Lietuvoje steigiamas Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje steigiamas Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) investuoja į kosmoso pramonės augimą ir šios srities startuolių skatinimą. Lietuvoje kuriasi Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius („ESA BIC Lietuva“), kuris telks kosmoso srities startuolius, teiks jiems techninę ir konsultacinę pagalbą bei rems inovatyvių produktų kūrimą. Šio inkubatoriaus startuoliams finansuoti iki 2027 metų skirta 500 tūkst. eurų iš suplanuoto 1 mlrd. eurų paketo Lietuvos ekonomikai.

„Kosmoso srityje turime didžiulį potencialą, kurį reikia auginti ir stiprinti, todėl toliau investuojame į šią sritį. Naujasis inkubatorius taps kosmoso pramonės akceleratoriumi, plėsiančiu su kosmoso pramone susijusių įmonių ratą. Per ateinančius penkerius metus šis inkubatorius turėtų atrinkti ir paremti 25 perspektyvius startuolius, o jų idėjas padėti išvystyti į pridėtinę vertę kuriančius verslus. Tai padės siekti mūsų užsibrėžto tikslo per kelerius metus kosmoso sektorių išauginti dešimteriopai“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė / DELFI nuotr.

„EKA verslo inkubavimo centro įkūrimas – naujas ir labai svarbus, logiškas žingsnis, Lietuvai tapus asocijuota EKA nare. Kosmoso sektorius – perspektyvi horizontalioji sritis, patraukli ne tik mokslo, bet ir verslo bendruomenei: tiek didiesiems investuotojams, tiek startuoliams. Šio centro įsteigimas suteiks jiems impulsą plėtoti inovacijas ir pažangias technologijas, taip pat skatins tarptautinį bendradarbiavimą ir įsitraukimą į tarptautinius tinklus“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

„ESA BIC Lietuva“ koordinatoriumi atrinktas VšĮ Visorių informacinių technologijų parkas, su kuriuo Europos kosmoso agentūra pasirašė susitarimą. Šio susitarimo pagrindu inkubatorius vykdys veiklą Vilniuje ir Kaune – Visorių informacinių technologijų ir „Kaunas Tech“ parkuose, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Visorių informacinių technologijų ir „Kaunas Tech“ parkuose įsikursiančioms inkubuojamoms įmonėms bus sudaromos sąlygos gauti techninę ir konsultacinę pagalbą. Planuojama, kad, be produktui vystyti palankių sąlygų, kiekvienam „ESA BIC Lietuva“ inkubatoriuje Vilniuje ir Kaune veikiančiam startuoliui bus skiriamas 50 tūkst. eurų finansavimas. Vilniuje inkubuojami startuoliai galės pretenduoti į papildomą 25 tūkst. eurų finansavimą, skiriamą Vilniaus miesto savivaldybės.

ESA BIC yra didžiausias verslo inkubatorių tinklas Europoje, kuris vienija daugiau kaip 1100 startuolių, įsikūrusių įvairiose Europos šalyse. Šiuo metu 23 EKA verslo inkubavimo centrai veikia 18-oje EKA valstybių narių. Kiekvienas ESA BIC inkubatorius yra valdomas vietinio operatoriaus, kuris vertės grandine sujungia startuolius, universitetus, mokslinių tyrimų centrus, šalyje veikiančius verslus, valstybines organizacijas ir investuotojus.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra parengusi Lietuvos kosmoso sektoriaus plėtros koncepciją, kuria brėžiamas tikslas šalies kosmoso sektorių iki 2027 metų išauginti dešimteriopai – iki 1 proc. BVP.

Lietuvoje yra daugiau kaip 30 kosmoso tiekimo grandinių veikloje dalyvaujančių įmonių, iš kurių kiekviena vidutiniškai gauna 0,5 mln. eurų vertės pardavimo pajamų. Tikimasi, kad per 5 metus kosmoso įmonių skaičius Lietuvoje išaugs daugiau kaip 2,5 karto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA