Kauno mafijai – dar vienas teisėsaugos smūgis: išaiškintas narkotikų ir šaudmenų tinklas | Kas vyksta Kaune

Kauno mafijai – dar vienas teisėsaugos smūgis: išaiškintas narkotikų ir šaudmenų tinklas

BNS, DELFI 2023/01/16 13:22

Teismui perduota nusikalstamo susivienijimo, įtariamo disponavimu dideliu kiekiu narkotikų ir šaudmenų, byla. Vienas grupuotės įkūrėjas eilę metų priklausė kadaise Kaune liūdnai pagarsėjusiai „Aguoninių“ grupuotei, kuri vėliau transformavosi į „Kamuolinius“.

„Sulaikymų ir kratų metu buvo rasta narkotinių medžiagų: 9,5 kilogramo kanapių, kurų vertė juodojoje rinkoje – apie 100 tūkst. eurų, taip pat 2,5 kilogramo amfetamino, kurio vertė apie 30 tūkst. eurų, taip pat buvo rasta kokaino, ekstrazi tablečių, kurių vertė – iki 10 tūkst. eurų. Be to, Ispanijos Karalystėje buvo rasta 100 kilogramų kanapių, kurių vertė juodojoje rinkoje – apie 1 mln. eurų“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Harimantas Poškevičius.

Iš viso dėl labai sunkių nusikaltimų kaltinimai pareikšti septyniems asmenims, dalyvavusiems Klaido Kanarsko suburtoje grupuotėje. Jam padėjo dar vienas kaltinamasis – A. K., veikęs iš įkalinimo įstaigų.

Dar penki kaltinamieji buvo atsakingi už narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimą dideliais ir labai dideliais kiekiais, jų laikymą, perpakavimą į mažesnius kiekius bei jų pardavimą Kauno mieste bei apskrityje.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, septyni organizuotos grupės nariai nuo 2019 metų pradžios iki 2021 metų lapkričio disponavo labai dideliais kiekiais kanapių, kokaino ir ekstazi, šaunamaisiais ginklais bei labai dideliu kiekiu šaudmenų.

Sulaikymų ir kratų metu buvo rasti trys šaunamieji ginklai ir 225 šoviniai.

„Praktiškai visi galimo nusikalstamo susivienijimo dalyviai – teisti“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Įtariamiesiems yra nuo 22 iki 48-erių, jie – Kauno miesto, taip pat Kauno ir Alytaus apskričių gyventojai. Jie teisti už viešosios tvarkos pažeidimus, sužalojimus, disponavimus narkotikais tiek savo reikmėmis, tiek dideliais kiekiais.

Šeši iš septynių kaltinamųjų – suimti, vienas atlieka bausmę.

Surinkta duomenų, jog dalį pinigų už surinktas narkotines medžiagas grupuotė skyrė kanapių laboratorijos Ispanijoje eksploatavimui, priežiūrai, fizinei apsaugai, pagalbininkų darbo apmokėjimui.

Pasak prokurorės, trys asmenys Ispanijoje, Alikantėje, rūpinosi kanapių ūkio eksploatavimo. Du iš 2021 metų kovą buvo sulaikyti vietos pareigūnų ir nuteisti trejų metų laisvės atėmimu. Tuo metu rasta apie 100 kilogramų kanapių.

Prokurorės duomenimis, šie asmenys Alikantėje neteisėtai vartojo elektrą ir padarė apie 50 tūkst. eurų žalą.

Dalis pinigų galimai buvo skiriama ir socialiai pažeidžiamų žmonių gabenimui į Ispaniją, darbui kanapių plantacijose. Čia labai dideli užaugintų kanapių kiekiai buvo sveriami, pakuojami, presuojami, vakuumuojami ir pakuojami į dėžes po 10 kilogramų. Vėliau buvo organizuojamas ir šių narkotinių medžiagų transportavimas – kvaišalai buvo vežami skirtingais automobiliais, pastaruosius lydėjo apsauga.

„Ne mažiau trijų asmenų vaidmuo šiame galimame nusikalstamame susivienijime buvo tai, kad jie galimai labai dideliais kiekiais įgydavo narkotines psicholtropines medžiagas, kurias perpakuodavo į mažesnius kiekius, ne mažiau pusę kilogramo-kilogramą, ir perduodavo asmenims platinti Kauno mieste“, – sakė prokurorė.

Manoma, kad narkotikus Kauno ir Marijampolės apskrityse platino penki asmenys.

Kaip sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, byla ypatinga tuo, kad vienas iš kaltinamųjų siejamas su „Kamuolinių” grupuote.

„Ši byla svarbi dar ir tuo aspektu, kad, kalbant apie nusikalstamą susivienijimą, tai yra aukščiausio lygio bendrininkavimo forma“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Pasak prokurorės N. Urbonavičienės, susivienijimo vadovams gali grėsti įkalinimas iki gyvos galvos.

Sulaikyti iš viso 25 asmenys, kai kuriems sulaikyti pasitelkti „Aro“ pareigūnai, atlikta per 60 kratų, taip pat ir Pravieniškių, Vilniaus pataisos kolonijose, Kauno tardymo izoliatoriuje. Sulaikymo metu buvo sužalotas vienas pareigūnas.

„Kitų asmenų atžvilgiu atskirti ikiteisminiai tyrimai, jie atliekami atskirai“, – sakė H. Poškevičius.

Sulaikymo metu buvo sužalotas vienas pareigūnas.

„Vieno iš kaltinamųjų sulaikymo metu kaltinamasis galimai bandė sprukti nuo policijos pareigūnų ir aktyviais veiksmais galimai buvo sulaužyta pareigūnui ranka“, – sakė prokurorė.

Pasak policijos viršininko, ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų apie narkotikų tiekimą į Marijampolės apskritį bei jų platinimą.

„Mūsų pareigūnai, pradėję tyrimą, netrukus pastebėjo narkotinių medžiagų kontrabandą, gamybą ir prekybą vykdančią ir organizuojančią grupę asmenų, o kiek vėliau pastebėjo ir galimą nusikalstamą susivienijimą“, – sakė vyriausiojo komisariato viršininkas.

Jo teigimu, kai kurie kaltinamieji – „turinys didelę kriminalinės veiklos patirtį“.

Visi kaltinamieji dalyvaudavo grupuotės vadovo K. Kanarsko organizuotuose pasitarimuose, kurių metu buvo aptarinėjami bendri nusikalstamo susivienijimo planai ir konkretūs nusikaltimai, derinamos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pardavimo kainos.

Nusikalstamo susivienijimo grupuotės vadovui K. Kanarsko pareikšti kaltinimai dėl dvylikos epizodų neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, dėl dviejų epizodų neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu ir dėl vadovavimo nusikalstamam susivienijimui.

A. K. pareikšti kaltinimai taip pat dėl dvylikos epizodų neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei dėl dviejų epizodų susijusių su disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Visiems kitiems bylos kaltinamiesiems pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje bei dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Kaltinamajam I. B. pareikšti kaltinimai ir dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis bei dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui.

Byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Delfi.lt teigimu, žiniasklaidos dėmesio K. Kanarskas sulaukė 2002 metų pradžioje, kai buvo įtariamas išžaginęs ir itin žiauriai nužudę aštuoniolikmetę kaunietę Vilmą Dadurkaitę. Galiausiai jis šioje byloje buvo išteisintas, vėliau kalbėta, esą jį apkaltinti žiauriu nusikaltimu ir laikyti už grotų buvo suinteresuoti ne tik teisėsaugininkai, bet ir nusikalstamo pasaulio atstovai. Esą taip kuriam laikui eliminavus K. Kanarską buvo pasidalinta įtakos sferomis.

Kitas įtariamasis merginos nužudymu, K. Kanarsko bičiulis Jonas Snieška nuo tyrimo pasislėpė ir tik 2021 metais buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA