profesinio mokymo įstaigas šiemet ketinama priimti per 20 tūkst. mokinių | Kas vyksta Kaune

Į profesinio mokymo įstaigas šiemet ketinama priimti per 20 tūkst. mokinių

BNS 2023/02/01 16:27
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šiemet į profesinio mokymo įstaigas iš viso numatoma priimti 20,6 tūkst. mokinių – tiek pat, kiek ir pernai, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Tokį preliminarų 2023 metais į profesinio mokymo įstaigas priimamų mokinių skaičių trečiadienį nustatė Vyriausybė. Daugiausia valstybės finansuojamų vietų planuojama inžinerijos, prekybos, transporto ir saugojimo, statybos, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo srityse.

„Planuodami priėmimo į profesinio mokymo įstaigas skaičius, stengiamės kuo geriau atliepti regionų darbo rinkos poreikius, todėl remiamės regionų plėtros tarybų, socialinių partnerių siūlymais“, – pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Pasak viceministrės, Vyriausybės strateginės analizės centro analizė rodo, kad 2020–2026 metais augs specialistų paklausa didmeninės ir mažmeninės prekybos, autoremonto, apdirbamosios gamybos srityse.

Pranešime pažymima, kad kitąmet valstybės finansuojamų vietų planavimo modelis keisis ir daugiau laisvės turės profesinės mokyklos – profesinių mokyklų taryboms suteikiama teisė savarankiškai spręsti, kiek mokinių priimti į atskiras profesinio mokymo programas.

Keičiant valstybės finansuojamų vietų planavimo ir skyrimo profesinėms mokykloms modelį, ŠMSM jas tvirtins tik pagal regioną ir švietimo sritis – atsisakoma detalaus centralizuoto planavimo papildomai pagal profesinio mokymo formas, profesinio mokymo įstaigas bei kvalifikacijas.

Supaprastinus profesinio mokymo planavimo modelį, Vyriausybė numatys tik bendrą valstybės finansuojamų vietų skaičių pagal švietimo sritis. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šį skaičių pagal švietimo sritis paskirstys regionams. Taip kiekviena profesinė mokykla galės pati susidaryti planą, kiek ir į kokias vykdomas programas numato priimti mokinių, atsižvelgiant į savo priėmimo pajėgumus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA