R. Karbauskio draugijos išsižadėjusi A. Širinskienė turi naują favoritą: į politiką atneštų kokybės | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskio draugijos išsižadėjusi A. Širinskienė turi naują favoritą: į politiką atneštų kokybės

delfi.lt / Vytautas Bruveris, Virginija Spurytė 2023/01/28 18:21
DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio ginklaneše vadinta, tačiau prieš metus šią partija netikėtai palikusi Seimo narė Agnė Širinskienė savo buvusiems bendražygiams prognozuoja dar vieną nuopuolį, kuris veikiausiai taps akivaizdus po savivaldos rinkimų.

DELFI TV laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ jos vedėjo, naujienų agentūros vyriausiojo redaktoriaus Vytauto Bruverio klausiama, su kuria partija dalyvaus kitų metų spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, A. Širinskienė tvirtino, kad apie juos dar negalvoja, draugijos nesirenka, tačiau ypač gyrė galimą kandidatą į prezidentus Igną Vėgėlę.

Apie dar vieną kadenciją Seime negalvoja

Ištikimiausia „valstiečių“ partijos lyderio R. Karbauskio ginklaneše ir dešiniąja ranka laikyta Seimo narė A. Širinskienė apie tai, kad palieka „valstiečių“ frakciją Seime ir pačią LVŽS, pranešė 2021 metų gruodį. Ji teigė, kad priežasčių tam buvo ne viena, o apie pasitraukimą mąsčiusi jau seniai.

„Tai neturėjo būti staigmena nei pačiam Karbauskiui, nei frakcijos kolegoms. Apie tai, kad ne taip įsivaizduoju opozicinės frakcijos darbą Seime, ir kad ne viskas pačioje partijoje mane tenkina, aš esu sakiusi daug kartų. Kiekvieną kartą buvo prašoma pakentėti, nusileisti, nekelti skandalų. Aš taip ir dariau, tačiau ateina momentas, kai riba tiesiog tampa peržengta“, – pasitraukdama iš „valstiečių“ gretų sakė A. Širinskienė.

Netrukus ji prisijungė prie Regionų frakcijos Seime. Laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ ji tvirtino, kad labai džiaugiasi, jog nepriklauso jokiai partijai, naujos politinės jėgos ir neieško, tačiau ją vis dar persekioja „valstiečių“ šešėlis.

„Tą labai jaučiu, ypač regionuose kur nors lankantis dar vis painiojama, kad esu kitos partijos narė, nors tikrai esu nepartinė ir tuo labai džiaugiuosi. Regionų frakcijoje dirbame labai kolegiškai“, – teigė politikė.

Ji tikino, kad dirbti Seime, kai pasitraukė iš LVŽS, tapo tikrai lengviau ir paprasčiau. „Elementarus dalykas – norint susirinkti kolegų parašus ant kurio nors įstatymo projekto man tai lengviau padaryti dabar nei kad buvo priklausant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Mažiau įtarimų, kad tai partinis žaidimas, mažiau noro per tave įgelti kažkokiai politinei partijai, politinių manipuliavimų mažiau, tai darbas tikrai yra lengvesnis. Net komiteto lygmeniu, kur yra ne politiniai projektai, pavyko šiek tiek pakeisti ministerijos nuomonę, ir beveik esu įsitikinusi, kad to būtų nepavykę, jei būčiau priklausiusi kokiai nors partijai“, – buvimo nepriklausomai privalumus vardijo A. Širinskienė.

Tačiau ji neslėpė sulaukianti įvairių pasiūlymų prisijunti prie politinių partijų ir juo labiau, kad 2024 metais vyks Seimo rinkimai.

„Neslėpsiu, kad visokių paraginimų ir paklausimų būna, ir gandų, ir kvietimų, bet tikrai nenoriu jų įvardinti. Esu ir iš buvusių kolegų sulaukusi keistų klausimų, kada planuoju sugrįžti, bet mano atsakymas labai aiškus, kad tikrai to neplanuoju daryti, visi taškai sudėti, ir reikia dirbti toliau. Šiuo metu jokių partijų tikrai neieškau. Iki Seimo rinkimų yra dveji metai, man tai yra labai daug darbo prasme, tai bandau fokusuotis į tuos darbus, kurių yra. O paskui matysime, kaip susiklostys gyvenimas.

Sprendimus dėl kitos kadencijos, matyt, priiminėsiu 2024 metais, kai bus rinkimų finišo tiesioji. Aš visada gyvenau kadencijomis, net universitete mes, dėstytojai, gyvendavome kadencijomis, gaudavai penkerių metų, vadinkime, mandatą dirbti su studentais. Tai man įprasta, kad tų penktų metų pabaigoje aš klausdavau savęs, ar aš dar pretenduoju būti dėstytoja, ar gal ieškausi kitos veiklos. Jūs atsimenate, kad aš ir 2020 metais ilgai svarsčiau, ar man kandidatuoti antrą kartą į Seimą. Aš, matyt, tai svarstysiu ir 2024 metais, o dabar sėdėti, svarstyti, skaičiuoti nelabai ir laiko yra“, – tikino A. Širinskienė.

Nuotaiką pagerintų Majauskas

Vertindama artėjančius Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus, kuriuose, kaip pabrėžė, ji neturi jokių interesų, Seimo narė teigė, kad įspūdis yra dviprasmiškas.

„Vilniuje rinkimai tapo labai intensyvūs ir atsirado intriga, matyt, turėtume padėkoti Majauskui, jis įnešė tos dinamikos, partnerių rietenų, diskusijų. Beje, man patinka jo rinkimų kampanija, bet tai nereiškia, kad esu jo politinė rėmėja. Man nuotaika tikrai pagerėtų, jei jis rinkimuose nukautų Benkunską. Matant, kaip konservatoriai vieną iš didžiausių savo veidų sugebėjo ir išmesti, ir pasidaryti priešu, ir dar oponentu Vilniaus mieste, kuris dar ir rinkimų eigą greičiausiai pakeis, tai bet kuris Seimo narys greičiausia krizena, net ir būdamas koalicijos partneriu.

Kitas aspektas, kuris man labai liūdnas ir nuotaikos nekelia, kai pasirodo, kad yra toks kadrų stygius partijose, kad Seimo nariai turi registruotis pas savo draugus butuose, žinoma, kad turiu Juozapaitį omenyje, kad jie galėtų rinkimuose dalyvauti, tai tas apgailėtina. Kaunas yra didžiulis miestas ir jame neturėti išauginto savo kandidato, jį importuoti iš Vilniaus, priregistruoti kažkur bute, paskui bandyti slėpti, tas rinkiminis spektaklis gal yra juokingas, bet pati politinė sistema labai graudžiai atrodo. Tai galioja visoms partijoms. Turime daug Seimo narių, kurie ar iš valstiečių, ar iš konservatorių, ar iš kitų partijų dalyvauja savivaldos rinkimuose, o man kaip rinkėjai kyla klausimas, jei tapai Seimo nariu, tai taip pat blogai, ar juo nenorėjai tapti, kad staiga pradedi kandidatuoti kaip meras“, – stebėjosi A. Širinskienė.

Ji tvirtino, jog labai nustebtų, jei savivaldos rinkimuose sėkmė lydėtų valdančiajai daugumai priklausančias partijas. „Tikrai labai nustebčiau, jei joms pavyktų gerai pasirodyti. Tikrai nedrįsčiau sakyti, kad mes turėsime kažkokį konservatorių proveržį. Man labai įdomus socialdemokratų buvimas, matome jų gana stabiliai judantį reitingą, regionuose jie visada būdavo labai ryškūs ir daug ryškesni nei pastarieji dveji rinkimai į nacionalinę politiką. Tai man šita partija tam tikrus lūkesčius kelia“, – teigė Seimo narė.

Savo buvusiems bendražygiams „valstiečiams“ ji prognozavo dar vieną nuopuolį, po kurio partija esą patirs naują smūgį. „Kad šie rinkimai bus didelis iššūkis partijai, manau, kad taip. Kad gali nesėkmė rinkimuose paskatinti tam tikrą byrėjimą, aš tų požymių taip pat matau, nes kai kurie kolegos gana atvirai šneka, kad jie laukia rinkimų rezultatų, kad priimtų tam tikrus sprendimus, kalbu apie Seimo frakciją. Tokių indikacijų matau, nors linkiu sėkmės rinkimuose, nes jų savivaldoje trūksta, ir jie turėtų ką pasiūlyti. Bet matau ir tam tikrus nerimo ženklus“, – atskleidė A. Širinskienė.

I. Vėgėlei – komplimentų gausa

Ji buvo įsitikinusi, kad skurdžios Lietuvos politikos kokybę galėtų pagerinti advokatas Ignas Vėgėlė, jei nuspręstų dalyvauti prezidento rinkimuose. Be to, ir apklausos rodo, kad jis yra antrojo turo kandidatas.

„Apklausos tai labai aiškiai rodo, kad didžiulė tikimybė būti antrame ture. Kitas dalykas, neišvengiamai dar yra dveji metai Vyriausybės veiklos. Jau dabar premjerė yra pasiekusi iš esmės plintusinį reitingą, dar nepamirškime, kad bus bandymai vykdyti įvairias mokestines reformas, kur reitingas, manau, dar labiau čiuoš. Tai iš to, ką matau, kad Vėgėlė greičiausiai bus antrame ture. Tačiau turime nepamiršti, kad tai yra profesionalas, vienas iš geriausių Lietuvos teisininkų verslo srities, profesorius su Oksfordo universiteto išsilavinimu.

Tai jei kalbėtume apie politikos kokybę, šiuo atveju negali pasakyti, kad Vėgėlė neatneštų tos kokybės su savo išsilavinimu, savo žiniomis. Taip, jis akumuliuoja tam tikrus protestų balsus, kurie nemato politikuose kitų asmenų, kuriais galėtų pasitikėti. Pavyzdžiui, ir aš pati savo laiku tą jo garsią kalbą klausydama, džiaugiausi, kad ta kalba buvo, ir ji buvo pačiu laiku, kai pandeminiai ribojimai tiesiog buvo pasiekę sunkiai suvokiamą ribą. Visiškai suprantu, kad profesoriui kantrybė, matant žmonių teisių suvaržymus trūko, ir atsirado ta jo garsioji kalba“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Tiek komplimentų I. Vėgėlei išsakiusi politikė pati sulaukė klausimo, ar negali būti taip, kad jei nuspręs likti politikoje, ji taps šio lyderio vedamos politinės jėgos dalimi.

„Jei klausiate, ar mes su juo kalbame, tai tikrai nekalbame. Aš jį pažįstu kaip savo dėstytoją ir kolegą, apie politiką tikrai diskusijų nėra. Kiek matau iš viešosios erdvės, jis dar pats nėra apsisprendęs dėl prezidento rinkimų. Nenustebčiau, jei neitų, žinant, kaip aš pati labai sunkiai savo laiku sprendžiau eiti į politiką. Kai turi savo profesiją, turi darbą, kuris patinka, žengti tą žingsnį nelengva. Ir galiu išduoti paslaptį, kurios niekur nesakiau, kad jei tuo metu universitete būtume žinoję, kad laimėsime jungtinę magistrantūrą su Kijevo universitetu, jei būčiau turėjusi tą magistrantūrą, tai tikrai būčiau atsisakiusi, nes dėl tos magistrantūros galimybės dirbau keletą metų.

Ir tuo metu 2016-aisiais buvo tokie iš Studijų kokybės centro signalai, kad ta programa bus neaprobuota, tad pagalvojau, kad galiu pabandyti kitą sritį. Kas keisčiausia, kad kai pasakiau valstiečiams taip, po kelių savaičių atėjo aprobavimas. Ir buvo ta situacija, kad buvo nepatogu mėtytis, ir palikti žmones ant ledo, nes ir jie planuojasi. Ir taip prasidėjo mano politinis kelias“, – atsitiktinumu pagrįstą savo pradžią politikoje prisiminė A. Širinskienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA