Lietuvoje užfiksuotas kas 50 tūkst. metų pasikartojantis reiškinys | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje užfiksuotas kas 50 tūkst. metų pasikartojantis reiškinys

Kometa ZTF / V. Buckaus nuotr.

Praėjusių metų kovo mėnesį atrasta kometa C/2022 E3 (ZTF) priartėjo prie žemės, o vienas entuziastas net sugebėjo ją užfiksuoti. Tiesa, oro sąlygos nebuvo palankiausios, tačiau fotoaparato pagalba vyras sugebėjo įamžinti šį reiškinį. Buvo skaičiuojama, kad kometa arčiausiai Žemės praskries vasario 1 dieną „vos“ 0,28 AU, t. y. 42 mln. km atstumu.

„Dangus nors ir buvo giedras apie 10-15 min, bet su rūku. O dar mėnulis labai ryškus. Bet kometa matėsi. Dar reikia su kitais kadrais padirbėti, bet abejoju ar rezultatas bus labai geresnis. Vilniaus raj. 2023-01-30 apie 21.30 val. Bendras išlaikymas 59s su 300mm objektyvu“, – savo užfiksuotu kadru socialiniuose tinkluose pasidalijo Vytautas Buckus.

Nors astronomai tikėjosi, kad šią naktį kometa bus matoma plika akimi, tačiau oro sąlygos tam sutrukdė. Dar gruodį ši kometa buvo užfiksuota teleskopu. Astronomo Dano Bartletto įamžintoje nuotraukoje matyti ryškesnė žalsva kometos koma, trumpa ir plati dulkių uodega bei ilga dujų uodega.

Kometa ZTF / Dan Bartlett nuotr.

Ryškiausiai ir geriausiai C/2022 E3 (ZTF) kometa turėjo būti matoma kuomet skriejo pro Šiaurinę žvaigždę (Polaris) naktį iš sausio 31 į vasario 1 ir buvo arčiausiai Žemės. Deja, bet ši naktis buvo gan apniukusi ir debesuota, todėl kometą buvo gan sudėtinga pastebėti.

Kilpą aplink Saulę apsukusi kometa išskris iš vidinės Saulės sistemos. Skaičiuojama, kad šios kometos orbitos trukmė – 50 000 metų. Taigi, kitą kartą pro Žemę ji praskries maždaug… 52023 metais.

Kometą C/2022 E3 (ZTF) praėjusių metų kovo 2 dieną aptiko astronomai Bryce’as Bolinas ir Frankas Masci.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA