Ar pagrįstai Drąseikių gyventojai piktinasi „Kauno švaros” darbu? | Kas vyksta Kaune

Ar pagrįstai Drąseikių gyventojai piktinasi „Kauno švaros” darbu? komunalininkai priekaištus atremia

R. Tenio nuotr.

Kauno rajonas turi naują sąvartyno filialą – taip besikaupiančių šiukšlių situaciją apibūdina Drąseikių gyventojai. Papildomų bendro naudojimo konteinerių sulaukę drąseikiškiai skundžiasi netinkamai teikiama paslauga – šiukšlės per konteinerio kraštus virsta jau kitą dieną po ištuštinimo. Tuo metu „Kauno švara” teisinasi prastos būklės keliais, meta akmenį ir į pačių drąseikiškių daržą.

„Mūsų kaimo Kauno rajone, Drąseikiuose, šiukšles turėtų išvežti „Kauno švara”. Bet jau nuo lapkričio ši paslauga teikiama su trikdžiais. Pastatė vieną didelį konteinerį visam kaimui, kur daugiau nei 300 nuolatinių gyventojų. Šis konteineris perpildytas per vieną dieną. „Kauno švara” atsiunčia atsiprašymo žinutes, kad nuolatiniai trikdžiai. Tai slidu, technika užšalo, darbuotojai serga…”, – skundėsi Drąseikių gyventojai.

Jų teigimu, seniau tokių problemų nėra buvę, o rinktis kito atliekų tvarkytojo esą nėra galimybės.

„Ankstesniais metais tokių fintų nebuvo. Rinktis kito atliekų vežėjo negalime, mokame tiesiai Kauno raj. savivaldybei. Mes, gyventojai, turime savo konteinerius, bet jie netuštinami. Vietovė kalvota, tai žiemos laikotarpiui, prieš Kalėdas, atvežė visam kaimui vieną didelį konteinerį. Bet jis užsipildo per dieną, o veža neprognozuojamu režimu. Taip, jie mandagūs ir siunčia žinutes, bet kaimas virto sąvartyno filialu”, – apmaudo neslėpė gyventojai.

Tik laikina priemonė

Lapių seniūnas Rimantas Stankus naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” teigė, kad minimas bendro naudojimo konteineris Drąseikiuose pastatytas, tam, jog esant slidžiai kelio dangai sodų bendrijų teritorijose galima būtų teikti gyventojams numatytą paslaugą.

„Seniūnijoje yra 38 sodų bendrijos, kur pastatyta 10 vnt. papildomų konteinerių. Tai laikina priemonė. Sodų bendrijų gyventojai į buitinių atliekų konteinerius pradėjo mesti statybinį laužą, baldus ir kitas stambias atliekas, todėl konteineriai greitai perkraunami ir keliamos pretenzijos. Kadangi oro sąlygos leidžia aptarnauti gyventojus pagal seną tvarką, nuo sausio 16 d. papildomi konteineriai bus pašalinti”, – situaciją komentavo R. Stankus.

Jam antrino ir Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

„UAB „Kauno švara” Kauno rajono savivaldybėje teikia mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugą. Paslauga teikiama savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklėse, taip pat paslaugų teikimo sutartyse, sudarytose tarp savivaldybės ir nurodyto paslaugos teikėjo, nustatyta tvarka.

Gyventojai, gyvenantys individualiuose namų valdose, naudojasi individualiais, tik jiems skirtais mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriais (kiekviena individuali namų valda turi savo konteinerį). Kita situacija kalbant apie sodininkų bendrijas, kurių, Drąseikių gyvenvietėje, yra ne viena – jos aptarnaujamos bendro naudojimo konteineriais ir tik esant tinkamoms sąlygoms (esant geram privažiavimui), nuolatos gyvenantys sodininkų bendrijų nariai, gali naudotis individualiais atliekų surinkimo konteineriais”, – aiškino Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja.

Kaltas snygis

J. Rakauskaitė pripažįsta, kad esant nepalankioms oro sąlygoms, dėl gausiai iškritusio sniego ir slidžios kelio dangos, buvo sutrikusi mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslauga Drąseikių gyvenvietėje.

„Paslaugos teikėjas negalėjo aptarnauti visų atliekų turėtojų nurodytoje gyvenvietėje, laikantis nustatyto atliekų surinkimo grafiko. Operatyviai sprendžiant susidariusią situaciją, ją aptarus su Lapių seniūnu, paslaugos teikėju bei gyventojais, buvo priimtas laikinas sprendimas sutartose vietose, prie sunkiai privažiuojamų teritorijų, pastatyti bendro naudojimo atliekų surinkimo konteinerius (kad sunkiai privažiuojamų teritorijų gyventojai galėtų naudotis atliekų surinkimo ir tvarkymo paslauga). Pasikeitus (pasibaigus) nurodytoms nenumatytoms aplinkybėms, komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslauga vykdoma įprasta tvarka”, – komentavo J. Rakauskaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad sodininkų bendrijos, esant poreikiui, visuomet gali kreiptis į vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą administratorių UAB „Komunalinių paslaugų centrą” dėl bendro naudojimo konteinerių užsakymo ir pastatymo jų teritorijose.

„Savivaldybė visuomet deda dideles pastangas, siekdama, kad komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslauga būtų teikiama tinkamai ir kokybiškai, t. y. operatyviai reaguojama į visus gyventojų pranešimus dėl paslaugos teikimo kokybės, ieškoma būdų iškilusioms problemoms spręsti”, – teigė J. Rakauskaitė.

„Kauno švara” atremia priekaištus

Anot „Kauno švaros” Viešųjų ryšių specialisto Jono Tumpos, visi Drąseikių gyventojai turi savo individualius komunalinių atliekų konteinerius, o viešoje erdvėje iš viso sustatyti 9 bendrojo naudojimo konteineriai.

„Šaltuoju metų laiku (ypatingai pasnigus ir/ar pašalus), šio kaimo keliai prastai prižiūrimi, todėl esant prastoms oro sąlygoms (sniegui, plikledžiui ir t.t.), mūsų technika sunkiai pasiekia arba net neprivažiuoja prie gyventojų komunalinių konteinerių. Siekiant laiku ištuštinti konteinerius ir taupyti tiek gyventojų turtą, tiek mūsų sunkiasvorę techniką (šiukšliavežę), su Lapių seniūnijos atstovais ir UAB „Komunalinių paslaugų centru” priėmėme laikiną sprendimą – žiemos metu komunalines atliekas tuštinti alternatyviu būdu.

Laikantis susitarimo, mes viešosiose erdvėse pastatėme jau paminėtus 9 bendrojo naudojimo konteinerius ir iki šiol tuštiname tik juos. Šie viešoje erdvėje stovintys konteineriai tuštinami 1-2 kartus per savaitę. Pastarąjį jie buvo tuštinti sausio 10 d., o artimiausias vežimas numatytas sausio 14 d.”, – penktadienį situaciją aiškino J. Tumpa.

Nelegaliai šiukšlina patys gyventojai

„Kauno švaros” atstovas pripažįsta, kad tai nėra optimaliausias atliekų tvarkymo būdas ir teigia pastebintis kitas problemas.

„Kuomet Drąseikių kaimo keliai žiemos metu praktiškai nevalomi ir to pasekoje sunkiai pravažiuojami, mes neturime kito pasirinkimo. Žinoma, toks atliekų tvarkymo būdas iššaukia ir kitas problemas – pastebėjome, kad pakeitus atliekų surinkimo būdą, atliekų kiekiai išaugo, o pagrindinė to priežastis – nelegaliai išmetamos stambiagabaritės ir kt. pobūdžio atliekos.

Tokių neleistinų atliekų išmetimas ne tik greitai perpildo konteinerius ar gadina viešosios erdvės vaizdą, tačiau užfiksuotam pažeidėjui gali užtraukti baudą iki 600 Eur (ir daugiau). Primename, kad tokio pobūdžio atliekos turi būti vežamos tik į didelių gabaritų surinkimo aikšteles. Būkime sąmoningi ir pilietiški – rūpinkimės savo aplinka ir visas atliekas palikime tik joms priskirtose vietose”, – teigė J. Tumpa.

„Kauno švara” meluoja?

Drąseikių gyventojai kelio būkle žiemos metu esą nesiskundžia.

„Mūsų keliai yra valomi. Šiukšles išvežė tik šiandien. 10 d. nebuvo vežama. Tad jie mažumėlę meluoja”, – šeštadienį naujai situaciją nušvietė drąseikiškiai, kai portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai gyventojams pakomentavo komunalininkų atsakymus dėl susidariusios problemos.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA