Kaune ruošiamasi tvarkyti tris kultūros vertybėmis pripažintas skulptūras | Kas vyksta Kaune

Kaune ruošiamasi tvarkyti tris kultūros vertybėmis pripažintas skulptūras

KPD nuotr.

Kaune ketinama restauruoti tris kultūros vertybėmis pripažintas skulptūras, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Restauravimo taryba, suburta iš aukščiausios kvalifikacijos profesionalų ir ekspertų, drauge su KPD prie Kultūros ministerijos Kauno teritorinio skyriaus ir Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vadovu bei kultūros paveldo objektų tvarkybos darbus atliekančiais specialistais Kaune jau apžiūrėjo ketinamas tvarkyti į Kultūros vertybių registrą įrašytas skulptūras.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriui informavus apie planuojamus atlikti skulptūrų „Kanklininkas“, „Perkūno žirgai“ ir Kauno Ąžuolyno sporto statinių komplekso Stepono Dariaus ir Stasio Girėno paminklo priežiūros darbus, Restauravimo taryba susipažino su šiais ketinimais ir galimu skulptūrų valymo technologijų naudojimu.

Apžiūrėję skulptūras, Restauravimo tarybos nariai išdėstė savo nuomonę dėl galimų darbų ir skulptūrų autentiškumo išsaugojimo. Pasitarus su restauravimo technologais, artimiausiu metu savivaldybei bus pateiktos rekomendacijos dėl skulptūrų stabilumo ir galimų naudoti medžiagų, rašoma KPD pranešime žiniasklaidai.

Paminklo „Perkūno žirgai“, esančio Kaune, Žemaičių plente, postamento blokai pasislinkę, atsiradę dideli (iki 5 cm pločio) plyšiai, daugelyje vietų apatinėje paminklo dalyje iškritę siūlių tarp blokų užtaisymai, yra granito blokų skilimų, nuskilimų, paminklo paviršius apsinešęs miesto taršos ir biologinėmis apnašomis. Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę, nuspręsta, kad reikia parengti tyrimo, konservavimo ir restauravimo programą.

Dekoratyvinės skulptūros „Kanklininkas“, esančios Šv. Gertrūdos gatvėje, paviršius patamsėjęs nuo miesto taršos, vietomis apaugęs biologinėmis apnašomis, siūlės tarp blokų išbyrėję, kai kur matomi blokų įskilimai.

Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę, pateikta daug patarimų, kaip ir kokiu skiediniu užtaisyti plyšius bei trūkimus, kokiu antiseptiku apdoroti paminklą, kokiu tirpalu nuplauti blokų paviršių. Ypač svarbu, kad šie darbai būtų atlikti esant reikiamoms oro sąlygoms. Taip pat praėjus reikiamam laikotarpiui po siūlių užtaisymo visą skulptūrą impregniuoti specialiu tirpalu.

Kauno Ąžuolyno sporto statinių komplekso Stepono Dariaus ir Stasio Girėno paminklas, esantis Sporto gatvėje, jau nuvalytas smėlio srove, paviršius švarus, likę tik kelios balzganos karbonatinės kilmės druskų dėmės. Paminklo siūlių užtaisymai vietomis iškritę ar krentantys, nes iš paminklo šerdies per granito blokų siūles lendančios karbonatinės kilmės druskos kristalizavimosi metu išstumia siūlių užtaisymo medžiagą.

Restauravimo tarybos teigimu, esant tokiai paminklo būklei, bet koks siūlių užtaisymas būtų trumpalaikis, todėl reikalingi paminklo tyrimo, konservavimo ir restauravimo darbai. Šiam paminklui taip pat bus parengta tyrimo, konservavimo ir restauravimo programa.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA