T. V. Raskevičius inicijuoja apkaltą P. Gražuliui | Kas vyksta Kaune

T. V. Raskevičius inicijuoja apkaltą P. Gražuliui

BNS 2023/01/20 09:36
Tomas Vytautas Raskevičius ir Petras Gražulis / DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Valdančiosios Laisvės frakcijos parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius inicijuoją apkaltą opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovui Petrui Gražuliui, kai tai daryti atsisakė Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

T. V. Raskevičius penktadienį dokumentų bazėje registravo siūlymą kolegoms pasirašyti teikimą dėl apkaltos P. Gražuliui už tai, kad per plenarinį posėdį balsavo už opozicinį socialdemokratą Liną Jonauską jam nematant.

Kartu pridėtas posėdžio vaizdo įrašas ir Etikos komisijos sprendimas, kuriuo P. Gražulis pripažintas padaręs šį pažeidimą.

Teikti Seimui siūlymą pradėti apkaltos procesą reikia ne mažiau kaip 36 Seimo narių parašų.

Pasak teikimo, yra pagrindas manyti, kad Seimo narys P. Gražulis pernai rugsėjo 15 dieną balsuodamas už kitą Seimo narį L. Jonauską „savo sąmoningais veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Teikime nurodoma, jog Konstitucinis Teismas (KT) yra konstatavęs, kad sąmoningas Seimo nario balsavimas už kitą Seimo narį plenarinio posėdžio metu prieštarauja Konstitucijai, tokiais veiksmais šiurkščiai pažeidžiama Konstitucija ir sulaužoma priesaika.

T. V. Raskevičius dėl apkaltos P. Gražuliui anksčiau kreipėsi Į Seimo etikos sargus, tačiau komisija trečiadienį priėmė sprendimą apkaltos neinicijuoti.

Gruodį Etikos ir procedūrų komisija pripažino opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovą P. Gražulį rugsėjo viduryje svarstant sesijos darbų programą balsavus už kitą opozicijos atstovą L. Jonauską.

Nustatyta, kad P. Gražulis paspaudė L. Jonausko balsavimo mygtuką, kai šis nusisukęs kalbėjo su kitu parlamentaru.

2010 metais dėl to, kad Seime balsavo už tuo metu užsienyje buvusį kolegą Liną Karalių, buvo surengta apkalta ir tai dariusiam Aleksandrui Sacharukui, ir pačiam L. Karaliui. Tuomet po balsavimo L. Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A. Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Tuomet KT pripažino, kad šie parlamentarai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Ano teismo, Seimo plenariniame posėdyje balsuodamas už L. Karalių, A. Sacharukas nepaisė iš Konstitucijoje įtvirtinto Seimo nario laisvo mandato principo, taip pat mandato individualumo reikalavimo kylančio draudimo Seimo posėdyje balsuoti už kitą Seimo narį, išreiškė ne L. Karaliaus, bet savo valią, uzurpavo jo teisę savo nuožiūra balsuoti priimant įstatymus ir kitus Seimo aktus, iškreipė balsavimo rezultatus. L. Karalius nusižengė išvykdamas atostogauti tuo metu, kai vyko Seimo posėdžiai.

P. Gražuliui apkalta gresia ir dėl to, kad Apeliacinis teismas yra pripažinęs jį kaltu korupcijos byloje. Procedūra dėl to nepradėta, nes laukiama galutinės instancijos – Aukščiausiojo Teismo – sprendimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA