NLŽVA siūlo galimai korupcinius M. Majausko veiksmus perduoti tirti teisėsaugai, o politinę atsakomybę įvertinti parlamentiniame tyrime | Kas vyksta Kaune

NLŽVA siūlo galimai korupcinius M. Majausko veiksmus perduoti tirti teisėsaugai, o politinę atsakomybę įvertinti parlamentiniame tyrime

Mykolas Majauskas / Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Nacionalinė lošimų ir žaidimų verslo asociacija (NLŽVA) kreipėsi į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakciją Seime ir siūlo buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko veiksmus, padariusius daugiamilijoninę žalą valstybės biudžetui ir Lietuvos lošimo paslaugų vartotojams, perduoti tirti teisėsaugai, o politinę atsakomybę įvertinti parlamentiniame tyrime.

„Mykolas Majauskas 2021 metais ėmėsi net keturių teisėkūros iniciatyvų, kuriomis visomis deklaravo rūpestį valstybės biudžeto pajamomis ir lošimo paslaugų vartotojų apsauga. Tačiau naujausi Lietuvos lošimo rinkos duomenys rodo, kad šių priimtų įstatymų pasekmės kardinaliai priešingos – Lietuvoje lošiama kone du kartus intensyviau, o pralošiama perpus daugiau, negu ikipandeminiais metais“, – sako NLŽVA prezidentas Evaldas Magelinskas.

Asociacija taip pat atkreipia dėmesį, jog pagrindiniai M. Majausko teisėkūros iniciatyvų naudos gavėjai – tai kelios nuotolinių lošimų rinkoje dominuojančios bendrovės. Jų pajamos ir pelnas 2019-2022 metų laikotarpiu išaugo kone dvigubai, tačiau nei M. Majauskas, nei Lošimų priežiūros tarnyba, nei ją prižiūrinti Finansų ministerija tame nematė jokios problemos.

Lietuvos lošimo paslaugų rinkos vartojimas 2019-2022 m. / NLŽVA nuotr.

Paradoksalu, tačiau tokią M. Majausko teisėkūros veiklą paaiškina gruodžio mėnesį paviešinta informacija, jog Specialiųjų tyrimų tarnybos bei Generalinės prokuratūros vykdytame ikiteisminiame tyrime dėl bandymo papirkti parlamentarą Matą Maldeikį pastarasis paliudijo, kad 2021 metais buvo gavęs informaciją, jog tuometiniam Seimo BFK pirmininkui M. Majauskui už vieną iš įstatymo projektų perduota pinigų suma, prilygstanti dviejų kambarių butui.

Ši aplinkybė tyrimo medžiagoje yra užfiksuota kaip M. Maldeikio liudijimas: „[..] Pokalbio eigoje jis prisiminė Seimo nario M. projektą dėl lošimų reklamos draudimo. K. jam pasakė, kad M. šiuo atveju atstovavo kitą pusę – internetinius lošimus. Pokalbio metu K. pasakė, kad už įstatymo projektą M. gavo sumą, kuri atitinka 2 kambarių butą [..]“.

Lietuvos lošimo paslaugų rinkos išlaidos 2019-2022 m. / NLŽVA nuotr.

Kaip rodo Lošimo priežiūros tarnybos skelbiami lošimo paslaugų rinkos (apima ir loterijas) duomenys, Lošimo priežiūros tarnybos inicijuoti ir Mykolo Majausko remti teisėkūros veiksmai reikšmingai pagerino sąlygas nuotolinių lošimo paslaugų teikėjams.

Bendrai rinkos vartojimas išaugo 695,2 mln. eurų (+80,2 proc.), iš jų 720,0 mln. eurų augimas teko nuotolinių lošimų paslaugoms (t.y. kitų rūšių vartojimas mažėjo). Atitinkamai bendrai vartotojų išlaidos didėjo 63,1 mln. eurų (+54,0 proc.), iš jų 58,2 mln. eurų dalis teko nuotolinių lošimų paslaugoms.

Pasak NLŽVA prezidento E. Magelinsko, naujai paaiškėjusios aplinkybės privalo būti įvertintos tiek teisėsaugos institucijų, tiek ir valdančioji koalicija turėtų imtis parlamentinės kontrolės veiksmų ir įvertinti, kaip turi būti koreguojamos buvusio Seimo BFK pirmininko M. Majausko iniciatyvos, kurios valstybei jai padarė daugiamilijoninę žalą, kuri kiekvieną dieną tik auga.

Visas NLŽVA kreipimasis skelbiamas interneto svetainės www.losimai.eu skiltyje „Valstybei teikti raštai“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA