Kauniečių roko kvartetas „Gedimino Sapnas“ naujam gyvenimui prikelia partizanų poeziją | Kas vyksta Kaune

Kauniečių roko kvartetas „Gedimino Sapnas“ naujam gyvenimui prikelia partizanų poeziją

Elena Šostakaitė, Ligita Čeponytė 2023/01/28 19:39

Kauniečių kvartetas „Gedimino Sapnas“ atlieka ypatingą muziką – Lietuvos laisvės gynėjų (partizanų) išlikusią poeziją. Meilę savo Tėvynei ir tapatinimąsi su ja grupė išreiškia partizanų eiles apvilkdama šiuolaikinio roko rūbu.

„Esam kauniečių roko kvartetas „Gedimino Sapnas“, atliekantys Lietuvos laisvės gynėjų (partizanų) išlikusią poeziją, kurdami savo kūrybos muziką, prikeldami partizanų tekstus naujam gyvenimui. Šiuo metu gana aktyviai koncertuojam, nes įrašėme savo pirmąjį albumą „(Ne)Sušaudyti“, tad pristatinėjame albumo kompozicijas.

Deja, bet dažniau tenka pasirodyti sostinės publikai, nors mūsų miestas Kaunas atrodytų daug patriotiškesnis. <…> norime kuo daugiau koncertuoti savo miesto publikai“, – „Kas vyksta Kaune“ prisipažįsta grupės narys Evaldas.

Roko grupės sąstatą sudaro keturi kauniečiai: grupės vokalistas Gediminas Šimkūnas, elektrinės gitaros virtuozas Evaldas, būgnininkas Tomas ir bosinės gitaros atlikėjas Matas.

Grupės vokalistas G. Šimkūnas yra lyg kauniečių kvarteto siela, subūręs bendraminčius prisidėti prie iš pradžių akustinės muzikos projekto ir prikelti partizanų poeziją naujam gyvenimui. Jo besąlyginis patriotiškumas matomas tiek savo gimtajam miestui (jis yra net trečios kartos kaunietis), tiek ir savo šaliai.

„Būdami roko muzikos gerbėjai ir muzikantai, akustinį skambesį greitai pakeitėme pilno sąstato roko muzikos skambesiu. Kelis metus lėtai dėliodami savo kūrybos kompozicijas praėjusių metų rudenį išleidome savo pirmąjį albumą „(Ne)Sušaudyti“, įrašydami jį pas legendinės grupės Siela lyderį Aurelijų Sirgedą.

Grupės „Gedimino Sapnas“ nuotr.

Albumas tapo didele paskata aktyviai koncertinei veiklai, tad jau spėjome sugroti didžiuosiuose Lietuvos roko muzikos klubuose. Nesame muzikos profesionalai ir savo kasdieniniam gyvenime dirbame kitose srityse, tačiau muzika ir kūryba mūsų didžiausia aistra“, – mintimis dalijasi Evaldas.

Muzikantai prisipažįsta, kad dabartinėje karo akivaizdoje jiems yra ypač svarbu naujam gyvenimui prikelti ir plačiai skleisti laisvės kovotojų poezijos muziką. Savo kūryba jie nori pagerbti išlikusią partizanų poeziją ir paskatinti jaunus žmones nenusigręžti nuo kultūros, istorijos ir kalbos…

„Mūsų tautos laisvė nėra duotybė, ji iškovota mirtimis, tad turime ne tik džiaugtis laisvos valstybės dovana, bet ir nepamiršti savo pareigų ir atsakomybių savo Tėvynei“, – patriotiškai sako grupės el. gitaros atlikėjas Evaldas.

Grupės „Gedimino Sapnas“ nuotr.

Grupės vokalistas ir siela Gediminas pasakoja, kad istorija apie knygą (dainų ir eilėraščių rinkinį) „Sušaudytos dainos“ prasidėjo, kai dar būdamas mažas vaikas, jis su savo tėvu dalyvaudavo bene visuose sąjūdžio mitinguose. Jo tėvas įvairiais būdais palaikė ir rėmė nepriklausomos Lietuvos idėją.

„Vienas iš būdų pirkti spaudą už auką, ta praktika buvo gan ilgą laiką, tokiu būdu ši knygą atsirado mūsų namų lentynoje. Tiesa, kaip naują knygą, būdamas vaiku, bandžiau įvertinti, bet pagal tuometinį savo supratimą įvertinau ją kaip nesąmonę“, – prisiminimais dalijasi grupės vokalistas Gediminas.

Kiek vėliau, pokalbyje su žmonėmis iš „Kauno karininkų ramovės“ grupė gavo klausimą, ar jie daro ką nors, kas yra susiję su tauta, patriotiškumu. Kaip sako Gediminas, nuo to lemtingo klausimo ir kilo mintis prikelti partizanų poeziją, kartu su ja derinant alternatyvaus roko skambesį – sukurti partizaninį roką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA