Teismas panaikino kardomąją priemonę COVID-19 testų byloje teisiamai eksviceministrei | Kas vyksta Kaune

Teismas panaikino kardomąją priemonę COVID-19 testų byloje teisiamai eksviceministrei

BNS 2023/01/30 08:39
Lina Jaruševičienė / DELFI nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusią savaitę panaikino kardomąją priemonę piktnaudžiavimu tarnyba ir 4,1 mln. eurų žalos padarymu valstybei įsigyjant greituosius COVID-19 testus kaltinamai sveikatos apsaugos eksviceministrei Linai Jaruševičienei.

Prokuroras anksčiau kaltinamajai buvo skyręs rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Teisėjo Jeugenijušo Jaglinskio nutartyje rašoma, kad kaltinamoji Lietuvoje turi nuolatinę gyvenamąją vietą, šeimą, nuolatinį darbą, nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų nesislapstė, jai paskirtos kardomosios priemonės pažeidimo faktų nebuvo fiksuota, į visus teisiamuosius posėdžius atvyksta, duoda parodymus.

„Todėl kardomoji priemonė suvaržo kaltinamosios teises ir sukelia nepatogumų vykdant darbines bei mokslines funkcijas“, – paskelbė teismas.

Apie kardomosios priemonės panaikinimą buvo svarstoma sausio 12-ąją vykusiame posėdyje.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komandoje dirbusi viceministrė iš pareigų pasitraukė 2020 metų rugpjūtį, teisėsaugai pareiškus jai įtarimus.

Tyrimas vyko dėl laboratorijos iš bendrovės „Profarma“ įsigytų daugiau nei 500 tūkst. greitųjų serologinių testų, už juos buvo sumokėta daugiau nei 6 mln. eurų.

Apeliacinis teismas pernai patvirtino, kad už testus valstybė permokėjo, todėl dviem bendrovėms, tarp jų ir „Profarmai“, nurodė grąžinti valstybei daugiau nei 4 mln. eurų.

Viceministrei pasitraukiant iš pareigų, ministras A. Veryga tvirtino, kad siaučiant koronaviruso pandemijai sveikatos apsaugos sistema susidūrė su labai daug iššūkių, reikėjo imtis greitų ir netradicinių sprendimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA