12 tūkst. eurų skola ir be vandens palikti naujakuriai | Kas vyksta Kaune

12 tūkst. eurų skola ir be vandens palikti naujakuriai

lrytas.lt / M. Patašiaus nuotr.

Apie du šimtus V. Tuinylos g. naujakurių liko be vandens. Bendrovės „Kauno vandenys“ teigimu, avarija įvyko dėl blogai suvirintos movos. Kvartalo vystytojai nepasirūpino priduoti trasos „Kauno vandenims“, o pinigus iš gyventojų už suvartotą vandenį rinko per UAB „7AI“.

Gyventojai liko be vandens

„Kas vyksta Kaune“ sulaukė kvartalo gyventojos Justinos žinutės apie susiklosčiusią nepavydėtiną situaciją V. Tuinylos gatvėje. Jos teigimu, apie du šimtus kauniečių ketvirtadienį prarado vandens tiekimą dėl UAB „Kauno vandenys“ įsakymo jį nutraukti. Gyventojai pastebėjo, kad po trinkelėmis renkasi vanduo.

Besirenkantis vanduo po trinkelėmis / Skaitytojos nuotr.

„Sausio 26 d. iškviesta avarinė tarnyba paaiškino, kad trūko vandens trasos vamzdis, tiekiantis maždaug 60 namų vandenį. To pasekoje UAB „Kauno vandenys“ patiria nuostolį ir vandens tiekimas gyventojams buvo nutrauktas“, – teigė vandens tiekimo netekusi kvartalo gyventoja.

Pasak gyventojos, kvartalo vystytojas nepasirūpino priduoti trasos bendrovei „Kauno vandenys“, maitino gyventojus pažadais ir rinko pinigus per UAB „7AI“. Viena dalis gyventojų už suvartotą vandenį mokėjo, kol trasa nepriduota, o kita dalis prarado pasitikėjimą įmone ir kvartalo vystytojais.

„UAB „Kauno vandenys“ gyventojams pranešė, kad remonto darbai kainuotų 1500 eurų. Gyventojai galėtų šią lėšų sumą surinkti, bet vandens trasa priklauso UAB „7AI“. Taigi, ji nėra gyventojų nuosavybė ir žmonės negali prie jos kišti nagų.

Be to, UAB „Kauno vandenys“ pranešė, kad net ir sutvarkius trasos pažeidimo vietą, vandens tiekimas kvartalui nebus atnaujintas, kadangi UAB „Kauno vandenys“ iniciatyva buvo kreiptasi į antstolius dėl UAB „7AI“ susidariusios skolos už vandens tiekimą V. Tuinylos g. kvartalui“, – pasakojo gyventoja.

Kvartale gyvenanti moteris teigia jaučianti pažeminimą, apmaudą ir manipuliavimą vandens tiekimu tam, kad gyventojai sumokėtų skolą. Anot jos, žmonės negali pasirūpinti buitimi, palaikyti švaros ir atlikti asmens higienos.

Buitis be vandens / Skaitytojos nuotr.

„Kvartalo žmonės liko be kaltės kalti. UAB „Kauno vandenys“ pasielgė kaip jiems paprasčiau, neieškojo kompromiso ir nevystė dialogo su gyventojais sprendžiant šią problemą.

Tiesiog užsuko vandenį niekuo dėtiems gyventojams, kurie, kaip jau minėjau, už vandenį mokėjo UAB „7AI“ įmonei ir liko apgauti. Gyventojai turi išrašytas įmonės sąskaitas už vandens suvartojimą. Mes negalėjome žinoti, jog minėta kvartalo vystytojo įmonė nesiteikia mokėti už vandens suvartojimą“, – apmaudžiai situaciją vertino gyventoja Justina.

Vystytojas: kalti patys gyventojai

UAB „7AI“ direktorė Indrė Petraitienė į „Kas vyksta Kaune“ skambutį neatsiliepė, todėl dėl susiklosčiusios situacijos detalizavimo „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi į V. Tuinylos g. kvartalo vystytojos vyrą Giedrių Petraitį.

G. Petraitis avarijos priežasties nebuvo linkęs aiškiai nurodyti. Teigė, kad nei žmogus, nei dar kažkas nenumato nei karų, nei stichinių nelaimių, nei uraganų, nei liūčių.

Vandens avarija / UAB „Kauno vandenys“ nuotr.

Paklaustas, kodėl vandentieko tinklas neperduotas valdyti „Kauno vandenims“ ir kas tokiu atveju yra atsakingas už vandentiekio aptarnavimą, vyras atsakė, jog šis klausimas jau yra spręstas ne vieną kartą su kvartalo gyventojais.

Anot jo, per penkerius metus šešiasdešimt butų nėra mokėję už vandenį. Nežiūrint to, yra savavališkai apsitvertos tam tikros teritorijos, dėl kurių „Kauno vandenys“ tokios trasos nepriimdavo.

lrytas.lt / M. Patašiaus nuotr.

„Yra savavališkai garažas pastatytas, tiesiai ant kanalizacijos trasos, neišlaikant apsaugos zonų. Tai kaip jūs įsivaizduojat, kaip statytojai tada priduoti tokią trasą?

Iš vienos pusės problema yra sprendžiama, ta problema yra žinoma, aš niekada niekur nebėgu, kaip čia rašo. Kitas dalykas, buvo siūlyta visokiausių variantų – kadangi gyventojai patys nemoka už tą vartojamą vandenį savo, tai aš jiem tiesiai šviesiai pasakiau – aš irgi nemokėsiu“, – griežtai tarė G. Petraitis.

Vyras pakomentavo ir tai, jog aštuoni iš 68 butų atlikdavo piniginį pavedimą įmonei už suvartotą vandenį.

„Aštuoni žmonės yra, kurie kas du-tris mėnesius atsiųsdavo savo vidinių skaitliukų parodymus. Mūsų buhalterė jiems išrašydavo sąskaitą-faktūrą, pagal kurią jie atlikdavo pervedimą, o aš visada netgi avansu mokėdavau po 3000-4000 eurų už jų suvartotą vandenį“.

„Kas vyksta Kaune“ sulaukė ir bendrovės „Kauno vandenys“ komentaro. Pasak jų, kvartalo vystytojai bendrovei yra skolingi nemenką 12 000 eurų sumą, teismo jau yra priteista sumokėti 9500 eurų, o likusios dalies skolos ieškinys taip pat išsiųstas į teismą.

Gedimą sutvarkė

„Kauno vandenys“ teigimu, vandens avarija įvyko dėl blogai suvirintos movos. Į įvykio vietą buvo išsiųsta brigada, kuri vandens tiekimu turėjo pasirūpinti.

Blogai suvirinta mova / UAB „Kauno vandenys“ nuotr.

Įmonės „Kauno vandenys“ viešųjų ryšių specialistė Vaida Bytautė teigė, jog bendrovė neturi jokios sutarties dėl vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo. Pasiūlymai tai spręsti bendruomenei buvo teikti ne vieną kartą.

Taip pat įmonė buvo susitikusi su kvartalo atstovais, bet šiuo klausimu jokių veiksmų nebuvo atlikta. Gyventojai sutarčių su „Kauno vandenimis“ nėra pasirašę, viskas yra vystoma vienos įmonės vardu.

Specialistė taip pat informavo, kad vandens trasos gedimas buvo sutvarkytas penktadienį apie 18 valandą vakaro ir gyventojams vandens tiekimas atnaujintas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA