Kaune pristatyta knyga „Viskas dėl angliavandenių“: atsakė, kaip sukontroliuoti alkį | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatyta knyga „Viskas dėl angliavandenių“: atsakė, kaip sukontroliuoti alkį

E. Virkečio nuotr.

Antradienio vakarą Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus muzikos salėje pristatyta tvarų sveikatingumą puoselėjančių gyventojų ilgai laukta knyga – „Viskas dėl angliavandenių“. Asmeninius žurnalistės, verslininkės ir medijų analitikės Živilės Povilaitytės-Buzaitės kovos su viršsvoriu atradimus bei sėkmės istoriją pasakojančios knygos tikslas – atsakyti į daugelį kamuojantį klausimą: kaip suvaldyti alkį?

Sveikindama į dvejus metus rengtos ir trijų dešimtmečių patirtį perteikiančios knygos „Viskas dėl angliavandenių“ pristatymą susirinkusius svečius autorė Ž. Povilaitytė-Buzaitė įspėjo – tai nėra dar viena knyga apie dietas. „Viskas dėl angliavandenių“, anot autorės, yra knyga, padedanti suprasti, kodėl tunkame ir dėl to sergame. Knyga siekiama patarti, kaip nesunkiai sukontroliuoti kūno svorį bei užsitikrinti gerą savijautą visiems laikams.

Streso malšinimas – šaldytuve

„Nepaisant fizinio ir emocinio krūvio, kuris žmogui tenka pradėjus bręsti, nuo pat paauglystės kentėjau ir nuo kitų, socialinių bei pačiai sau keliamų reikalavimų: gerai mokytis, dainuoti, atrodyti ir elgtis nepriekaištingai. Šiandien suprantu, kad tai – neįmanoma, tačiau tuomet įtampą bei stresą pradėjau malšinti maistu. Grįžusi iš mokyklos, kurioje susidurdavau ir su bendraamžių patyčiomis, ir su mokytojų keliamu spaudimu, pasinerdavau į valgymą, o taip palaipsniui ėmiau pilnėti. Laikui bėgant papilnėjau tiek, jog sulaukiau scenos vadovės užuominų apie poreikį dietoms“, – knygos gimimo priešistorę pasakoja Ž. Povilaitytė-Buzaitė.

„Viskas dėl angliavandenių“ pristatymas / E. Virkečio nuotr.

Gėdydamasi viršsvorio, tuo metu paauglė Ž. Povilaitytė-Buzaitė leidosi į pradžioje nesėkmingą svorio kontrolės kelionę: laikydavosi įvairių neveiksmingų dietų, badavo, o neišlaikiusi ir persivalgiusi – išsivemdavo. Moters kova su viršsvoriu tęsėsi penkiolika metų – kilogramai arba sparčiai krisdavo, arba sparčiai augdavo.

„Priaugu, numetu, priaugu, numetu, bet valgyt noriu visada. Tai – be galo sunkus gyvenimas, kupinas nusivylimo savimi bei svarstymų: turbūt man lemta būti apkūniai. Gal jau metas nuleisti rankas? Ne ekspertai, o asmeninis smalsumas, domėjimasis žmogaus anatomija bei fiziologija ir įgūdžiai analizuojant mokslinę medžiagą padėjo neprarasti vilties bei atrasti reikiamus atsakymus. Šiandien jau penkerius metus džiaugiuosi sukontroliavusi savo mitybą bei gyvenimo būdą. O svarbiausia – tai padariau lengvai ir be didelių aukų“, – sako autorė.

Akis atveriantys faktai

Ryškiu mėlynos spalvos viršeliu išsiskiriančioje knygoje „Viskas dėl angliavandenių“ – asmenine autorės patirtimi bei medicinine medžiaga pagrįsti, akis atveriantys faktai apie tai, kaip per pastaruosius keletą dešimtmečių globaliu mastu įsivyravusi mityba padarė tiesioginę įtaką žmogaus kūnui: apvalėjančioms formoms, kylančioms priklausomybėms, prastėjančiai fizinei bei emocinei sveikatai.

„Viskas dėl angliavandenių“ pristatymas / E. Virkečio nuotr.

„Pagrindinis siekis – suteikti skaitytojui aiškų atsakymą į klausimą, kodėl mes nesiliaujame valgę ir auginę kūno svorį. Knygoje siekėme perteikti veiksmingus kasdieninius patarimus, padėsiančius efektyviai perimti kontrolę į savo rankas bei tokiu būdu užsitikrinti gerą savijautą. Labai džiaugiuosi, o kartu – ir didžiuojuosi, jog vos pasirodžiusi, knyga jau sulaukė ir teigiamų atsiliepimų medikų gretose“, – sako autorė.

Autorė atskleidžia, jog tarp knygoje analizuojamų temų, skaitytojų lauks ir informacija apie tai, kaip susidraugauti su sveikatai bei gerai savijautai palankiu maistu, kaip užkirsti kelią ne tik antsvoriui, bet ir lėtinėmis ligomis. Ž. Povilaitytės-Buzaitės teigimu, sėkmingai patarimus perėmęs žmogus galės džiaugtis ne tik gera savijauta, bet ir aplinkinius įkvepiančiu gyvenimo būdu.

Jau knygynuose

Knygos pristatyme Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje dalyvavo ir visa prie knygos kūrimo prisidėjusi komanda: autorė Ž. Povilaitytė-Buzaitė, žurnalistė ir komunikacijos ekpertė Giedrė Žakelė, teksto iliustratorė Ramunė Barkauskaitė, vertėjas Edvardas Vaišvila bei knygos dizainerė Jovita Tamašauskienė.

„Viskas dėl angliavandenių“ pristatymas / E. Virkečio nuotr.

Neturėję galimybės sudalyvauti gyvame pristatymo renginyje, įsigyti Ž. Povilaitytės-Buzaitės knygą „Viskas dėl angliavandenių“ jau gali ir visuose didžiuosiuose šalies knygynuose bei tinklalapyje https://delangliavandeniu.lt.

280 puslapių ilgio knyga pasiekiama ir anglų kalba – pavadinimu „It‘s All Because of Carbs“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA