Unikalios spaustuvės Kaune įkūrėjos Gabrielė ir Inga: prieš atidarymą prireikė bulvių „pagalvių“ | Kas vyksta Kaune

Unikalios spaustuvės Kaune įkūrėjos Gabrielė ir Inga: prieš atidarymą prireikė bulvių „pagalvių“

Analoginės spaudos ir savilaidos studijos „Hands on Press“ įkūrėjos Gabrielė Gudaitytė ir Inga Navickaitė-Drąsutė./ R. Tenio nuotr.

Viename K. Donelaičio g. pusrūsyje anksčiau veikė prabangių kailių siuvykla, vėliau – kirpykla, o 2021 m. rugsėjį duris atvėrė analoginės spaudos ir savilaidos studija „Hands on Press“ (liet. rankos ant preso). Vienintelės Lietuvoje tokios spaustuvės įkūrėjos Gabrielė Gudaitytė ir Inga Navickaitė-Drąsutė su šypsena prisimena įsikūrimo pradžią – kad įkeltų 700 kg sveriantį aparatą reikėjo išimti studijos langus ir pakloti bulvių „pagalves“.

Spaustuvėje vyrauja nedidelio tiražo kūriniai – 10-450 vnt. Kone matomiausias jų atspausdintas darbas – plakatai „Slava Ukraini“, iš didelio populiarumo sulaukusios paramos iniciatyvos „Spalvinam Ukrainai“. Jie pasklidę ne tik po Kauną ir kitus šalies miestus, bet ir užsienyje. Akcijos metu už plakatus surinkti pinigai pervedami organizacijai „Blue/Yellow“.

Hands on press spauda
Spaustuvėje išleista knyga./ R. Tenio nuotr.

Vienintelė šalyje

Iliustracijos studijas baigusios Gabrielės ir grafikos katedroje mokslus krimtusios Ingos įkurta analoginės spaudos ir savilaidos studija-spaustuvė kol kas yra vienintelė tokia šalyje. 2021 m. rugsėjį viename K. Donelaičio g. namo pusrūsyje įsikūrusios pašnekovės prasitarė, kad tik įžengus į patalpas vaizdas pasitiko stipriai kitoks: dalyje patalpų nebuvo elektros, apie 1990-uosius čia veikė prabangių kailių siuvykla, tad vienas kambarys buvo užverstas senomis siuvimo mašinomis, mediniais reikmenimis kepurėms siūti.

Hands on press spauda
Savilaidoje pats autorius tampa leidėju, spaustuvininku, administratoriumi, išvežiotoju ir pan. Šios spaustuvės įkūrėjos padeda perteikti leidinio idėją vizualiai ir leidybiniu būdu./ R. Tenio nuotr.

„Kažkada čia veikė ir kirpykla, keliskart užsukę žmonės teiravosi, ar galėčiau juos apkirpti“, – šypsodamasi prisiminė G. Gudaitytė.

Iki tol pašnekovės užsiėmė savilaida savarankiškai, be studijos atlikdavo panašius darbus: leido knygas, kitus kūrinius, bet tam reikėdavo bėgioti pas skirtingus specialistus, galinčius atlikti spaudos, dizaino, lenkimo, klijavimo, apipjovimo darbus. Dabar viskas padaroma vienoje vietoje.

Spaustuvėje atspausdinamos knygos, kalendoriai, atvirukai, pakuotės produktams, renginių afišos, plakatai ir pan. Vyksta risografijos ir knygrišybos dirbtuvės.

Hands on press spauda
Prie lango./ R. Tenio nuotr.

Prireikė bulvių

Didelis galvosūkis buvo svarstant, kaip į patalpas atgabenti aparatūrą, nuspręsta 700 kg sveriantį iškiliosios spaudos presą „Heidelberg“ bei kitas mašinas kelti išėmus langus.

„Operacija buvo derinta su daugybe meistrų: vieni išėmė langus, kiti įdėjo, viena komanda atvežė išardytą aparatūrą, šiaip ne taip per visą dieną ją įkėlė. Labai sudėtinga,  sveria daug, pavojinga… Aparatas buvo įkeltas padedant bulvėms! Po presu teko kišti žalias bulves, kad jis įslystų lenta į mūsų patalpas nuo šaligatvio pro langą“, – sakė I. Navickaitė-Drąsutė. Beje, ne vienas aparatas čia atkeliavo iš šalia Ignalinos atominės elektrinės veikiančios spaustuvės. Risografas atgabentas iš Londono.

Po aparatūros kėlimo darbų teko pačioms mūryti sieną, nes tądien spaustuvėje turėjo vykti interviu.

„Siena po lango išėmimo nebuvo sutvarkyta, tad pačios pabaigėme glaistymo, dažymo darbus. Atvykus svečiams, siena dar buvo šlapia“, – su šypsena mena G. Gudaitytė.

Hands on press spauda
Kūryba./ R. Tenio nuotr.

Džiuginantys projektai

Spaustuvės įkūrėjos džiaugiasi dirbdamos su pavieniais menininkais, kurie patys, niekieno nepadedami, nutaria išleisti savo kūrybą. Jos išskyrė kelis darbus. Vienus pirmųjų atspausdino Valentinos Černiauskaitės meninius-eksperimentinius zinus, kurių tiražai nedideli – vos 30-50 vnt. Menininkui Martynui Norvaišui padėjo įgyvendinti fotoknygą apie vyriškumą „Men’s Deartment“, kurios viršelis – iš švitrinio popieriaus.

Hands on press spauda
Popierius į šią spaustuvę atkeliauja iš Lietuvos tiekėjų, dažai risografijai – iš Vokietijos, šilkografijos priemonės – iš Prancūzijos, Olandijos, Vokietijos./ R. Tenio nuotr.

Vertingas rezultatas išėjo dirbant su studentų žurnalo „Šauksmas“ spauda, spaustuvininkės išskyrė itin dailias šio leidinio iliustracijos. Pašnekovės džiaugiasi spausdindamos meniškus Kauno menininkų namų atvirukus. Širdis atsigauna ir kuriant spalvomis trykštantį savo spaustuvės kalendorių. Beje, pirmasis šių metų užsakymas – ukrainiečio kūrėjo iš Odesos eksperimentinės muzikos kasečių aplankai.

„Ateities planuose – menininkų rezidencijos, būtų smagu priimti kokį kūrėją. Taip pat norime išleisti daugiau leidinių: knygų, galbūt ir žurnalą. Apie jį vis tyliai pasvajojame“, – prasitarė G. Gudaitytė.

Darbų tiražai būna įvairūs, daugiausiai joms teko dirbti su 450 vnt. tiražu. Teko daryti ir vos 1 vnt. – tai vienetinis knygrišybos projektas.

Spaustuvė „Hands on Press“ vos per pusantrų metų gyvavimą jau bendradarbiavo su Kauno menininkų namais, cirko festivaliu „Cirkuliacija“, Kauno fotografijos galerija, Kauno miesto muziejumi, Europos šalių kino forumu „Scanorama“, „Ekskursu“ , naktiniu klubu „Lizdas“ ir kt., o kultūros bare „Godo“ surengė pirmąją savo darbų parodą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA