Generalinė prokurorė: K. Bartoševičiaus byla greitu metu tikrai nebus baigta | Kas vyksta Kaune

Generalinė prokurorė: K. Bartoševičiaus byla greitu metu tikrai nebus baigta atnaujinta

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Augustas Stankevičius 2023/02/01 15:13
Kristijonas Bartoševičius / DELFI nuotr.

Ikiteisminiame tyrime dėl buvusio Seimo nario Kristijono Bartošeiviaus galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo yra suplanuota daug procesinių veiksmų, todėl byla greitu metu tikrai nebus baigta, sako generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Taip ji kalbėjo po to, kai prokuratūra anksčiau trečiadienį paskelbė apklaususi K. Bartoševičių ir pareiškusi jam įtarimus dėl nusikaltimų prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.

„Daug yra suplanuota ikiteisminio tyrimo veiksmų, tyrimas tikrai vyks intensyviai, bet ne taip greitai, kaip visi tikisi. Jeigu visi tikisi, kad vasario ar kovo mėnesį byla bus perduota į teismą, tai tikrai galiu pasakyti, kad tai neįvyks, nes yra suplanuota daug ikiteisminio tyrimo veiksmų“, – žurnalistams trečiadienį sakė generalinė prokurorė.

Nida Grunskienė / DELFI nuotr.

Pasak jos, apie keturis nukentėjusiuosius buvo žinoma viso ikiteisminio tyrimo metu. N. Grunsienė teigė negalinti pasakyti, ar nukentėjusiųjų bus daugiau: „galbūt atsiras ir daugiau, galbūt kreipsis“.

Prokuratūra nekomentuoja, kokios pozicijos įtariamasis laikėsi per apklausą. Anksčiau K. Bartoševičius yra paneigęs jam mestus įtarimus.

Seimo opozicijai svarstant, jog informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą galėjo nutekėti ir būti perduota K. Bartoševičiui, generalinė prokurorė teigė negalinti „nei paneigti, nei patvirtinti“.

„Jūs aplinkybes žinote, o išvadas norėčiau, kad pasidarytumėte patys“, – kalbėjo N. Grunsienė.

Ji taip pat atmetė kritiką dėl delsimo anksčiau apklausti buvusį Seimo narį ir jam pareikšti įtarimus.

„Tas terminas buvo reikalingas tam, nes įtariamasis turi teisę į gynybą. Apklausos data ir laikas buvo derinami ne tik su įtariamuoju, bet ir su jo pasirinktu advokatu. Ir todėl buvo rasta tinkama data ir apklausa įvyko“, – teigė generalinė prokurorė.

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, jam paskirtos dvi kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti su įpareigojimu nebendrauti su nukentėjusiais asmenimis bei dokumentų paėmimas.

Įtariamajam bei jo gynėjui pasirašytinai uždrausta teikti tretiesiems asmenims informaciją apie tyrimą ir jo duomenis nukentėjusiųjų teisių užtikrinimo tikslais.

„Komentuoti jie gali, bet negali atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų“, – vėliau komentavo N. Grunsienė.

Prokuratūra taip pat teigia neteiksianti detalesnės informacijos apie galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes, laiką, vietą, ryšį su įtariamuoju.

Generalinė prokuratūra prieš savaitę pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino atsisakantis Seimo nario mandato, bet šį žingsnį aiškino asmeninėmis priežastimis.

Trečiadienį prokuratūra nurodė, jog vadovaujantis ikiteisminio tyrimo interesais, teikiant prašymą buvo laikomasi „griežto konfidencialumo principo“, todėl raštu Seimo pirmininkė buvo informuota tik apie ikiteisminio tyrimo faktą, jo pradėjimo datą bei Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos buvo pradėtas šis tyrimas.

„Vėliau, Seimo pirmininkei pasiteiravus, ar Seimo narys K. Bartoševičius, pranešęs viešai apie savo sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato, yra tas pats asmuo, kuris minimas atsiųstame rašte, ir įvertinus, kad šioje situacijoje tokios informacijos pateikimas yra reikalingas Seimo pirmininkei priimant sprendimus, buvo išsiųstas patikslinimas, kuriame įvardintas konkretus Seimo narys“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Kristijonas Bartoševičius / DELFI nuotr.

K. Bartoševičiaus pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo Vyriausioji rinkimų komisija gavo elektroniniu paštu sausio 20 dieną, apie 20 valandą, jam būnant komandiruotėje. Praėjusį antradienį jo mandatas panaikintas.

Politikas žurnalistams tvirtino, kad tai apgalvotas, ne staiga gimęs, o pribrendęs apsisprendimas. Jis tvirtino palikti Seimą nutaręs dėl asmeninių priežasčių, tai yra sveikatos būklės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA