Gyvybę saugantys atributai: kaip išsirinkti geriausią sau ir vaikui? | Kas vyksta Kaune

Gyvybę saugantys atributai: kaip išsirinkti geriausią sau ir vaikui?

Atšvaitas / R. Tenio nuotr.

Atšvaitų svarbą supranta didžioji dalis gyventojų, tačiau ne visi atsakingai juos dėvi, nors Kelių eismo taisyklės (KET) numato, kad pėstiesiems atšvaitai tamsiuoju paros metu yra privalomi, o ne rekomenduojami. Vaikai mokosi iš matomų pavyzdžių, tai reiškia, kad jei vaikas matys, jog jo tėvai dėvi atšvaitus – realu, kad ir pats noriai dėsis atšvaitą, kad saugiai dalyvautų eisme. Tiesa, specialistai pastebi, kad vaikams labiau patinka vizualūs, gražesni atšvaitai, kurie papuošia jų kuprines ar rūbus.

Kelių eismo taisyklės nurodo, kad pėstieji, judėdami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu, arba ten stovėdami tamsiuoju paros metu, arba esant blogam matomumui, privalo turėti ryškiai šviečiantį, kitiems eismo dalyviams matomą žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba prie rūbų prisisegę atšvaitą, kuris būtų puikiai matomas kitiems eismo dalyviams ir automobilių vairuotojams. Tokiu atveju, atšvaitas privalo laisvai kabėti suaugusio žmogaus kelių aukštyje.

Vaikai ne tik mokosi iš suaugusių, bet ir juos moko

Anot Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Daivos Piličiauskienės, vaikai Kelių eismo taisyklių mokosi iš tėvelių, darželio auklėtojų ir jau 3-4 metų vaikas yra supažindinamas, kokios priemonės yra pačios svarbiausios, dalyvaujant eisme kaip pėsčiajam. Visų pirma, tai juostiniai, ant rankų dedami atšvaitai, ir laisvai kabantys atšvaitai „žaisliukai“, kabinami ant kuprinių bei ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais.

Dažnu atveju, mažieji eismo dalyviai apie atšvaitų svarbą sužino iš tėvų arba mokytojų. Nuolat girdėdamas informaciją, kad atšvaitas yra ne tik puošnus akcentas, bet ir gyvybę saugantis elementas, ir netgi gatvėje pamatytas žmogus su atšvaitu jam primena, jog jį dėvėti reikia. Apie tai vaikas primena ir savo tėvams, jei pastebi, kad tėvai atšvaito nesisega.

„Vaikai geriau įsimena vizualius dalykus ir jei jis gatvėje pamato pėsčiąjį su atšvaitu, tai jis ir pats prisimins, kad reikia jį užsidėti. Ypač pradinukai, kurių kuprinės papuoštos ne vienu, o gausybe atšvaitukų, pastebi, kad mamos rankinė yra be atšvaito, kad tėtis, nors ir vairuoja automobilį, tačiau turėti atšvaitą privalo, nes vis tiek bus momentų, kada atvykęs turės eiti per gatvę ar kelią“, – aiškino D. Piličiauskienė.

Atšvaitas: pirkti ar pasidaryti pačiam?

D. Piličiauskienė pastebi, kad namuose pasigaminti gali būti sudėtinga, nes atšvaitas turi atitikti tam tikrus reikalavimus, tokius kaip atšvaito plotas, atsparumas įvairiems veiksniams ir jo atspindimumas, todėl paties pasigamintas atšvaitas gali nebūti toks efektyvus, kaip visus reikalavimus atitinkantis ir gerai šviesą atspindintis atšvaitas pagamintas gamykloje.
„Atšvaitas privalo būti pagamintas iš tinkamos šviesą atspindinčios medžiagos (specialaus audinio, plėvelės, plastiko). Todėl, namuose pagamintas atšvaitas ne visada bus atitinkantis reikalavimus. Reikia segėti atšvaitą, atitinkantį kokybės rodiklį (specialus ant atšvaito ar etiketės nurodytas kodas LST EN13356, reiškiantis atitikimą LST EN 13356)“, – nurodo specialistė.

Pažymėtina, kad pagal ES ir Lietuvoje galiojantį standartą, atšvaitas nuo stačiu kampu plieskiančio šviesos šaltinio turi atspindėti ne mažiau kaip 560 liuksų šviesos srauto. Taip pat atšvaitas turi būti ne mažesnis kaip 25 cm2, o reklaminiai užrašai negali užimti daugiau kaip 20 proc. ploto. Jei atšvaitas laisvai kabo suaugusio žmogaus kelių aukštyje ir sukiojasi, šviesą jis turėtų atspindėti iš abiejų pusių, bet nebūti storesnis nei 10 mm.

Gaminant atšvaitus, jie taip pat turi būti patikrinti dėl atsparumo susibraižymui, karščiui, šalčiui. Taip pat turi atitikti vandens atsparumo, lietaus poveikio rodiklius ir kitus reikalavimus, kurie užtikrina, kad atšvaitas yra kokybiškas ir saugus naudoti.

Dėl šių keliamų reikalavimų atšvaitą pasigaminti namuose gali būti itin sudėtinga, todėl specialistė pataria, kad geriau derėtų pirkti sertifikuotus atšvaitus.

Kokį atšvaitą pirkti vaikui?

Atšvaitų pasirinkimas labai didelis, tačiau pastebima tendencija, jog vaikai renkasi patrauklesnius, žaismingesnius, įvairių formų atšvaitus, kuriuos noriai segasi prie kuprinių ar prisitvirtina kitose gerai matomose vietose, pavyzdžiui ant viršutinių rūbų.

Tiesa, suaugusieji dažniau renkasi patogesnius, juostinius, atšvaitus, kuriuos galima užsidėti ant palto ar striukės rankovės.
Pakabinami ar juostiniai atšvaitai gali apsaugoti gyvybę, tačiau, pasak specialistės, dar efektyvesnės yra ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais. Jos dar geriau matomos tamsiu paros metu.

„Kuo didesnis atšvaito paviršiaus plotas, atspindintis šviesą, tuo geriau. Esant rūkui geriau matomi ryškiai geltoni atšvaitai. Ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais – dar efektyvesnė tamsiu paros metu. Ji turi atitikti galiojančius reikalavimus: liemenė ne tik turi būti ryški (geltonos, oranžinės ar kt. spalvos), tačiau taip pat ties juosmeniu privalo turėti bent du ar daugiau horizontalių šviesą atspindinčių elementų“, – teigė ji.

Tinkamas atšvaito naudojimas: taisyklės galiojančios visiems

Vien turėti atšvaito nepakanka. Kiekvienam privalu žinoti, kaip tinkamai jį dėvėti. Jeigu jūsų atšvaitas švytuoja, tačiau tik viena jo pusė tinkamai atspindi šviesą (nes, pvz. ant kitos pusės yra piešinys), tada automobilio vairuotojai pėsčiąjį pastebės žymiai sunkiau.

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad būtų matomas iš visų pusių.

Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku reikia prisegti prie rūbų (pvz. kišenės) dešinėje pusėje, kad jis švytuotų suaugusio žmogaus kelių aukštyje;

Juostinį atšvaitą uždėti ant rūbo rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje;

Turint tik vieną atšvaitą, jį pritvirtinkite prie rūbų dešinėje pusėje. Ši taisyklė ypatingai svarbi tuomet, kai keliaujama neapšviestu užmiesčio keliu. Tuomet pėsčiajam privaloma eiti kaire kelio puse, o dešinėje turėti suaugusio žmogaus kelių aukštyje pritvirtintą atšvaitą.

Liemenė turi būti ne tik ryškios spalvos, tačiau ties juosmeniu ant jos turi būti du ar daugiau horizontalūs šviesą atspindintys elementai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA