47 tomų byloje kokaino „konservuotojai“ pasigedo įrodymų | Kas vyksta Kaune

47 tomų byloje kokaino „konservuotojai“ pasigedo įrodymų

Klaipėdos AVPK nuotr.

47 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje du kauniečiai, 48-erių metų N. M., 33-iejų metų G. B., ir Klaipėdos rajone gyvenantis 47-erių metų V. V. kaltinami disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti, baigtos sakyti baigiamosios kalbos. Skelbti sprendimą teismas numato vasario pradžioje.

Kaip pranešė Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Vytautas Jončas, išklausyti kaltinamųjų gynėjų, pačių kaltinamųjų paskutinių žodžių teismui prireikė visos darbo dienos. Kaltinamojo V. V. advokatų manymu, jų ginamojo kaltę prokuroras mėgina įrodinėti visiškomis prielaidomis. Anot jų, byloje esantys duomenys suteikia pagrindą daryti neabejotiną išvadą, kad apskritai nepadaryta veika, turinti nusikaltimo, baudžiamojo nusižengimo požymių.

Vieno iš V. V. advokatų žodžiais, jo ginamasis niekaip negalįs būti atsakingas, mat esą nežinojęs, kas yra sandariai uždarytose skardinėse. Gynėjai teismo prašė V. V. išteisinti. Pats kaltinamasis teigė jam inkriminuojamo nusikaltimo nepadaręs, tikįs, kad teismas priims objektyvų ir nešališką sprendimą. Teismo prašė, kad šis jį išteisintų.

Kaltinamojo N. M. gynėjo manymu, šią bylą išnagrinėjo šališkas teismas. Advokato teigimu, byloje nėra įrodymų, kurie patvirtintų, jog N. M. būtų prisidėjęs darant ar daręs kokią nors nusikalstamą veiką. Teismo prašė jo ginamąjį išteisinti. Tardamas savo paskutinįjį žodį N. M. pareiškė, kad kaltės nepripažįsta visiškai, teigė inkriminuojamo jam nusikaltimo nepadaręs, tapęs iš piršto laužtų parodymu įkaitu. Vyras tikino, kad jokių jo kaltę pagrindžiančių įrodymų nėra ir negalį būti. Teismo prašė, kad šis jį išteisintų.

Išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kaltinamojo G. B. advokatės manymu, kaltinimai jos ginamajam nepasitvirtino, todėl jis turėtų būti išteisintas. Anot gynėjos, svarbu pažymėti, kad pats kaltinamasis aktas G. B. atžvilgiu esąs surašytas netinkamai, kaltinamasis aktas esantis neaiškus, netikslus, o pats procesas G. B. atžvilgiu buvęs pradėtas neteisėtai. Advokatė teismo prašė G. B. išteisinti. Pats kaltinamasis tardamas paskutinį žodį teigė, kad savo kaltės, kaip ir anksčiau, nepripažįstąs, kadangi šio nusikaltimo jis nepadaręs, prašė, kad teismas jį visiškai išteisintų.

Kiek anksčiau įvykusiame teisiamajame posėdyje valstybinis kaltintojas baigiamojoje kalboje pažymėjo, kad visiems trims inkriminuotos nusikalstamos veikos yra įrodytos liudytojų duotais parodymais, ekspertų, specialistų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Savo kalboje prokuroras atkreipė dėmesį, kad kaltinamasis V. V. ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės neneigė, tačiau teisme anksčiau duotų parodymų atsisakė.

Prokuroras teismo prašė visus tris kaltinamuosius pripažinti kaltais ir paskirti: V. V. – 13, G. B. – 11 metų laisvės atėmimo bausmes. Kaltinamajam N. M. valstybinis kaltintojas teismo prašė paskirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę, subendrinus šią bausmę su 2021 metų Kauno apygardos teismo paskirta bausme už kitą padarytą nusikaltimą, paskirti galutinę bausmę – laisvės atėmimą 13 metų ir 400 MGL baudą.

2020 metų liepos pradžioje ši byla pradėta nagrinėti iš esmės, paskelbtas kaltinamasis aktas. Pirmajame teismo posėdyje kaltinamasis V. V. perskaitė savo parodymus, tačiau nuo išsamesnių komentarų kol kas susilaikė. Valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro paklaustas, ar iš principo atsakinės į jo pateiktus klausimus, V. V. pareiškė, kad atsakinės, ir pridūrė, jog tik pasitaręs su savo gynėju pasakys, kokiame bylos nagrinėjimo etape tai padarys.

Kaltinamasis posėdyje nesutiko atsakinėti ir į proceso dalyvių klausimus. Jis taip pat nepaaiškino, kaip konservų dėžutėse atsirado kokainas. V. V. teigė, jog su pažįstamu asmeniu yra kalbėjęs tik apie konservus ir jų konservavimo įrenginius.

Bylos kaltinamajame akte nurodoma, kad nusikaltimas padarytas 2017 metais. Maždaug kovo–balandžio mėnesį V. V. vienoje degalinės kavinėje susitiko su N. M., G. B. ir L. B. ir susitarė už 50 000 eurų nupirkti 1033,28 g kokaino, kuris turėjo būti platinamas Skandinavijoje. Buvo sutarta, kad 10 000 eurų V. V. sumokės pardavimo metu, likusius 40 000 eurų – po kokaino realizavimo.

2017 m. balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V. V. atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susitiko su N. M. ir už 10 000 eurų iš pastarojo nupirko 6 uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptais 1033,28 g kokaino. Narkotikus V. V. parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą.

Brangų pirkinį vyras iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže. Narkotikus ten laikė, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai. Bylos duomenimis, minėtus narkotikus 2017 m. pavasarį taip „užkonservavo“ ir laikė Lietuvoje, nenustatytoje vietoje G. B. ir N. M. Iš pradžių vyrai kokainą specialiu įrenginiu supakavo į 6 vakuumo maišelius, paskui juos sudėjo į 6 metalines konservų dėžutes ir sandariai uždarė konservų skardinių uždarymo įrenginiu.

Teisiamasis posėdis paskirtas vasario 3 d., 9.30 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA