Saugaus eismo ekspertas A. Pakėnas: nepalikime atšvaitų namuose – žmogus bus saugus, o vairuotojai jam padėkos | Kas vyksta Kaune

Saugaus eismo ekspertas A. Pakėnas: nepalikime atšvaitų namuose – žmogus bus saugus, o vairuotojai jam padėkos

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Dienoms po truputį ilgėjant, bet didžiąją paros dalį vis dar užimant tamsai, prieš keliaujant iš namų pėsčiomis vertėtų susirūpinti ne tik savo, bet ir kelionės kompanionų saugumu. Tokiais atvejais geriausiai gelbsti atšvaitai, kurie padeda vairuotojams geriau pastebėti kelkraščiu einančius pėsčiuosius. Kokias šviesą atspindinčias priemones rinktis geriausia ir kaip tinkamai jas dėvėti pataria instruktorius, saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas.

Atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai yra privalomi atributai kiekvienai išvykai pėsčiomis. Specialistai pastebi, kad net ir vienas, suaugusio žmogaus kelių aukštyje kabantis atšvaitas gali sumažinti eismo įvykio tikimybę.

„Nesvarbu, ar bus einama tamsiu kelkraščiu ar šaligatviu. Ypač dabar, kai miestai taupo elektrą ir apšviestų ruožų ženkliai sumažėjo, pėstieji tapo dar mažiau pastebimi. Prisegtas atšvaitas suaugusio žmogaus kelių aukštyje arba juostinis atšvaitas, uždėtas ant rankos, gerokai sumažina eismo įvykio tikimybę.

Kita labai svarbi ir efektyviai pastebimumą didinanti priemonė yra ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais. Nesuklysiu sakydamas, kad tai yra turbūt geriausia priemonė iš visų, bet pėsčiuosius priversti dėvėti liemenes yra beveik neįmanoma, net ir kai kurie dviratininkai jų nedėvi, nors šios yra privalomos. Tačiau einant neapšviestu kelkraščiu, ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais, jeigu tokią turite, vis tik neturėtų likti namuose. O jeigu neturite, nuoširdi rekomendacija – įsigyti.

Prie pagrindinių priemonių dar taip pat negalima nepridėti ir žibintuvėlio. Jis ne tik pašvies kelią, bet ir leis vairuotojams iš tolo pastebėti kliūtį, arba šiuo atveju, keliaujantį pėsčiąjį. Patogumas tas, kad jo net nebūtina laikyti rankoje – dabar juos galima dėvėti ir ant galvos, svarbiausia, kad jis ryškiai šviestų“, – priemones ir jų naudą įvardija A. Pakėnas.

Vienu atšvaitu pasitikėti nereikėtų

Dėl atšvaitų ir šviesą atspindinčių priemonių naudos saugumui abejonių nekyla, tačiau, pasak ekspertų, vienu prisegtu atšvaitu pasitikėti nereikėtų. Geriausia rinktis kelis – dėvėti kabantį atšvaitą, prisegtą suaugusio žmogaus kelių aukštyje, o kitą, pavyzdžiui, juostinį, užsidėti ant rankos, matomoje vietoje, tarp riešo ir alkūnės. Taip pėsčiojo pastebimumas padidėja bent kelis kartus.

„Be abejo, net ir vienas atšvaitas yra geriau, negu nieko. Bet, kad vairuotojas pastebėtų pėsčiąjį, vieno atšvaito dažniausiai neužtenka. Žinoma, viskas priklauso nuo to, ar atšvaitas tinkamai prisegtas, t.y. – ar jis laisvai kabo suaugusio žmogaus kelių aukštyje, kuriame maždaug yra atvažiuojančio automobilio žibintai. Tačiau vienu atšvaitu pasitikėti nereikėtų, yra juostiniai atšvaitai, kurie puikiausiai laikosi ant rankos, jie padidina pastebimumą. Rekomenduočiau užsidėti bent kelis – vairuotojai žymiai geriau jį pastebės, o pėsčiasis išvengs nelaimės“, – įspėja saugaus eismo ekspertas.

Madingi akcentai – atšvaitai ant rūbų

Pastaruoju metu atšvaitai siuvami ir ant viršutinių rūbų. Dažnais atvejais, striukės ar paltai papuošiami šviesą atspindinčiomis juostelėmis, kurios tampa ne tik madingu rūbo akcentu, bet ir gyvybę saugančiu elementu.

„Jeigu pėsčiasis renkasi aprangą, prie kurios jau yra prisiūtos šviesą atspindinčios juostelės ar kiti ženklai, tai yra dar geriau. Jeigu tokios aprangos žmogus neturi, tuomet geriausia iš anksto kišenėje turėti atšvaitą. Jis neužima daug vietos, bet jo nauda neišmatuojama. Nors pats tokios aprangos su atšvaitais neturiu, tenka juos užsidėti atskirai, bet paskutiniu metu pastebiu, kad ne tik gatvėje dirbančių darbuotojų apranga yra nusagstyta atšvaitais, bet ir pėsčiųjų“, – sako A. Pakėnas.

Kuo daugiau, tuo saugiau

Deja, tačiau atšvaitų nedėvėjimas vis dar yra problema. Pėstieji pirmiausia turėtų pasirūpinti savo saugumu ir užsidėti bent keletą atšvaitų. Dažnais atvejais, pėstieji pasitiki vairuotojais, nes yra įsitikinę, jog automobilio žibintai juos gerai apšviečia, todėl vairuotojai juos pastebi. Tačiau pilkos, juodos striukės ir tamsios kelnės pėsčiąjį dar labiau paslepia, jis tampa tarsi nematomas.

„Nereikėtų pasitikėti kitais eismo dalyviais. Atšvaitų dėvėjimo atveju, vis tik svarbu ir atšvaitų kokybė, ir kiekybė. Kuo daugiau atšvaitų atspindės automobilio šviesas, tuo labiau būsite apsaugotas. Įvykus eismo įvykiui žuvusiam pėsčiajam neberūpės, kas buvo kaltas, ar vairuotojas, kuris jo nepastebėjo, ar jis pats, kad nedėvėjo šviesą atspindinčių priemonių. Kaip sako, bus „šaukštai po pietų“. Dėl to, prieš einant iš namų privaloma nepalikti atšvaitų stalčiuje ar kišenėje, o geriausia papildomai pasiimti ir žibintuvėlį ar net ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Žmogus liks saugus, o vairuotojai jam padėkos“, – sako saugaus eismo ekspertas A. Pakėnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA