TS-LKD atsiprašo dėl K. Bartoševičiaus: siūlo naikinti parlamentarų neliečiamybę | Kas vyksta Kaune

TS-LKD atsiprašo dėl K. Bartoševičiaus: siūlo naikinti parlamentarų neliečiamybę

BNS / Jūratė SkėrytėJūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė 2023/01/26 17:56
Kristijonas Bartoševičius / DELFI nuotr.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas atsiprašo visuomenės dėl situacijos, kurioje minimas buvęs frakcijos narys Kristijonas Bartoševičius. TS-LKD siūlo pradėti diskusiją dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės instituto naikinimo.

„TS-LKD visada skyrė didelį dėmesį aukštos moralės, etikos ir skaidrumo reikalavimams savo bendruomenės nariams. Nors Kristijonas Bartoševičius nebuvo TS-LKD partijos narys, tačiau jaučiame atsakomybę už kiekvieną su TS–LKD sąrašu išrinktą žmogų, todėl apgailestaujame ir atsiprašome dėl situacijos, kurioje buvęs Seimo ir mūsų frakcijos narys yra minimas sunkių įtarimų kontekste“, – teigiama prezidiumo sprendime.

Partija paneigė turėjusi kokių nors žinių apie atliekamą ikiteisminį tyrimą anksčiau, nei apie tai paskelbta viešai. TS-LKD prezidiumas taip pat siūlo TS-LKD frakcijai Seime inicijuoti diskusiją dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės instituto panaikinimo.

Partijos vadovas Gabrielius Landsbergis kategoriškai paneigė, kad partijos vadovybė galėjo turėti informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą ir ją perduoti K. Bartoševičiui.

„Kategoriškai nepriimame spekuliacijų, kad partijos ar frakcijos vadovybė turėjo kokią nors informaciją iš teisėsaugos apie galimus įtarimus ir ją kam nors galėjo perduoti“, – po partijos prezidiumo posėdžio pareiškimą perskaitė G. Landsbergis.

Jis taip pat patvirtino, jog šiame pareiškime kalbant apie vadovybę mintyje turėta ir premjerė Ingrida Šimonytė, nors formaliai žiūrint pačioje partijoje ji neužima vadovaujančių pareigų.

Klausiamas, ar neatrodo keista situacija, kai komandiruotėje Čilėje esantis politikas staiga pateikia prašymą naikinti mandatą, G. Landsbergis kartojo, kad „iš partijos vadovybės niekas neinformavo“. Perklaustas, ar to negalėjo padaryti kiti partijos nariai, G. Landsbergis teigė neturintis tokių duomenų.

G. Landsbergis priminė, kad Seimo nario galimybės atsisakyti Seimo nario mandato nėra ribojamos Konstitucijos, o toks sprendimas leis tyrėjams bendrauti su buvusiu Seimo nariu be procedūrinių trukdžių. Jis sakė su K. Bartoševičiumi po Generalinės prokuratūros pranešimo nebendravęs, nes neturėjęs galimybės, o „dabar tokio poreikio ir nėra“.

Konservatorių vadovas patvirtino, jog prezidiumas nusprendė palikti galimybę su partija kandidatuoti ir bendruomenės politiniame gyvenime dalyvauti nepartiniams, priminęs, kad pati premjerė prie TS-LKD prisijungė neseniai.

„Liekame prie nuostatos, kad partijai nepriklausantys nariai, kokia visai nesenai buvo ir I. Šimonytė, turėtų galimybę tapti bendruomenės nariais“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatoriai pareiškimu taip pat paragino „netrukdyti ikiteisminio tyrimo eigai ir nesudaryti sąlygų ikiteisminio tyrimo politizavimui“.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas buvo paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino BNS atsisakantis Seimo nario mandato, bet aiškino asmeninėmis priežastimis.

Prokurorai pranešė, kad praėjusių metų lapkričio viduryje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo mažamečio ir nepilnamečio seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo. K. Bartoševičius neigia šiuos galimus įtarimus.

K. Bartoševičiaus pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo Vyriausioji rinkimų komisija gavo elektroniniu paštu praėjusį penktadienį, apie 20 valandą. Antradienį jo mandatas buvo panaikintas.

Politikas žurnalistams tvirtino, kad tai apgalvotas, ne staiga gimęs, o pribrendęs apsisprendimas. Jis tvirtino palikti Seimą nutaręs dėl asmeninių priežasčių, tai yra sveikatos būklės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA